Кабмін хоче ліквідувати понад тисячу підприємств

Інвестиційний форум в Маріуполі став прикриттям махінацій з приватизацій і продажем стратегічних об'єктів. Президент Володимир Зеленський підписав закон, що скасовує перелік об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації, а Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства саботує цей процес.

Зокрема, ДП «Завод« Електроважмаш» заступник міністра Милованова Кухта і радник міністра Галущенко готують до «дерибану» замість ефективної приватизації. На це звертає увагу на сайті https://ukranews.com/publication/2736-ze-rasprodazha-k-chemu-privedet-bezdumnaya-politika-v-otnoshenii-strategicheskih-predpriyatij агентство «Українські новини».

Про те, що відомство Милованова штучно затягує процес передачі харківського заводу «Електроважмаш» на приватизацію в ФДМ, говорить протокол засідання комісії з питань передачі єдиного майнового комплексу підприємства, створеної відповідно до наказу Фонду №1026 від 15 жовтня. Згідно з цим документом, представник Міністерства розвитку економіки, яке є уповноваженим органом управління даного держпідприємства, не з’явився на засідання комісії 28 жовтня 2019 року, хоча керівництво підприємства оперативно передало в Мінекономіки необхідні документи.

«Складається враження, що так звані технократи по дурості або через злий намір дограються таки до серйозних проблем. З тієї ж Харківської області замість реальних реформ якісь все більш складні схеми з усе більш тривожними перспективами. Мінекономрозвитку начебто вирішило виставити на приватизацію в ФДМ «Електроважмаш», а тепер саботує процес. Просто представник не прийшов на засідання. Що це - чиновницьке нехлюйство? Чи відповідають істині чутки про те, що замість приватизації просто вирішили віддати підприємство комусь із близьких до влади людей? І потім, загнавши підприємство в борги, за безцінь передати його в потрібні руки», - задається питанням блогер Кирило Сазонов.

«Так спіонерити просто хочуть! Не дуже естетично, нахабно і цинічно спіонерити! Під шумок казок про космічні кораблі на просторах зростаючого ВВП аграрної наддержави», - запевняє і політтехнолог Михайло Чаплига.

 У свою чергу, журналіст Олександр Зубченко зазначає, що нові кабмінівські кадри блискуче зачистили менеджмент стратегічних підприємств Харківської області, яку, натурально, виставляють на продаж.

«Потенційні інвестори аплодують стоячи! Звільнили Дмитра Сталінського - авторитетного керівника ДП «Енегосталь», достроково розірвали контракт з одним з провідних українських вчених, при якому «Енергосталь» стала успішно конкурувати на світовому ринку. «Турбоатом» знаєте? Величезне підприємство зі світовою популярністю. Було важко все розвалити, але для Сороса немає нездійсненних завдань. Впоралися. Угробили для поліпшення інвестиційного клімату», - написав він. А ось політолог Кирило Молчанов вважає, що подібні «прихватизаційної» процеси спровокують не просто відтік інвесторів, але і викличуть соціальна криза в найбільшому промисловому регіоні.

«Куди підуть сотні тисяч робочих з віджатих промислових підприємств Харківщини? Питання риторичне: вони, як і шахтарі, підуть ходою на Київ, стануть перекривати дороги і організовувати марші порожніх гаманців», - вважає експерт. Втім, активісти типу Кирила Сазонова підкреслюють, що приватизаційні махінації Милованова і Ко взагалі можуть послужити стимулом для посилення сепаратистських настроїв: «Нові реформатори що хочуть? Удобрити грунт для пропагандистів який-небудь ХНР, або що? Знову старе питання - по дурості і нехлюйству або зі злим умислом прикордонну область починають кошмарити? », - написав блогер на своїй сторінці в соцмережах.

Зрозуміло, що такі схеми неможливі без покровительства влади - впевнений телеведучий Денис Жарких. За його словами, на публіку «зелені» кажуть одне, а на ділі роблять інше.

«На форумі в Маріуполі Зеленський & Co закликають інвестувати в Україну і обіцяють прозорі правила для бізнесу. А на ділі знищують промисловий потенціал Харківської області - «ховають» під виглядом приватизації», - упевнений експерт. Він також вважає, що нагорі є думка, що приватизацію потрібно пригальмувати - щоб рейдернуть самі «солодкі» частини підприємства.