Вчимо дитину кататися на роликах

З настанням теплих днів актуальним є питання, як навчити дитину кататися на роликах і як ці самі ролики вибрати, адже різноманітність фірм і розкид цін часом ставлять в тупик. Розбираємося разом.

Як це не парадоксально звучить, але навчання катанню на роликових ковзанах починається не з власне катання, а з примірки та покупки цих самих роликів. Чому? Просто тому, що якщо ви купите ролики без примірки, «на око», якщо виберете незручну для дитини модель, то юний ролер не зможе вільно і легко рухатися, і навчання перетвориться на муку. До речі, роликові ковзани rollerblade купити по найкращій вартості ви зможете в інтернет-магазині rollerblade.com.ua.

Вибираємо ролики правильно

Запам’ятайте три простих правила, яких слід дотримуватися при виборі роликових ковзанів:

1. Приміряємо. Звичайно, ролики - це не балетки або кросівки по нозі, але і роликові ковзани повинні бути зручними, не тиснути, не бовтатися, адже підйом і повнота стопи у кожного індивідуальні.

2. Купуємо спортивні шкарпетки. Так-так, існують спеціальні шкарпетки для катання на роликах. Вони зроблені з особливоі гігроскопичной тканини, яка не вбирає вологу, відводячи її в ролики (в яких є система вентиляції). Таким чином, ноги дитини не будуть потіти і промокати. Також спортивні шкарпетки забезпечують ефект антиковзання, рятуючи ноги від появи мозолів.

3. Навіть досвідчені ролери часом не утримуються на ногах і приземляються не дуже-то вдало, а що ж говорити про новачка, який встане на ролики вперше? Так, без захисту тут не обійтися. Особливо коли мова йде про дитину. Діти не завжди вміють правильно падати, тому слід максимально убезпечити їх і екіпірувати так, щоб перший же контакт з асфальтом не закінчилася сльозами і заявою: «Більше не хочу, ну їх, ці ролики!».

У стандартний комплект захисту входить чотири компоненти, які захищають ті точки, що найчастіше стикаються з землею при падінні на роликових ковзанах: це голова, лікті, коліна і кисті.

Вибираючи шолом, варто придивитися не тільки до його кольорів і малюнків, а й дізнатися, з якого матеріалу він зроблений, чи надійно застібається, чи підходить за розміром. Якісні захисні шоломи зазвичай роблять з таких сучасних і міцних матеріалів, як пінополістирол (він всередині) і полікарбонат (зовнішнє покриття). Головна функція такого шолома - це захист потилиці.

Якщо дитина не втримала рівновагу і впала на спину або на бік, шолом допоможе уникнути ударів і струсу мозку. До речі, не варто турбуватися про те, що дитині буде жарко: шоломи дуже легкі, майже невагомі, в них існує продумана система вентиляції. Приємно і те, що шоломи (як і роликові ковзани) можна купувати «на виріст», їх розмір регулюється, тому одного шолома вашому маленькому ролеру вистачить на кілька років.

Для захисту колін і ліктів використовуються наколінники і налокітники, виконані з пластика (зовнішня частина, вигнута в анатомічної форми) з м’яким наповнювачем. Вони можуть кріпитися як панчоха (дуже зручно, коли влітку дитина катається в футболці з коротким рукавом і шортах) або на липучках (зручно одягати на штани і футболки з довгим рукавом). Захист кистей - це жорсткий пластик, який фіксує променезап’ястковий суглоб і оберігає його від переломів.

Ролики на ногах. Поїхали!

Навчання катання на роликових ковзанах починається з двох основних моментів: як правильно стояти на роликах і як правильно на них ходити. І вчитися цьому краще не на асфальті, а на траві, тому підберіть зручне для вас місце в місті з м’яким газоном, рівним асфальтом, і вирушайте на перші тренування.

Так, для деяких маленьких дітей важливо, щоб на них не дивилися перехожі, адже нікому не приємно натикатися на пішоходів, падати і чути смішки і коментарі на свою адресу. Тому, не зайвим буде вибрати не саме людне місце в центрі міста, де вам з дитиною ніхто не завадить спокійно і весело освоювати роликові ковзани.

Основна поза для стояння на роликових ковзанах дуже нагадує балетну: п’яти потрібно звести разом, а носки розвести нарізно. Далі слід трохи зігнути коліна і всім корпусом акуратно нахилитися вперед. Це і є правильна стійка. Походивши в такій позі по травичці і відчувши себе впевнено, дитина повинна перейти на асфальт і пройтися там, намагаючись нікуди не виїхати, а просто пересуватися - вперед і назад, а також боком.

Якщо дитина боїться впасти, повозіть її на роликах за руку, допоможіть відчути себе впевненіше. Слідкуйте, щоб ноги трималися разом і не роз’їжджалися в різні боки.

Для того, щоб навчити дитину маневрувати, об’їжджати перешкоди, повертати, можна використовувати ігри з яким-небудь простим реквізитом. Зазвичай інструктори використовують яскраві пластикові стаканчики, розставляючи їх на доріжці, як перешкоди, які потрібно об’їжджати. Такі вправи, як «змійка», «ліхтарики», «вісімки» допоможуть дитині поліпшити координацію рухів і навчитися маневрувати і управляти роликами. Якщо ви вирішили обійтися без тренера, то просто подивіться відео-уроки з цими вправами в інтернеті.