Твердопаливні котли: економний і ефективний вид опалення

Непрості кліматичні умови України вимагають наявності в житлових і виробничих приміщеннях надійної системи опалення, яка не підведе і не дасть «заморозити» будинок, котедж або виробничий цех.

На сьогоднішній день існує декілька видів джерел теплової енергії для живлення системи опалення та нагріву води на господарські потреби. Якщо поблизу вашого будинку проходить магістраль природного газу, то, можливо, не варто гадати - необхідно оформити всі дозвільні документи, підключитися до природного газу, придбати газовий котел і так би мовити «не морочити собі голову».

Якщо ж у вашій місцевості немає природного газу, то найкращим варіантом опалення будинку буде система опалення твердопаливним котлом, а на сайті https://pechi-kotly-kamenki.com.ua/g5954159-tverdotoplivnye-kotly-buran ви зможете замовити котел “Буран-mini”, це унікальна модель, адже в порівняні з газом ви отримуєте економію в 7 разів!

Види твердопаливних котлів

Поняття «котел, що працює на твердому паливі» широке і включає в себе кілька видів обладнання, що розрізняються за способом спалювання палива.

Класичні твердопаливні котли.

Це самий «древній» вид обладнання з’явився задовго до газових, електричних і рідко-паливних аналогів. Принцип спалювання палива аналогічний принципу спалювання в традиційній печі - завантаження порції палива в камеру згоряння, горіння, вивантаження продуктів горіння, нове завантаження.

Класичні котли характеризуються низькою вартістю, невисоким ККД, неможливістю чітко управляти процесом горіння і вимагають регулярного кілька разів на добу обслуговування - чищення топки і завантаження нової порції палива.

У той же час це, як правило, повністю автономні системи не залежать від електроенергії. Якщо у вас обмежені фінансові можливості і невелика площа опалювальних приміщень - класичний твердопаливний котел цілком прийнятний варіант.

Твердопаливні котли верхнього горіння

Це відносно новий вид опалювального обладнання, що відрізняється від класичних котлів технологією спалювання палива - горіння палива йде не від низу до верху, а зверху вниз. Цим досягається більш тривала робота котла на одному завантаженні, більш високий ККД і відповідно більш повне використання горючих властивостей палива.

Піролізні котли

Це одне з останніх «слів» в області твердопаливної техніки. Піролізні котли характеризуються найвищим ККД і найповнішим спалюванням палива. В котлах цього типу одночасно йде два процеси - повільне тління дров або іншого подібного палива при обмеженому підводі повітря з виділенням так званого «дров’яного газу» і інтенсивне спалювання «дров’яного газу» при інтенсивному наддуванні повітря.

Перший процес називається «піроліз» - звідси і назва виду обладнання. Піролізні котли відрізняються високою економічністю по паливу, але в той же час є енергозалежними, дорогими і дуже «примхливими» до «сухості» палива. У загальному випадку відносна вологість завантажуваного палива не повинна бути вище 15-20% інакше процес пріроліза просто-напросто не запуститься.

Автоматичні пелетні котли з бункерним завантаженням палива

Пелетний котел характеризується найтривалішою роботою на одному завантаженні палива (до декількох тижнів). Час його роботи обмежується лише ємністю бункера для екогранул - пелет.

Пелети - це пресовані горючі відходи сільського або столярного виробництва: солома, лушпиння горіхів або насіння соняшнику, тирса, тирса, торф та ін. В той же час пелетні котли можуть працювати на іншому вигляді твердого палива, головне щоб воно не «зависало» в бункері .

Підводячи підсумок слід сказати оп переваги та недоліки твердопаливного опалювального обладнання, які характерні для кожного розглянутого виду.

Переваги:

- Доступність і дешевизна палива на відміну від популярного природного газу.

- Не вимагають узгодження, оформлення дозволів, ТУ, проектів та іншої документації.

- Існують повністю енергонезалежні моделі здатні працювати в атомному режимі.

- Хороша ступінь автоматизації.

Недоліки:

- Необхідність постійного регулярного обслуговування протягом опалювального сезону.

- Потрібно облаштування димаря, припливної вентиляції і виділення окремого приміщення під котельню.

- Найчастіше неможливість точної підтримки заданої температури теплоносія.

- Відносно низький ККД.

- Висока початкова вартість деяких моделей.

- Високі вимоги до «сухості» палива для деяких моделей.

- Необхідність приміщення для зберігання палива.