Правильний монтаж, есплуатація, і догляд за кухонною витяжкою

Витяжка - дуже важливий елемент кожної кухні. Вона забезпечує поглинання неприємних запахів, парів, бризок, які є невід'ємним атрибутом процесу приготування їжі на плиті. Для того щоб витяжка забезпечувала свої функції в повному обсязі, а також пропрацювала заявлений виробником термін експлуатації, необхідно дотримуватися певних правил експлуатації.

Якщо ви ще не придбали витяжку на кухню, то майте на увазі - якісні сучасні моделі по вигідній ціні пропонує інтернет-магазин ventolux.ua. А нижче розглянемо особливості правильної установки і експлуатації цього приладу.

Монтаж

Перше, на що слід звернути увагу - це правильність установки кухонної витяжки. Дуже часто неефективна робота витяжки або вихід її з ладу є наслідком допущених помилок в процесі установки витяжки.

Найбільш поширена помилка - установка витяжки на недостатні або, навпаки, на завеликій висоті щодо конфорки. У першому випадку, тобто при установці витяжки нижче допустимої висоти, може призвести до пошкодження конструктивних елементів витяжки через їх надмірний перегрів. В даному випадку можлива деформація лопатей крильчатки і внаслідок цього ушкодження електродвигуна через наявність незбалансованого навантаження на його валу.

Якщо встановити витяжку на великій висоті, то вона буде працювати неефективно. Вона не зможе поглинати всі небажані запахи і продукти, що виділяються в процесі приготування їжі.

Кухонна витяжка встановлюється над газовою варильною поверхнею на висоті 0,7-0,8 м, над електричною піччю - на висоті 0,6-0,7 м. Дані значення можуть варіюватися в залежності від типу і номінальної потужності витяжки. Як правило, висота установки витяжки повинна вказуватися в інструкції з її експлуатації.

Гофрований рукав, який з’єднує витяжку з вентиляційним отвором кухні, повинен бути проведений з мінімальною кількістю вигинів, так як від цього залежить ефективність роботи приладу. Також слід звернути увагу на надійність кріплення рукава по всій його довжині. Дуже часто ненадійне його закріплення є причиною виникнення сторонніх шумів при роботі кухонної витяжки.

Експлуатація

Перейдемо безпосередньо до процесу експлуатації витяжки. Зазвичай у витяжці передбачена можливість вибору швидкості обертання вентилятора. Для того щоб значно продовжити термін служби електродвигуна витяжки, як основний її конструктивної складової, необхідно забезпечувати йому плавний пуск. Тобто витяжку необхідно включати не відразу на максимальну швидкість обертання вентилятора, як це зазвичай відбувається в процесі експлуатації витяжки, а включати вентилятор поступово, починаючи з самої мінімальної швидкості.

Дуже часто причину неефективного очищення повітря в приміщенні, в даному випадку в кухні пов’язують з несправністю витяжки. Насправді причина криється в банальному недотриманні простих правил експлуатації витяжки. Витяжку слід включати за кілька хвилин до початку приготування їжі і відключати не раніше ніж через 10-15 хвилин. Дотримуючись даного простого правила, буде забезпечена найбільша ефективність роботи витяжки.

Правильний догляд за витяжкою

Правильний догляд за витяжкою - це запорука її ефективної і тривалої роботи. Наведемо кілька рекомендацій щодо правильного догляду за витяжкою. Під поняттям догляд мається на увазі очищення зовнішньої і внутрішньої (робочої) поверхонь витяжки, а також заміна або промивка фільтрів і журовловлювача.

Що стосується догляду над зовнішньою поверхнею витяжки, то в даному випадку питань не виникає - очищення проводиться звичайним способом, як і при звичайному вологому прибирання інших елементів інтер’єру кухні або іншої кімнати. Слід пам’ятати, що волога і інші продукти, що виділяються в процесі приготування, погіршують зовнішній вигляд витяжки, тому їх необхідно своєчасно видаляти губкою з миючим засобом. Чистячі засоби, у складі яких є абразивні елементи, застосовувати не рекомендується, так як вони можуть пошкодити поверхню витяжки.

Якщо в витяжці передбачена установка одноразових фільтрів, то слід своєчасно виконувати їх заміну, щоб кухонна витяжка працювала коректно, тобто добре очищала повітря в разі її роботи в циркуляційному режимі.