Навіщо потрібна і як здійснюється герметизація міжпанельних швів

Неякісно забиті міжпанельні стики є одним з найпоширеніших недоліків при зведенні багатоповерхових будівель по панельній технології. Зазвичай така проблема виникає при руйнуванні ущільнюючого матеріалу, який був закладений між плитами будинку в процесі будівництва. Герметизація міжпанельних швів дозволяє усунути зазори і виключити ймовірність проникнення в житлові приміщення холоду і вологи.

Чому важливо обробляти міжпанельні стики?

Коли між плитами, з яких складається панельний багатоповерховий будинок, виникають порожнечі, це вкрай негативно відбивається на комфорті мешканців. Через щілини в квартири постійно потрапляють холодне повітря і волога. В результаті приміщення промерзають, для їх опалення потрібно більше енергії, а на стінах з’являється конденсат, що може привести до виникнення цвілі.

Крім протягів і небезпечного для здоров’я грибка, негерметичність міжпанельних швів може викликати і інші неприємні наслідки. Через тривалий вплив вологи відбувається почорніння стін і відшарування шпалер. Якщо стики залишаються необробленими протягом тривалого часу, це може призвести до поступового руйнування панелей і значно знизити термін експлуатації всього будинку. Власне якісна герметизація швів, яку здіснюють досвідчені фахівці компанії “Альппром” здатна усунути перелічені вище проблеми.

Як виконується герметизація?

Закладення зазорів між панелями здійснюється з використанням методів промислового альпінізму, які успішно застосовуються для різного роду висотних робіт, таких як утеплення, фарбування і миття фасадів, ремонт вікон і т.д. Сучасні технології дозволяють забезпечити надійну герметизацію навіть в тих випадках, коли стики сильно пошкоджені.

Технологія проведення такого виду робіт, як вторинна герметизація міжпанельних швів, полягає в наступному. Міжпанельний стик розкривається, з нього повністю видаляється утеплювач і залишки старого герметика. При необхідності шов зачищається. Далі стик заповнюється монтажною піною (чого зазвичай не роблять будівельники, коли проводиться первинна герметизація), потім в шов укладається новий сучасний утеплювач (зазвичай спінений поліетилен).

Останній етап - замазування шва новим герметиком. Герметик - це пастоподібна мастика, яка призначена для заповнення, склеювання і герметизації різних матеріалів. Сучасні герметики не пропускають воду, еластичні і легко прилипають до багатьох будівельних матеріалів (бетон, цегла, скло, метал).

В даний час сучасні технології і матеріали дозволяють проводити герметизацію швів практично при будь-якій погоді. Виняток становить дощова погода або сніг з дощем, так як якісна герметизація проводиться тільки, якщо стіни будинку сухі.

Герметизація міжпанельних швів може виконуватися при температурі повітря від -15 до +35 градусів. Однак герметизація швів, що проводиться при мінусових температурах, вимагає використання більш дорогого герметика, що природно, позначається на вартості робіт. На додаток до цього застосування герметика в холодну погоду створює незручності при його нанесенні.