Інсульт: як захистити себе і допомогти іншим

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, інсульт - одна з найчастіших причин смертності населення планети. В один лише 2018 рік інсульт забрав життя 6,8 млн ​​осіб по всьому світу, і з кожним роком це число неухильно росте.

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, яке призводить до загибелі клітин головного мозку, що стає причиною неврологічних розладів. Тяжкість наслідків інсульту залежить від того, де в головному мозку мало місце порушення кровопостачання або крововилив. 80% хворих стають глибокими інвалідами, якщо допомога не була надана вчасно. Важливе значення для запобігання важких наслідків має медикаментозне лікування, по посиланню применение л-лизина эсцинат про ефективні засоби, але головний фактор для запобігання фатальних наслідків - час.

Допомога при цьому захворюванні максимально ефективна протягом перших трьох годин, потім відновити втрачені функції мозку повністю не представляється можливим. На жаль, ускладнює ситуацію те, що людина часто сама не розуміє, що у неї інсульт і потрібно викликати швидку допомогу. Наприклад, при ішемічному інсульті, який часто розвивається в 4-5 годин ранку, уві сні, люди прокидаються і думають, що відлежали руку. Вони розтирають кінцівки і втрачають дорогоцінний час.

Тим часом, за статистикою 25% хворих, у яких розвинувся інсульт помирає протягом наступного місяця, ще 30% - протягом року. Основною ознакою захворювання є гостре, протягом декількох хвилин або одного-двох годин, порушення рухових функцій і (або) свідомості. Якщо людина зауважила у себе такі ознаки: перекіс особи, опустився кут рота, різко порушилися мова або зір, ослабла нога чи рука, - хворому або його родичам потрібно негайно викликати швидку допомогу. До приїзду швидкої пацієнта потрібно акуратно укласти, якщо є можливість - виміряти артеріальний тиск, але різко знижувати його ні в якому разі не можна, яким би високим він не був!

Людина, яка опинилася поруч з хворим, може значно прискорити роботу лікарів. У ті 20 хвилин, поки їде швидка, з пацієнтом потрібно поговорити (якщо він у стані) і дізнатися: як давно страждає підвищеним артеріальним тиском, який артеріальний тиск у нього «робочий», чи є порушення серцевого ритму, чи страждає він діабетом, які препарати приймає. Після цього можна дати йому цей препарат, або ті, які йому точно не зашкодять: 10 таблеток гліцину під язик або таблетку кардіо-аспірину. Але, якщо жодного з перерахованих медикаментів немає, краще дочекатися швидкої допомоги, щоб тиск нормалізував фахівець на шляху в судинне відділення або в судинний центр.

У «терапевтичне вікно» - ті самі три години - потрапляють близько 30% пацієнтів. Кожного десятого з них можна вилікувати за допомогою тромболітичних препаратів, що розчиняють тромби в судинах, що дозволяє зберегти більшу частину мозку. Потім за пацієнта береться ціла команда фахівців, які допомагають йому відновитися. Близько третини хворих після інсульту впадають в депресію, з якої неодмінно потрібно боротися, оскільки інакше вона зможе стати однією з причин наступного інсульту.

Найбільший фактор ризику виникнення інсульту - це гіпертонія. 90% страждаючих від гострого порушення мозкового кровообігу мають в анамнезі неправильне лікування гіпертонії, або взагалі відсутність такого. Але, якщо ваш звичайний тиск в будь-якому віці вище 140/90 - пора вживати заходів! На жаль, люди ставляться до підвищеного тиску занадто легко, не замислюючись про наслідки.

До інших факторів ризику належать куріння, ожиріння, високий рівень холестерину, низька рухова активність, неправильне харчування і цукровий діабет, порушення ритму серця.

Фахівці стверджують, що проблема інсульту - не медична, а соціальна: агресивне зростання захворюваності і смертності від інсультів більшою мірою пов’язаний з недостатньою настороженістю населення і недотриманням елементарних профілактичних заходів. Проте, кожен повинен розуміти, що сам несе відповідальність за своє здоров’я.