Apple навчить айфони відкривати електронні замки

Завдяки технології NFC можна буде швидко і безпечно розблокувати електронний замок - досить провести поруч з ним смартфоном. Нову функцію представлять широкій публіці вже на початку нового року.

Співробітники компанії в каліфорнійському Купертино вже використовують айфони замість пропусків в офісну будівлю - досить прикласти їх до зчитувального пристрою, щоб розблокувати двері будівлі. Звичайні користувачі використовують аналогічну технологію для мобільних платежів - прикладаючи смартфон до POS-терміналу. Втім, Apple планує неабияк розширити сферу її використання, і якщо ви придбаєте на houselock.com.ua електромеханічний замок, цілком можливо, що в найближчому майбутньому ви зможете його відчинити/зачинити за допомогою вашого айфону.

Технологія, відома як NFC (near-field communication) - спосіб бездротової передачі даних малого радіусу дії, який не вимагає підключення до інтернету і дає можливість обміну інформацією між пристроями, що знаходяться на відстані близько 10 см. NFC-чіпи в айфонах і сотнях інших носимих пристроях дозволяють безпечно передавати найрізноманітніші дані, починаючи з фінансових транзакцій і закінчуючи кодом від електронного замка. Тепер Apple планує істотно розширити сфери і масштаб застосування NFC.

Сервіс ApplePay запустили ще в 2014 році, але в минулому році його активували всього 13% власників iPhone. Компанія оновила iOS, щоб дозволити розробникам додатків використовувати NFC-чіпи для сотень різних функцій. Так, Apple Watch вже може комунікувати з будь-якими тренажерами, оснащеними NFC-чіпами. І, за даними The Information, вже в наступному місяці нові зміни в чіпах дозволять всім користувачам відкривати електронні замки, як це роблять співробітники Apple. Та ж технологія дозволить власникам айфонів віддалено контролювати весь свій будинок або використовувати смартфон для ідентифікації.

Зрозуміло, для більш широкого застосування технології бізнесу доведеться обзавестися відповідними терміналами, які зчитували б інформацію з NFC. Тоді користувачі зможуть провести смартфоном над будь-яким товаром з відповідною міткою і отримати про нього всю інформацію, або підписатися на розсилку купонів, або одним рухом оплатити покупку. Всі передумови до цього є: платіжні термінали стандартизують свої NFC-чіпи, і вся решта технологічна екосистема під них підлаштовується.

Поворотний момент для NFC настав, коли все більше виробників смартфонів почали вбудовувати їх в свої гаджети. У 2015 році кількість телефонів з підтримкою NFC досягло 1 мільярда, і незабаром ця цифра подвоїлася. Сьогодні все топові виробники смартфонів продають їх з вбудованими NFC-чіпами, і незабаром вони стануть буденністю абсолютно для всіх телефонів.