Критерії вибору настольної лампи

Кабінет великого керівника і робочий стіл школяра - і те, і інше складно уявити без гарної настільної лампи. Робота з документами, читання книг, підготовка презентацій і домашніх завдань - це неможливо без комфортного і безпечного для зору освітлення. Тому потрібно ще до покупки світильника з'ясувати всі деталі.

Оцінка подібного обладнання повинна бути комплексною. Ретельно вивчайте всі параметри пропонованого світильника, незалежно від того, офісний він або декоративний, - благо їх не так вже й багато. І якщо вас цікавлять дійсно якісні, функціональні і красиві лампи настольні, підібрати найбільш підходящу вашим запитам модель ви зможете купити в інтернет-магазині sloboda-shop.com.

Вибираємо тип настільної лампи

Ключова характеристика - тип використовуваного джерела світла. Саме від нього повинен відштовхуватися грамотний вибір настольної лампи. Він зводиться по суті до 4 варіантів:

- Лампа розжарювання. Головний і вже чи не єдиний плюс - ціна: це найдоступніші лампочки. В іншому вони серйозно застаріли. Термін служби невеликий (в середньому 1000 год), споживання енергії, як і нагрівання, під час роботи, високе, а колірна температура обмежена.

- Галогенні лампи. Фактично це теж лампа з ниткою розжарювання, але її колба заповнена особливим газом (пари брому або йоду). За рахунок цього вона і працює довше в 2-3 рази, і енергії споживає менше. При цьому можна робити лампочки набагато компактнішими - для особливо витончених світильників.

- Люмінесцентна лампа. Її ще називають енергозберігаючою, адже вона економічніша в рази. Але таке джерело може мерехтіти і мати холодний відтінок світла, від чого очі втомлюються. Відзначимо і вміст у ньому парів ртуті: для дитячої, де настільну лампу легко розбити, не найкращий вибір.

- Діодна лампа. Вартість світлодіодів - найвища серед описаних лампочок. Але це з лишком компенсується перевагами! LED-лампи яскраві, але економічні, працюють десятиліттями, не нагріваються і безпечні - плюс асортимент розмірів, форм і колірної температури найширший!

Так як вибрати настільну лампу часто можна вже з вбудованими джерелами світла, треба оцінити їх характеристики відразу. По-перше, лампочки повинні бути потужними в міру: тьмяне світло дратує, але і надто яскраве при відображенні від паперу на столі стомлює.

Для лампи розжарювання оптимально 60 Вт, для діодів - 5-8 Вт. Також можна орієнтуватися на світловий потік - в районі 300-500 лм. По-друге, дізнайтеся колірну температуру. Вона буває теплою (3000 К, з жовтим відтінком), нейтральною (близько 4000 К, біле світло) або ж холодною (від 5000 К, з синявою). Остання допомагає збиратися при роботі, жовта розслабляє для відпочинку, а біле світло універсальне і підійде в будь-якій ситуації.

Не забуваємо про ергономіку настільних ламп

Вибір настільної лампи також зобов’язаний враховувати і зручність її використання. У цьому питанні найбільш помітну роль відіграють такі чинники:

- Регулювання корпусу. Оцініть, чи легко підлаштувати світильник під свої умови. В ідеалі ви повинні мати можливість змінити висоту абажура і скорегувати напрямок світлового потоку. Найзручніше це робити в тому випадку, якщо лампа має гнучку ніжку - тоді все регулювання будуть простими і швидкими.

- Керування. Найбільш комфортне включення і виключення світильника має на увазі наявність кнопки безпосередньо на корпусі, а не на кабелі, що живить прилад. Сучасні моделі пропонують і зовсім відмовитися від кнопок - в них настільна лампа керується сенсором. Важливо тільки переконатися, що він спрацьовує точно і без помилок.

- Налаштування світла. Вище, в словах про те, як вибрати настільну лампу в залежності від типу ламп, ми говорили про їх потужність і температуру - але у просунутих моделей ви можете регулювати їх самі! Це зручно, якщо ви хочете тонко налаштувати світло під конкретні завдання. Наприклад, зробити яскравіше і «холодніше» для роботи або приглушити, як нічник.