Бітумна черепиця - всі «за і проти»

Очевидно, що дах повинен бути міцним, красивим, довговічним, але покрівельних матеріалів так багато і про кожного говорять, що він найкращий в світі. Вибрати буває складно.

Бітумна черепиця - це покрівельний матеріал з найбільш неоднозначними відгуками з боку будівельників і домовласників. Хтось хвалить, а у когось - негативний досвід. Давайте розберемося, де реальні переваги і недоліки, а де наслідки неякісного монтажу або поганої якості конкретної черепиці. Якщо ж ви все-таки схиляєтесь на бік саме цього покриття, фахівці радять обрати акваізол, так як це бітумна черепиця з найкращими показниками якості і естетики, а вигідно придбати її пропонує компанія РУФ СК.

Що таке якісна бітумна черепиця і на що дивитися при виборі

В основі бітумної черепиці лежить просочене бітумом полотно зі скловолокна. Окремі листи бітумної черепиці називають гонтом, рідше шинглас. Розмір гонту стандартизований - 1х0,33 метра. Для бітумної черепиці потрібна міцна основа - суцільна підкладка з вологостійкої фанери або OSB плити. Укладають її внахлест, тому верхній край у неї завжди рівний, а нижній буває як прямий, так і з фігурними вирізами (шестигранний (стільники), бобровий хвіст, трикутник і т.д.). При виборі слід враховувати:

1. Матеріал мінерального посипання, спосіб його фарбування і нанесення. Базальтова крихта краще тримається на поверхні в порівнянні з сланцем. Вона округлої форми, добре тримає фарбу і краще «карбується» в поверхню. Сумлінні виробники серед характеристик вказують результати браш-тесту, він показує наскільки добре тримається посипання при механічному впливі.

2. Тип бітуму - оксидований (класичний), СБС модифікований (морозостійкий), АПП модифікований (жаростійкий). Оксидований бітум найбільш однорідний, щільний і хімічно стабільний. Від нього не буває неприємних запахів спучування, але показники температурного діапазону і еластичності нижче, ніж у модифікованих. У помірних кліматичних широтах України оксидований бітум укладається в усі норми і стандарти. СБС модифікація розроблена для північних широт, а АПП модифікація для субтропічного і тропічного клімату.

3. Звертайте увагу на товщину і щільність листа. Існує класична і ламінована бітумна черепиця. У ламінованої два шари скловолокна, один суцільний з прямими краями (нижній) другий фігурний з вирізами (верхній). Ламінована черепиця набагато довговічніша класичної, виробники дають на неї мало не довічну гарантію, але форма нарізки завжди однакова - несиметрична прямокутна «бахрома».

Переваги бітумної черепиці

Отже, чим же хороша бітумна черепиця як покрівельний матеріал:

- Бітумна покрівля - природний звукоізолятор і додаткова теплоізоляція. На відміну від металевих дахів, шум дощу і навіть граду в будинку буде не чути. А завдяки тому, що м’яка черепиця сама погано проводить тепло і укладається на суцільну основу з фанери і OSB, дозволяє заощадити на утепленні горищного приміщення. Наприклад, при облаштуванні житлової мансарди, можна укласти шар базальтового утеплювача товщиною 200, а не 250 мм.

- Вона гнучка, а значить можна використовувати на опуклих, увігнутих, конічних, циліндричних елементах покрівлі (башточки, примикаючі прибудови і т.д.) Також, завдяки відносно невеликим розмірам гонту, відходи на обрізки не перевищують 3-5% від площі покрівлі, для металочерепиці цей показник дорівнює 20-30%.

- Стійка до корозії і не проводить електрику. Будинкам з бітумної черепицею, як правило, не потрібні громовідводи і система блискавкозахисту.

- Не потрібні снігозатримувачі і системи антиобледеніня для карнизів і водостічних систем. Поверхня у гнучкої черепиці шорстка, а значить, по ній не буде ковзати сніг, і падати з карниза великими шматками.

- Надзвичайно стійка до вітру, включаючи вітер ураганної сили.

- Покрівля з бітумної черепицею ударопростійка - град, кинутий камінь, впала гілка не залишать на ній слідів.

- Дах під бітумною черепицею - це красиво. Будинок відразу набуває престижний і дорогий вид з відтінком старовини й респектабельності.

Недоліки бітумної черепиці

Недоліки бітумної черепиці, найчастіше є зворотною стороною її достоїнств. Наприклад, шорстка поверхня, яка не дає ковзати снігу, затримує хвою, дрібні листя та інше сміття, а це середовище для розвитку лишайників і моху. Але ця проблема не актуальна, якщо кут ската більше 26 °. Але є у бітумної черепиці і більш суттєві недоліки:

- За тишу і теплоізоляцію доведеться заплатити більш високою вартістю і трудомісткістю покрівельних робіт, в порівнянні з металочерепицею.

- Обмежене число циклів замерзання відтавання, яке і визначає термін служби бітумного покриття. Розрахунковий термін служби сучасних матеріалів близько 30-50 років, але після цього покрівлю потрібно однозначно міняти. Керамічна черепиця може стояти кілька століть, навіть металева покрівля може служити до 100 років.

- Бітумна черепиця хоч і не відноситься до легко займистих матеріалів, але все ж горить.

- Проводити будь-які роботи на м’якій покрівлі в жарку погоду вкрай не бажано. Розігрітий бітум пливе, і покриття легко пошкодити навіть сильно упершись ногою.

- Черепиця економ сегмента не завжди просякнута достатньою кількістю бітуму, сам бітум теж буває сумнівної якості, іноді бувають здуття розтріскування, неприємний запах в жарку погоду.