Що ми знаємо про смачний борщ? Моноспектакль Олександра Гутіна про комунальну квартиру

Моновистава «Борщ» - явище унікальне. Не часто побачиш автора, який грає постановку за власними творами. Хоча, якщо розібратися, хто ще більше відчує своїх власних героїв, як не їхні творець? Олександр Гутін - гідний продовжувач справи Бабеля і Бішевіса-Зінгера. «Борщ» - це розповідь про те життя, яку пам'ятаємо ми, і яка пам'ятає нас.

Громадянин Ізраїлю і Росії Олександр Гутін - автор тисяч віршів і оповідань, шоумен, блогер, письменник і поет-хуліган. Його герої говорять на пам’ятному багатьом «єврейському суржику», який прийнято вважати «одеським». По посиланню Гутин стихи ви зможете ближче познайомитись з його творчістю.

Олександр грає в спектаклі «Борщ» всі ролі - як жіночі, так і чоловічі. Це смішні і веселі, а часом зворушливі і навіть трохи сумні історії про минуле, про комунальну країну та її мешканців. Він не залишить байдужим нікого, хто пам’ятає покоління наших мам і бабусь. Кожен знайде в спектаклі щось своє, близьке і рідне. Це розповідь про те життя, яке пам’ятаємо ми, і яке пам’ятає нас. Там, на комунальній кухні, на табуретці, сидите і ви, і п’єте компот з великої порцелянової чашки.

«Борщ» - це розповідь про комунальну країну та її народ. Будь-хто знайде в цьому «Борщ» щось своє, щось неповторне, і напевно захоче його спробувати ще раз.

Дія спектаклю відбувається на кухні комунальної квартири, де головна героїня Голда Львівна варить найкращий в світі борщ і ділиться його рецептом з глядачами. І поки ми готуємо борщ разом з Голдою Львівною, то стаємо свідками історій, які відбуваються з нею, її домочадцями, сусідами по квартирі і людьми з її минулого.

Якщо ви знаєте, що таке комунальна кухня, якщо ви пам’ятаєте вашу сусідку Голду Львівну, між якими виник спір з іншого сусідкою Зіною Хаскин, якщо пам’ятаєте ту неперевершену атмосферу, де кухня комуналки була цілою країною зі своїми законами і правилами, де лаялися на смерть, а потім мирилися на все життя, то ви зрозумієте, про що вам розповість Олександр Гутін, який підкреслює: «Я вмію згадувати навіть про те, що слід забути. З посмішкою. Всі ми родом з комунальних квартир. Навіть якщо ви живете в великому і світлому будинку, ви все одно пам’ятайте свою бабусю, яка розповідала, як готувала борщ на загальній кухні комуналки, де говорили сусідки, де проходила ціле життя за своїми правилами і законами. Там, в назавжди пішов від нас часу, жили люди зі своїми перемогами і невдачами, радощами і печалями. Там, в комунальних квартирах, жили люди, які часто ставали один одному ближче, ніж родичі.

Вистава «Борщ» саме про це. Це спектакль про наших бабусь і мам. До речі, Олександр Гутін написав і видав книгу рецептів єврейської кухні. Точніше - не зовсім книгу рецептів, а збірка смішних оповідань, які підводять до того чи іншого рецепту єврейської кухні, від форшмака до цимесу. І, зрозуміло, борщу.