Венерина мухоловка: 8 цікавих фактів про рослину-вбивцю

Венерина мухоловка - одна з найбільш відомих хижих рослин, що віддає перевагу вживати в їжу павуків та інших невеликих комах. Природний ареал її існування - південне атлантичне узбережжя США.

Небезпечна пастка являє собою листя, внутрішня поверхня яких покрита волосками. Схема полювання дуже проста. Стулки мухоловки зачиняються після того, як нещасна жертва торкається волосків. Реакція у рослини дуже швидка: їй потрібно, як правило, всього 0,1 секунди. Втім, швидкість закривання може змінюватися і залежить від ряду факторів: освітленості, розміру здобичі, вологості і так далі.

Любителі екзотики ніколи не упустять можливість обзавестися цією незвичайною м’ясоїдною рослиною, а купити венерину мухоловку ви зможете в інтернет-магазині artplants.com.ua.

Представляємо Вам найцікавіші факти про цю незвичайну представницю тропічної флори, які, можливо, надихнуть на вирощування власної хижої рослини.

1. Томас Джефферсон, третій президент США, любив вирощувати хижі рослини у себе вдома. Почесне місце в його колекції займала і Венерина мухоловка. Так як рослина віддає перевагу рости на болотистій місцевості штату Кароліна, Джефферсон зміг роздобути трохи насіння мухоловки тільки в 1804 році.

2. Чарльз Дарвін теж був палким шанувальником цієї хижої рослини. У 1875 році він писав, що Венерина мухоловка - найдивніша рослина в світі. Дарвін настільки любив цю рослину, що навіть присвятив їй книгу, в якій розповідається про «смаки» і «меню» мухоловки.

3. Рослина-вбивця привертає свою здобич спокусливим нектаром. Листя мухоловки здатні виділяти солодкий нектар, аромат якого добре приманює комах. У Більшості інших м’ясоїдних рослин така ж тактика.

4. Крім виділення солодкого аромату рослина здатна світитися блакитним кольором. Це відбувається завдяки флуоресцентному випромінюванню, яке приваблює комах в похмуру погоду.

5. Іноді Венерина мухоловка дозволяє комасі, яка попалася в пастку втекти. Це відбувається тоді, коли рослина розуміє, що витратить на перетравлення їжі більше енергії, ніж отримає в результаті полювання.

6. В штаті Північна Кароліна, мухоловка отримала статус «державної хижої рослини». Навіщо знадобилося першій жінці-губернатору Беверлі Ивс Пердью, привласнювати рослині такий статус невідомо.

7. На сьогоднішній день існують мухоловки червоного кольору. Їх вивели вчені, які доклали багато зусиль, щоб отримати темно-бордові і малинові підвиди. Вирощують їх в глиняних горщиках в теплицях, де, до речі, росте набагато більше зразків, ніж в дикій природі.

8. Вчені розважаються не тільки з колірною гамою Венериної мухоловки, але ще і створили роботизований вид. Тепер можна не сумніватися в тому, що роботи точно коли-небудь захоплять світ. Американські і корейські техніки створили крихітну автоматизовану копію рослини, яка теж може ловити комах.