Принцип роботи і переваги печей булерьян

C подорожчанням газу і електрики слово «булерьян» стало зустрічатися все частіше і частіше. Для місць, де традиційні джерела тепла відсутні, булерьян - це жадана мрія. Якщо вірити рекламі, то економніше і зручніше булерьяна нічого немає. Чи так це насправді?

Булерьян є твердопаливною піччю, яка обігріває приміщення по конвекційному принципу. Коріння цієї печі, аналоги якої сьогодні виготовляють повсюдно, йдуть до простих канадських лісорубів. А у нас вигідно придбати булерьяни можна в інтернет-магазині dymari.kiev.ua.

Конструкція і принцип роботи печі

Зовні можна відзначити схожість булерьяна з буржуйкою, але він має великий потенціал щодо обігріву приміщення. Він являє собою сталеву бочку, яка має двоярусну топку, яку оминають від 7 і більше повітряних труб. Також конструкція має в собі все те, що інші печі - пічна дверцята, регулятор повітряної подачі і димову заслінку, а ось піддону для чищення від золи немає.

Високий ККД обумовлений трьома способами теплообміну:

- випромінювання;

- конвекція;

- тепловіддача.

Булерьян - це пристрій, який поєднує відразу три функції - безпосередньо печі, калорифера і газогенератора.

Робота печі Булерьян заснована на принципах тління деревини в нижній камері згоряння, з подальшим виділенням газів. Вони носять назву генераторні гази, оскільки, згораючи вони здатні генерувати багато додаткового тепла.

Ці печі не можна назвати агрегатом, який «вичавлює» всю потенційну енергію з генераторних газів. Для цього повинен бути спеціальний каталізатор і подача повітря під тиском, а крім того, температура набагато вище тієї позначки, яку дає звичайний Булерьян.

Булерьян працює в двох режимах:

- Розпалювання, коли велика подача повітря до палаючих дров дає нагнати високу температуру, швидко прогріваючи приміщення. Вона займає від півгодини і більше;

- Газифікація, коли топку доповнюють дровами доверху, закривають дверцята і виставляють заслінку для мінімальної подачі повітря. При малій кількості кисню дрова не горять, а тліють, що продовжує горіння до 10-12 годин на одній закладці.

Важливо! Булерьян видає обіцяне ККД тільки при використанні сухого деревного матеріалу, який при горінні виділяє багато генераторних газів.

Переваги печі Булерьян

З написаного раніше вже видно деякі незаперечні плюси роботи цієї печі, але ми згрупуємо всі характеристики, які говорять на користь булерьян:

- Високий ККД ≈ 70%;

- Економна витрата палива;

- Простий в установці та користуванні;

- Швидкий прогрів приміщення;

- Можливість транспортування гарячого повітря в інші приміщення (навіть на різних поверхах) через повітропроводи;

- Рівномірність прогріву приміщення за рахунок конвекції;

- Тривалість горіння одного завантаження палива ≈ 10-12 годин.

До недоліків цієї конструкції можна віднести те, що значна частина генераторних газів, на жаль, не згорає, вилітає в трубу димоходу, Також внаслідок неповного горіння дров і газів, піч коптить, і ця кіптява виходить в трубу димоходу. Тому радять виводити трубу на 3 метри від висоти печі. Це додаткові витрати, а до цього потрібно врахувати той факт, що трубу обов’язково потрібно утеплити, в незалежності з чого вона зроблена - цегли або металу;