Навіщо потрібно здійснювати промивку систем опалення

Низька температура і холодні батареї навряд чи порадують мешканців багатоквартирних будинків, які повністю залежать від системи центрального опалення. А холодно в квартирах буває тому, що більшість труб в системах опалення, особливо в тих будинках, які були побудовані 15-20 років тому, забиті вапняними відкладеннями майже наполовину.

Допомогти тут може регулярна промивка систем опалення будівель, яку слід проводити перед початком опалювального сезону. Але це тільки в тому випадку, якщо кількість відкладень не досягла критичної маси - якщо це сталося, то потрібно буде вдаватися до механічного способу очищення. І дана процедура буде максимально ефективною лише у тому випадку, коли промивкою опалення будуть займатися спеціалізовані бригади фахівців, у яких є необхідне обладнання. Саме таким арсеналом володіє компанія УКРКАНАЛСЕРВІС.

Вапняні відкладення і накип - це основні причини того, що мешканці багатоквартирних будинків мерзнуть в зимовий час. Адже всього лише один міліметр відкладень на шість відсотків знижує коефіцієнт корисної дії опалювального обладнання, а товщина в три міліметри - на цілих 25%! І якщо вчасно не здійснювати промивку, то це призведе до збільшення витрат енергоносіїв для підтримки в приміщенні оптимальної температури. У міру засмічення опалювальних трубопроводів відбувається зменшення ефективності всієї системи, що є неприпустимим, особливо зараз, коли в Україні повсюдно впроваджується програма енергозбереження.

Примітно, що після проведення промивки систем опалення, опалювального обладнання та трубопроводів, ефективність роботи системи повністю відновлюється. А це означає, що є хороша можливість заощадити на витраті палива і знизити споживання теплової енергії майже на 15 відсотків.

Якщо система опалення в будинках функціонує недостатньо добре, то людям для обігріву доводиться використовувати електронагрівачі. Але ж це тягне за собою невиправдано високі витрати. Судіть самі - якщо радіатор забитий відкладеннями всього лише на 5 відсотків, то для компенсації втраченого в будівлі тепла доведеться витратити 80 кВт енергії, що дуже багато. Але таких втрат можна уникнути, і допомогти тут може один засіб - регулярна і своєчасна промивка систем опалення в будинках, технічне обслуговування опалювального обладнання і якісна регулювання.

Комплексна промивка, очищення теплообмінників та ремонт систем опалення в багатоповерхових будинках передбачає проведення наступних видів робіт:

- діагностика стану стояків, труб, запірної арматури, приладів опалення та теплової ізоляції;

- вирізка з трубопроводів зразків труб, щоб максимально точно визначити ступінь забрудненості внутрішніх стінок опалювальної системи;

- заміна тих ділянок трубопроводів, які найбільше зазнали корозії;

- гідрохімічна промивка системи опалення до тих пір, поки повністю не будуть видалені з внутрішніх поверхонь вапняні відкладення;

- гідропневматичне промивання приладів і пристроїв опалення;

- технічне удосконалення роботи системи за допомогою установки додаткових циркуляційних насосів для промивання, а також автоматизованих повітряних клапанів;

- регулярні гідравлічні випробування системи опалення в будинках;

- періодична вирізка зразків для контролю якості промивки.

Слід сказати, що можлива одночасна промивка систем опалення будівель, а також трубопроводів невеликого діаметру. При цьому використовується рідина для промивки опалення та хімічні реагенти, повністю нешкідливі для людей і безпечні для навколишнього середовища, що підтверджується сертифікатами відповідності екологічним стандартам. Здійснювати промивання можна в будь-який час, навіть взимку, якщо температура не перевищує 20 градусів, і для її проведення не потрібно відселення мешканців будинку. Ну і, звичайно, слід сказати про те, що якісна повна промивка системи опалення в усьому будинку обійдеться значно дешевше, ніж її капітальний ремонт.