Про необхідність технічного обслуговування каналізаційних насосних станцій

Для справної роботи каналізаційної насосної станції необхідно її правильно експлуатувати і регулярно проводити обслуговування. Суть обслуговування полягає в реалізації комплексу заходів для перевірки правильності роботи окремих агрегатів, в разі потреби заміна розхідників і ремонт вузлів.

Регулярність обслуговування залежить від інтенсивності використання, але, як правило, це кожні 3 місяці. А замовити цю послугу ви зможете на сайті https://yks.kiev.ua/services/obsluzhivaniye-kns/ компанії “УкрКаналСервис”.

КНС - каналізаційна насосна станція, що забезпечує перекачування каналізаційних стоків з певної глибини або з місць, важкодоступних через ландшафт, на очисні споруди для подальшої їх обробки. Незважаючи на те, що дане обладнання досить просто влаштовано, воно потребує періодичного технічного обслуговування за рахунок того, що основними робочими агрегатами тут є насоси тієї чи іншої марки і продуктивності. Періодичність технічних робіт визначається саме характеристиками насосів, пропускною спроможністю КНС і ємністю мулового відстійника. Несвоєчасне обслуговування КНС може привести до передчасних поломок каналізаційних насосів, а це здатне стати причиною екологічних проблем і великих фінансових втрат.

Щоб запобігти можливим неполадкам необхідно раз на місяць перевіряти робочий цикл кожного насоса, тобто контролювати встановлену періодичність їх “включення-виключення”. Будь-які відхилення вимагають перевірки гідравлічних показників, грунтуючись на час випорожнення резервуара КНС. Якщо відхилення становлять понад 10%, насоси повинні бути демонтовані і відправлені на ремонт. Ці ж дії слід зробити і в разі виникнення незвичайного шуму в процесі роботи насосів.

Безпосередньо обслуговування каналізаційної насосної станції полягає в тому, щоб регулярно вилучати насосні агрегати на поверхню для детального огляду на наявність зовнішніх пошкоджень. Категорично заборонено піднімати насоси на поверхню за допомогою живильних кабелів і кабелів поплавцевих датчиків, так як це може привести до обриву проводів і серйозних пошкоджень насосних агрегатів. Час від часу насоси потребують заміни масла. Перед оглядом насоси повинні бути обмиті. Корпус КНС також підлягає регулярному очищенню мулососом і обстежується на предмет корозії. Якщо сліди її є, то це місце осушують і покривають антикорозійним складом, найкраще - на епоксидній основі. Трубопроводи КНС промивають за допомогою установки високого тиску.

Всі роботи з технічного обслуговування КНС вимагають кваліфікованого підходу, їх повинен виконувати підготовлений фахівець, нерідко власники обладнання вдаються і до послуг компанії - виробника. Це дозволить уникнути труднощів при демонтажі пристроїв і передчасних поломок.