Поради щодо вибору і експлуатації розпашних воріт

При спорудженні забору або будівництві гаража, виникає питання про вибір воріт. Розпашні ворота - хороший варіант, що не втрачає актуальності.

Не дивлячись на наявність альтернативних видів, такі ворота користуються вагомим попитом, в силу своєї практичності, функціональності, доступною ціною і різноманітності вибору. На що потрібно звернути увагу, обираючи таку конструкцію, які критерії якості?

Особливості розпашних воріт

Класичний тип воріт використовується для облаштування в’їздів у двір, в гараж, в складські приміщення, в ангари і т. д. Незалежно від застосування, всі вироби володіють такими характеристиками:

- Відкриваються всередину або назовні.

- Оснащені навісами, що служать опорою для стулок.

- Мають дві або, в окремих випадках, одну стулку.

Увага! З огляду на те, що такий тип воріт вимагає простору для відкривання, необхідно передбачити це на етапі проектування і вибору.

Крім загальних характеристик, при виборі воріт, важливо враховувати, куди саме вони будуть встановлені. Також для цієї конструкції бажано придбати якісний комплект автоматики для розпашних воріт в інтернет-магазині  Agramant.com.

Плюси і мінуси

Популярність такого типу воріт виник не випадково. Узагальнюючи всі наведені характеристики, можна виділити позитивні:

- доступна вартість, відсутність дорогих складових;

- досить простий і швидкий монтаж, провести який можна самостійно;

- широкий вибір варіантів в плані дизайну;

- невелика вага, що спрощує доставку та знижує її вартість;

- надійність і довговічність конструкції;

- доступний, швидкий і недорогий ремонт, в разі несправності;

- можливість установки хвіртки;

- можливість автоматизації.

Негативними моментами, в використанні таких воріт, можна вважати необхідність задіяння певної території для відкривання. Також розпашні ворота необхідно відкривати і закривати самостійно.

Матеріал виготовлення

Для виготовлення опорних конструкцій і рами використовується продукція металопрокату. Обшивка може бути зроблена з наступних матеріалів:

- метал;

- профнастил;

- дерево;

- ковані елементи.

Сировиною для виготовлення металевих воріт є алюміній або сталь. Товщина листа від 1 до 5 мм, здатна забезпечити надійний захист території і майна. Сталь є більш важким і дорогим матеріалом, при цьому має високу міцність. Для монтажу необхідні стійкі опори. Легкі і дешевші алюмінієві ворота можуть зажадати ремонту вже через 5 років.

Стулки з профнастилу швидко і легко монтуються. Матеріал має гарні властивості міцності, навіть при невеликій товщині листа. Вироби з профнастилу добре виглядають і підходять до будь-якого двору або гаражу.

Деревяні конструкції не надто поширені. Такі вироби поступаються в міцності, стійкості до вогню і інших агресивних чинників. Однак, дерев’яні ворота недорогі і у разі належного догляду та грамотної експлуатації можуть прослужити 10 і більше років. Такий варіант часто вибирають для заміських будинків і дач.

Ковані ворота виконують швидше декоративну функцію. Використовувати їх для дачі нераціонально, особливо, якщо господарі можуть бути відсутні тривалий час. Однак, вони можуть послужити прикрасою двору приватного будинку.

Відкриті і закриті

Вибір на користь відкритої або закритої конструкції залежить від багатьох факторів. При виборі кожної, слід звернути увагу на деякі нюанси. Наприклад, виробники пропонують ковані ворота як холодної, так і гарячої ковки. Особливість технології холодного кування - можливість згинати порожнисті профільні труби, що дозволяє істотно знизити собівартість вироби.

При цьому, зовнішній вигляд та інші характеристики такого виробу не поступаються сформованому методом гарячого кування. Оптимальне поєднання ваги і міцності вироби будуть в тому випадку, якщо товщина використовуваної профільної труби складе не менше 1,5 мм.

Порада. Перед покупкою слід уважно оглянути виріб. Про хорошу якість свідчать рівні, акуратно затерті зварювальні шви.

При виборі суцільних воріт, технологія обробки металу не грає такої великої ролі. Важливо приділити увагу таким характеристикам:

- товщина труби каркаса повинна бути не менше 1,5 мм;

- товщина листового металу - не менше 1,6 мм.