Домашній персонал: поради по вибору

Досягнення особистого успіху і благополуччя неможливе без створення затишку і гармонії у Вашій родині. Але сім'я - це не тільки два люблячих один одного людини, сім'я - це, перш за все наші діти, адже заради їх щастя і благополуччя ми і живемо в цьому суєтному світі. А як же бути, коли наші голови на роботі зайняті тривожними думками: чи не залишилася дитина без нагляду, чи вчасно вона поїла, чи все в порядку вдома.

Знайома ситуація, чи не так? Добре, коли поруч з дитиною перебуває добра бабуся і порядок в будинку відновлюється, як за помахом чарівної палички, і дитина вчасно буде нагодована. А якщо бабусі немає, і постійні збори в дитячий садок або школу викликають тільки плач і роздратування дитини, та й до кінця робочого дня Ви тільки і думаєте - чи все з нею гаразд, як вона провела цей день?

Рано чи пізно Ви починаєте подумувати про те, що дитині потрібна няня, а вашому будинку - помічниця по господарству. Адже з приходом «потрібних людей» вирішується безліч проблем. А тут https://dinster.com.ua/bytovye-uslugi-i-uborka можна швидко знайти добросовісних досвідчених домашніх помічників.

Якщо ви взяли на роботу няню, домашнього вихователя, гувернантку для дитини, вам напевно доведеться залишати працівника наодинці зі своїм підопічним. Варто заздалегідь провести інструктаж персоналу і врахувати наступні моменти:

- Працівник повинен знати якомога більше про вашу дитину: її звички, уподобання, проблеми зі здоров’ям. Розкажіть про характер дитини, про те, що вона любить, як проводить час. Ключові пункти повідомлення краще записати і віддати працівникові як нагадування.

- Домашній персонал повинен вести себе з дитиною так, як цього хочеться вам, тому відразу обумовити свої вимоги по організації виховного процесу, це ж саме стосується гігієни, харчування і навчання.

- Роз’ясніть няні, чи може вона карати дитину і як саме, які заходи впливу допустимі, які ні. Пам’ятайте, що розбіжності в питаннях виховання можуть призвести до тяжких наслідків - нехай няня стане вашим однодумцем, а не суперником. З іншого боку, батькам корисно іноді почути думку фахівця, відмінну від вашої, можливо, ви зрозумієте, що робили помилки у вихованні та в подальшому зможете дотримуватися правильної лінії поведінки, запропонованої педагогом.

- Няні не треба називати дитину пестливими іменами і прізвиськами, як це робите ви, також не потрібно заохочувати надмірне зближення персоналу і підопічного, в тому числі варто значно обмежити тілесний контакт (наприклад, погладжування по голові або поплескування по плечу допустимі, а поцілунки, тісні обійми і сон в одному ліжку - взагалі виключити).

- Няня не повинна давати дитині ніяких інших медикаментів і продуктів харчування, окрім дозволених вами.

- Всі небезпечні предмети приберіть в недоступні для дитини місця: побутову хімію, гострі предмети, дроти, медикаменти тощо. Няні доручіть прибирати всі небезпечні речі відразу після використання.

- Бажано дати під розпис няні інструктаж з техніки безпеки.

- Якщо дитина з появою няні в будинку стала вести себе інакше, постарайтеся дізнатися, з чим пов’язані зміни, якщо дитина постійно незадоволена, недоглянута або на її тілі виявлено сліди насильства, дійте негайно і поговоріть відверто як з нянею, так і з дитиною.

- Іноді батькам доводиться залишати дитину в будинку у няні, в такому випадку слід уважно ознайомитися з умовами життя виховательки, вияснити, хто ще проживає разом з нею, хто буває в будинку.

- Можливо, няня, яка доглядає за вашою дитиною у себе вдома, попросить меншу оплату, але подумайте, чи варто вам таким чином економити. Набагато зручніше, щоб няня приходила до вас додому.

Як уникнути проблем з домашнім персоналом?

- Перед прийомом на роботу всі кандидати повинні проходити ретельну перевірку на професіоналізм, психо-емоційну стійкість, добропорядність.

- Контролюйте персонал кожен робочий день, не варто «закривати очі» на дрібні недоліки, завжди гранично ясно доносьте до працівника своє ставлення до того, що він робить.

- По можливості, встановіть в будинку систему відео- і аудіо-спостереження, щоб бути в курсі того, що робить працівник.

- Не варто перетворювати домашній персонал в своїх друзів, зайве зближення тільки зашкодить вам, тому що ви не зможете в повну силу керувати працівниками і застосовувати по відношенню до них дисциплінарні заходи впливу.

- У договорі, підписаному з кадровим агентством, обов’язково повинен бути пункт про безкоштовну рівноцінну заміну персоналу в тому випадку, якщо працівник, наданий агентством, не впорався зі своїми обов’язками, звільнився до встановленого договором строку або ж пішов на тривалий лікарняний.