Пам’ятник на могилу: якому матеріалу надати перевагу

Втрата близької людини - це велике непоправне горе. Залишається вина за недомовлені слова і завжди здається, що любов виражалася не в повній мірі. Останнім проявом таких почуттів стають пам'ятники, які встановлюються рідними і друзями.

Вибір надгробка залежить від ваших фінансових можливостей, естетичних вимог, експлуатаційних характеристик. На сьогоднішній день ринок ритуальних виробів пропонує покупцям великий вибір пам’ятників з найрізноманітніших матеріалів, а найчастіше використовуються граніт, мармур і крихта.

Пам’ятники з граніту

Серед всіх популярних матеріалів - саме у граніту найбільша міцність, стійкість до атмосферних умов. Все тому, що він має дрібнозернисту структуру, в яку не проникає вода. Граніт може зберігати свій первозданний вигляд протягом століть! Якщо ви схилились на сторону цього матеріалу, достатньо перейти на сайт мережі магазинів харківської гранітної майстерні ArgestStone, і замовити вподобану модель.

Граніт буває різних видів, в залежності від місця видобутку: габро, червоний, індійський, карельський, габро-діабаз.

- Карельський граніт надзвичайно міцний, з легкістю витримує атмосферні дії. Матеріал стійкий до механічних пошкоджень, його важко подряпати.

- Габро-діабаз - матеріал сірого кольору, а обробка майстра робить його темно-чорним. Завдяки такій властивості габро добре підходить для гравірування портретів покійних на заздалегідь підготовленій поверхні.

- Букінське габро - стійкий до морозів, тому його варто застосовувати в північних районах країни. Цей різновид дуже добре піддається шліфовці і іншій обробці.

- Червоний граніт має гарний зовнішній вигляд, відрізняється різноманіттям фактур і довговічністю. Відтінок залежить від складу породи та місця видобутку. Трохи дорожчий за інші види граніту.

- Індійський граніт, на прикладі стародавніх пам’ятників цієї країни, довів свою надійність і довговічність. І це незважаючи на вологий і жаркий клімат, який переважає в Індії. Індійський граніт активно використовується для облицювання будівель, зведення колон, виготовлення сходів. Цей різновид відносно недорогий, адже Індія - один з лідерів видобутку граніту в світі.

Мармур

Мармур - хороший матеріал для виготовлення пам’ятників. На відміну від граніту він ідеально підходить для виготовлення скульптур. З нього майстер зробить фігуру ангела або декоративний елемент. З давніх-давен цей матеріал використовувався для зведення величних пам’ятників стародавніх богів: Зевс, Афродіта, Венера.

Але тут трохи гірша опірність атмосферним впливам. Матеріал може набирати воду в пори, яка через десятиліття може призвести до погіршення зовнішнього вигляду.

Мармур може бруднитися, з часом тонкі деталі губляться. Тому, для цього матеріалу потрібні спеціальні умови експлуатації.

Такі пам’ятники покривають шаром водостійкого лаку. Також, протягом певного періоду потрібно регулярно проводити очищення поверхні від бруду, грибка або населений моху.

Мармур буває різних кольорів, не тільки класичного білого. Можете замовити вироби з зеленого, синього, червоного, рожевого. Завдяки пластичності матеріалу, досвідчений майстер може надати кам’яній брилі будь-яку форму.

До естетичних переваг мармуру слід віднести його здатність переливатися на сонці, і навіть просвічуватися, що надає йому ледь помітне світіння.

Крошка

Виготовлення пам’ятників з крошки - ідеальний варіант для тих, хто бажає отримати хороше поєднання ціни та якості. Крошка - подрібнений граніт до розмірів в кілька міліметрів.

В якості сполучної речовини використовується полімерна смола. Як правило, 8 частин йде граніт і 2 частини - смола. Така пропорція дозволяє отримати міцну і надійну конструкцію, яка зберігає свої експлуатаційні якості десятиліттями. За бажанням замовника, до складу можна додавати барвники, які дозволять отримати виріб будь-якого кольору.

Пам’ятники з крошки стійкі до вогню, морозу, вологи. У них хороша механічна міцність.