7 причин поїхати на відпочинок в Закарпаття

Закарпатська область - одна з найкрасивіших і колоритних в Україні. Вона одночасно межує з 4-ма різними державами - Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією і містить на своїй невеликій території величезну кількість мальовничих місць, дивовижні пам'ятники природи, архітектури та історії. Щорічно сюди приїжджають тисячі туристів, охочих насолодитися місцевою атмосферою, чарівністю і величчю гір, а також познайомитися з самобутньою закарпатською культурою.

Цей чудовий край в будь-який час року може здивувати своїх гостей кращими можливостями для приємного і незабутнього проведення часу. У Мукачеві, наприклад, можна відвідати легендарний замок Паланок, в Ужгороді побачити величний Ужгородський замок і прогулятися по липовoй алеї, в Берегово покуштувати ароматні закарпатські вина або оздоровитися в термальних басейнах.

Окрема розмова - санаторії в сонячному Закарпатті, де ідеально поєднується ефективне лікування і профілактика багатьох захворювань з повноцінним комфортним захоплюючим відпочинком. На сайті sanatorii-zakarpattia.com представлені кращі в регіоні курортно-оздоровчі комплекси з детальним переліком послуг.

Отож, пропонуємо розглянути основні причин, за якими відпочинок в Закарпатті варто спробувати кожному.

Дивовижна природа

Відпочинок в Закарпатті привабливий, перш за все, своєю дивовижною і багатою природою. Більшу частину його території займають гори, а це, як відомо, чудова можливість для гірськолижного відпочинку взимку і для захоплюючих походів влітку. Крім того, в Закарпатській області протікає величезна кількість річок (близько 9 тисяч). Тут розташовано 137 озер, які можуть здивувати своєю красою, кришталевою чистотою, затишними місцями для відпочинку і могутньою цілющою енергією.

Ефективне оздоровлення

Відпочинок в Закарпатті може не тільки гармонізувати ваш душевний стан і дозволити насолодитися мальовничими скарбами природи, а й подарує унікальну можливість оздоровити весь організм. Крім цілющого гірського і лісового повітря, прогулянок біля озер і річок, тут вас чекають такі корисні процедури, як купання в гарячих джерелах, оздоровлення мінеральними водами та іншими природними ресурсами в здравницях і санаторіях Закарпаття, наприклад, в Поляні або Сваляві.

В цьому контексті хочеться відзначитит Солотвино - унікальну цілющу базу відпочинку з клінікою для алергіків. У ній проводять різні види процедур, наприклад, кліментотерапію, що допомагає при астматичних захворюваннях, лікування грязями, водами місцевих озер.

Тутешні соляні печери - відмінне місце для проведення терапії шкірних хвороб, хвороб імунної системи і дихальних шляхів. У цих місцях бактерій в повітрі менше, ніж хірургічних відділеннях в 10 разів. Маленькі крупинки солі сприяють лікуванню легеневого бронхіального дерева. В атмосфері абсолютно відсутні речовини, що викликають алергію, немає впливу електромагнітних полів. Подібних місць в світі більше не існує, однак на даний момент комплекс недоступний для відвідування, оскільки прийшов в непридатність, але для самолікування там доступні лужні води і грязі.

Закарпатська гостинність

Закарпатське гостинність - це ще одна причина, по якій варто відпочити в цьому чудовому куточку України. Місцеві жителі радо зустрінуть вас, оточивши щирими теплотою і турботою, розкажуть старовинні легенди і історії, допоможуть організувати кращий екскурсійний маршрут, пригостять смачними стравами, наливками і ароматними винами. Розмістившись в приватному секторі, ви отримаєте шикарну можливість спостерігати за побутом і культурою закарпатського народу.

Незабутні розваги

Відпочинок в Закарпатті - це ще й захоплююча пригода в світі цікавих і незабутніх розваг. Взимку до ваших послуг сучасні гірськолижні курорти - Драгобрат, Воловець, Пилипець. Тут вам запропонують прокататися також на сноубордах, санках, санях або снігоходах. У теплу пору року можна відправитися в похід, влаштувати пікнік, наважитися на участь в сплавах по гірських річках, покататися на конях або квадроциклах.

Унікальні пам’ятки

Закарпаття багате унікальними архітектурними та культурними пам’ятками. Тут вас чекає знайомство з величними середньовічними палацами і старовинними замками, в багатьох з яких розміщені зараз пансіонати та санаторії. Найпопулярнішими туристичними об’єктами також є такі природні і архітектурні скарби, як озеро Синевир, Долина нарцисів, водоспад Шипот, Карпатський біосферний заповідник, Костел святого Мартіна, замок Шенборнів і багато інших.

Смачна закарпатська кухня

У Закарпатті проживає багато національностей, тому й кухня тут різноманітна. Більшість страв збереглися в початкових рецептурах з давніх часів. Відвідавши закарпатську колибу, ви зможете насолодитися самими дивовижними смаковими відчуттями, спробувавши, наприклад, бограч-гуляш, м’ясо по-полонинське або вареники з різними начинками.

Екскурсії в музеї Закарпаття

Пізнавальний культурний відпочинок в Закарпатті чекає вас в його численних музеях. Наприклад, в музеї “Колочавська узколейка” ви побачите раритетних поїзд і його ешелон з десяти вагонів, в музеї ткацтва - познайомитеся із старовинними вишиванками і полотнами, в музеї історії солекопален вам розкажуть про способи видобутку такого необхідного в усі часи продукту, як сіль. Закарпатський обласний краєзнавчий музей містить близько 110 тисяч експонатів, серед яких шедеври народної творчості, музичні інструменти, колекція корисних копалин і т.д.

По матеріалам sanatorii-zakarpattia.com