Прості способи заощадити на авіаперельотах

Перша стадія подорожі - купівля квитків в потрібному напрямку. І відповідне питання новоспеченого мандрівника - де ви берете всі ці авіаквитки по € 20? Розповідаємо про те, як такі шукати, чому це взагалі можливо і на чому краще не економити.

Потрібен квиток. Що робити?
 
Вирушати в інтернет! Там вас зустріне безліч пропозицій від різних сайтів. Серед них є агрегатори, які безпосередньо продають квитки, і метапошуковики - сайти які самі квитки не продають, але знайдуть для всілякі варіанти маршруту. Один з перевірених варіантів таких сайтів тут, avia.tripmydream.com - це чудова можливість швидко, надійно і вигідно купити квиток в любому напрямку!

Агрегатори продають квитки, метапошуковики збирають докупи варіанти з різних агрегаторів, сайтів авіакомпаній і інших постачальників. “Механіка” тут така: для того, щоб було зручно координувати продаж квитків різних авіакомпаній по всьому світу існують кілька GDS (global distribution system). Це автоматизована мережа, яка має доступ до баз даних авіаперевізників, тобто знає, коли якісь рейси і за якою ціною будуть здійснюватися, і може їх бронювати.

Безпосередньо підключені до GDS так звані агентства (ОТА - online travel agency). Всі вони за допомогою хитрих фільтрів підбирають в базах перельоти, які підходять під потрібні критерії. Різниця в ціні у різних агентств пояснюється тим, що у продавців з авіакомпаніями свої домовленості. Особливо спритні авіакомпанії нагороджують бонусними умовами, тому квиток на один і той же рейс може коштувати по-різному.

Метапошуковики - це суперагрегатори, які необов’язково підключені до GDS, але “шерстять” всі пропозиції від агентств і авіакомпаній. Саме в їх видачі ви побачите пропозиції від різних продавців і розбіг цін на них. Видачу квитків можна ранжувати за ціною квитка, дату вильоту, кількості пересадок і т.д. Але самі ці сайти не продають квитки, для покупки тебе перенаправляють на агрегатор або сайт авіакомпанії.

Літайте лоукостерами

Лоукостери  (вони ж дискаунтери, бюджетні авіакомпанії) пропонують дуже низькі тарифи за рахунок скорочення традиційного набору послуг. Багато хто побоюється літати подібними авіакомпаніями, припускаючи, що через низьку ціну може постраждати безпека, але в дійсності вартість знижується за рахунок інших факторів. Найчастіше це:

- відсутність харчування на борту;

- обмеження по нормі перевезення багажу;

- використання не основних аеропортів;

- використання одного типу лайнерів в авіакомпанії (дозволяє знизити вартість обслуговування і навчання персоналу);

- відсутність можливості здати квитки або змінити дати польоту;

- короткі прямі перельоти - часто не більше 3-х годин

Чому стикувальний рейс дешевше прямого? Чи це не розвод?
 
Низька ціна крім перерахованого створюється спеціальною моделлю формування маршрутів. Більшість авіакомпаній будує свої маршрути по моделі «Hub & Spoke». Це означає, що мережа рейсів авіакомпанії адмініструється через хаб - основний вузловий аеропорт, а від нього поширюються так звані spokes - маршрути, що зв’язують хаб з кінцевою точкою.

Наприклад, якщо рейс Київ-Париж виконується з хабом в Римі, ви полетите маршрутом Київ-Рим-Париж. Це робиться для того, щоб будувати менше маршрутів і максимально використовувати наявний парк авіакомпанії. Тому не бійтеся брати, якщо бачите стикувальний рейс на порядок дешевше прямого.

У лоукостерів, звичайно, теж є базовий аеропорт, з якого переважно здійснюються рейси, але маршрутна мережа побудована на моделі «point-to-point». Це означає, що рейс відправляється безпосередньо з точки А в точку Б, а потім літак повертається з іншим рейсом за тим же маршрутом. Ніяких трансферів і стикувальних рейсів, реєстрації багажу до проміжної або фінальної точки.

Вчора мій рейс коштував € 100, а сьогодні вже € 120. Вони так швидко дорожчають?
 
Ціна на затребувані рейси може дійсно рости на очах. Але є і більш тривіальні причини. Більшість сайтів зараз користується технологією Cookies. Вона дозволяє сайту «запам’ятовувати», що вас цікавило на сайті. Далі, якщо система бачить, що ви вже в третій раз гуглили квитки Львів-Барселона, вам покажуть велику ціну, щоб налякати і змусити купити квиток раніше.

Має значення і девайс, з якого ви заходите. Власники айфонів бачать ціну вищу, ніж показують власникам андроїдів. Якщо ви заходите на сайт з провінції, вам покажуть менший цінник, ніж столичному жителю.

Вирішити проблему такої нерівності можна за допомогою режиму інкогніто в браузері. У браузерах Google Chrome і Opera він включається комбінацією клавіш Ctrl + Shift + N або через налаштування. Завжди шукайте квитки в режимі інкогніто, щоб сайт вашого перевізника вас не «впізнав», коли ви прийдете за квитками.