Технології Інтернету речей (IoT), і їх вплив на формування розумних міст

Архітектори, проектувальники, промисловці націлені на створення міст майбутнього, ставлячи на чільне місце комфорт і безпеку населення. Експерти пророкують, що до 2050 року більше половини людства - за різними джерелами, від 66 до 70% - буде жити в міських агломераціях.

Яким же чином розумні технології проникають в різні сфери нашого життя?

Розумний будинок

Просунуті верстви населення щосили застосовують Інтернет речей в повсякденності. Кавоварки, кондиціонери, і навіть праски можуть підключатися до всесвітньої мережі. Власники такої техніки налагоджують її функції зручним для себе чином. Приходите після роботи - в коридорі горить світло, а на кухні закипає чайник.

Так, наприклад, справи в Інтернеті і перекус можна поєднати, не відходячи від холодильника фірми Samsung, у якого є сенсорний дисплей, динаміки і підключення до мережі.

Напевно, багато хто з нас часто забувають, що раз на місяць потрібно підходити до лічильників води і електроенергії і списувати з них свідчення. Тепер прилади можуть самі відправляти дані керуючим компаніям, а оплату можна здійснювати онлайн. Розумні датчики також сповіщають про перевитрати, аваріях і інші неполадки, що дозволяє економити на ресурсах і трудовитратах. Обліковий механізм вдосконалюється, і поступово ЖКГ та подібні структури можуть стати непотрібними.

До речі, комплексні рішення  в області IoT і SCM від компанії Ewave Mobile дозволяють ефективно вирішувати завдання реалізації різноманітних проектів “розумного будинку”, “розумного міста”, промислового інтернету речей, в тому числі автоматизованих систем управління складом, управління активами, інтелектуальні рішення для торгівлі, тощо.

Здоров’я

Фітнес-браслети, пульсометри, кардіодатчики та інші гаджети користуються популярністю серед спортсменів. Асортимент їх досить широкий. Вони накопичують і аналізують інформацію про зміни в стані людини. Різні прилади відстежують рухову активність, частоту серцевих скорочень, надходження і витрати калорій. Ці дані передаються в хмарні сховища, і з їх допомогою користувач може спостерігати зміни в своєму стані. Якщо харчування недостатньо збалансовано, фізичні навантаження надмірні або ж варто їх збільшити - ці та інші параметри користувач витягне для себе з записаної інформації.

Для когось наявність певних пристроїв життєво необхідно. Для діабетиків такі компанії, так iHealth, MyStar, AkibaH, розробили спеціальні додатки, здатні перетворювати їх телефони в глюкометри.

А медична фірма Orlando Health придумала стетоскоп, який можна підключити до смартфону. Щось схоже створили японці в додатку Respiratory Sounds Visualizer, яке представляє собою електронний фонендоскоп.

Транспорт і дороги

«Google Карти», «Яндекс.Навігатор», ГЛОНАСС - все це IoT. Водії заздалегідь знають про пробки, ДТП або інші дорожні ситуації, завчасно вибудовують свої маршрути і шляхи об’їзду. Штучний інтелект отримує і обробляє дані, видає результати користувачам. Згодом пробки зведуться до мінімуму, рух на магістралях оптимізується.

Дорожній трафік і робота світлофорів також регулюються і коригуються штучним інтелектом. Вже щосили тестуються безпілотні автомобілі, а поняття дорожнього руху в майбутньому може піти в небуття.

Сільське господарство

У сільському господарстві - від ферм до агрохолдингів - також впроваджуються аграрні інновації. Багато процесів стали автоматизованими: система зрошення, моніторинг вологості, температури і хімічного складу грунту і багато іншого. Оптимізація сільгоспдіяльності дозволяє знизити витрати сировини і матеріалів, скоротити рівень промислових відходів.

IoT в міському просторі

Повсюдне впровадження штучного інтелекту ускладнило функціонування міста непомітно для звичайних жителів. Ліхтарі включаються, коли темніє, зовнішні датчики детектируют склад повітря. Працівники муніципальних служб очищають сміттєві баки згідно з графіком, який вибудовує комп’ютер. Системи каналізації, водопостачання також контролюються віддалено.