Нормативи на питну воду. Яка повинна бути вода?

Всі знають, що вода для пиття повинна бути хорошою. Але які чинні нормативи питної води? І як можна дізнатися про них більше?

Сьогодні існують різні нормативи питної води: санітарні, гігієнічні, органолептичні та ін. Нормативи якості питної води використовуються для порівняння результатів і оцінки проб при лабораторному аналізі рідини, повідомляє himanaliz.ua.

Нормативи питної води: що це?

За своєю суттю гігієнічні нормативи якості питної води - це певний звід стандартів. Для кожного показника вказується гранично допустиме значення. Якщо нормативи питної води завищені, рідина визнається неякісною, або непридатною для пиття.

Якими бувають нормативи

У кожній країні діють свої нормативи питної води. Це обумовлено особливостями місцевого клімату, інфраструктурою і типом джерел. Наприклад, в Сполучені Штати Америки (США) застосовують двоступеневу оцінку якості: загальну і місцеву.

Європейські нормативи якості питної води єдині. Вони багато в чому збігаються з українськими стандартами. Однак є і застарілі значення, які потребують перегляду.

У таблиці наведено основні критерії оцінки. Кожен гігієнічний норматив питної води можна підтвердити в лабораторних умовах.

Нормативи якості питної води в Україні та країнах ЄС (порівняльна таблиця)

Хімічний аналіз води допомагає провести широкомасштабне дослідження проб, не випускаючи з уваги жодного показника.

Гігієнічні нормативи якості питної води

Проводячи в лабораторії аналіз, фахівці враховують її походження і спосіб очищення. Далі йдуть оцінка придатності для вживання в їжу і визначення безпеки для здоров'я.

Нормативи питної води пред'являють жорсткі вимоги до її якості. Гігієнічний норматив питної води означає, що рідина:

  • Не несе в собі загрозу епідемії. Не містить небезпечних вірусів і паразитів.
  • Не містить небезпечних хімічних сполук.
  • Має радіоактивність в межах допустимих норм.

Також нормативи якості питної води припускають, що рідина має хороші смак, колір, прозорість, у неї відсутні різкий запах і тверді суспензії, що утворюють нерозчинний осад.

Заучувати нормативну базу для визначення якості води не варто. Набагато простіше звернутися в лабораторію і зробити незалежний аналіз, отримавши детальні результати аналізу з розшифровкою.

Якщо результати аналізу залишають бажати кращого, то фахівці порадять, як виправити ситуацію, підібравши систему очищення.