Як підтримати здоровий мікроклімат будинку в холодну пору року

Осінь і зима часто стають серйозним випробуванням для людського організму. Погода перевіряє на міцність імунну систему, а вдома, в квартирі тим часом встановлюється своєрідний мікроклімат, часом досить далекий від ідеального. Температура, вологість повітря і повітрообмін - життєво важливі параметри, які, на щастя, можна контролювати. Робиться це в основному за допомогою електроприладів.

«Кішка мордочку ховає - на холод»

Згідно з існуючими ГОСТами, температура повітря в житлових кімнатах в холодну пору року повинна бути в діапазоні 20-23 ° С; в дитячих - 23-24 ° С; у ванній - 24-26 ° С. Холод в приміщенні загрожує не тільки застудами, а й деякими іншими неприємностями для здоров’я: так, наприклад, вчені довели, що ліки від гіпертонії погано працюють в приміщеннях, де температура повітря нижче 21 ° С.

Поки в багатоквартирних будинках не включили батареї, кішки ховають мордочку в лапах, а їх господарі терпляче досягають температурного оптимуму за допомогою різного роду кліматоутворюючого обладнання: кондиціонерів з опцією обігріву приміщення і різних моделей обігрівачів. Однак використовувати кондиціонер для обігріву вигідніше: він набагато швидше досягає заданої температури і автоматично відключається, не витрачаючи, таким чином, зайву електроенергію. Втім, як повідомили експерти, велика частина населення вважає кондиціонери в першу чергу приладом для охолодження повітря, а не обігріву, і пік продажів у них - весняно-літній.

Обмін повітря

Запітнілі вікна, конденсат, що накопичився на стінах, запах вогкості, і, гірше того, поява цвілі на стінах і стелі - знак того, що повітря в приміщенні занадто сире. Боротися з високим рівнем вологості складніше, ніж з сухістю повітря. І покупкою осушувача повітря тут справа може не обмежитися, оскільки на перший план виходить не висока вологість повітря сама по собі, а повітрообмін. Згідно з нормативами, повітрообмін на кухні, де використовується електроплита, повинен становити не менше 60 куб. м повітря на годину, при обладнанні, що використовує - не менше 100 куб. м на годину. У санвузлі - 50 куб. м на годину, в житловій кімнаті - не менше 30 куб. м на годину на людину. До речі, по посиланню оборудование для вентиляции Альтер Эйр ви зможете придбати ефективні осушувачі повітря і іншу сучасну кліматичну техніку.

Вологість повітря - гарантія здоров’я

Ледве дочекавшись початку опалювального сезону, жителі багатоквартирних будинків стикаються з іншою проблемою - сухістю повітря. Сухе повітря робить людину більш сприйнятливою до простудних і респіраторних захворювань: слизові оболонки інтенсивно випаровують вологу і пересихають, в тріщинки потрапляють мікроби, йде запальний процес. Крім того, сухе повітря провокує проблеми зі шкірою і ламкість волосся, а в подальшому і поступове зневоднення всього організму з усіма витікаючими наслідками.

Підтримка правильного рівня вологості в приміщенні на ділі означає, що ви краще спите, менше хворієте, відчуваєте себе набагато краще і виглядаєте чудово. На думку Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), рівень вологості в приміщенні повинен бути від 30% до 50%, оптимально - 45%. Все, що нижче 30%, занадто сухо, а все, що вище 50%, дуже волого.

Вимірюють вологість гігрометром. Прилад коштує недорого, часто буває вбудований в настільний годинник і домашні метеостанції.

Коригувати стан повітря, якщо воно пересушене, доведеться за допомогою зволожувачів повітря. Деякі з них мають вбудований гігрометр, а рівень вологості відбивається на ЖК-екранах. Краще купувати зволожувачі з автоматичним режимом регулювання, потужність якого буде встановлюватися в залежності від рівня вологості в приміщенні без втручання людини. При покупці важливо дивитися, на яку площу приміщення розрахований прилад.

Мийка повітря - прилад, дуже подібний із зволожувачем, але якщо зволожувачі розпилюють в повітря дрібні частинки води, підвищуючи загальний рівень вологи, то мийки, в свою чергу, затримують пил, алергени, і при цьому також збагачують повітря молекулами води. Ціна на ці електроприлади в середньому в 2,5 рази вище, ніж на зволожувачі.