Збираєтесь за кордон? Не забудьте про страхівку «Зелена карта»

Про поїздку в Європу або ближнє зарубіжжя на особистому авто не думав хіба що вже дуже ледачий або полохливий власник «залізного коня». У такої пригоди є маса переваг - від шансу побачити реальну "повсякденну заграницю", до можливості зупинятися де, коли і на скільки хочеться.

Згадайте про повну свободу і дух авантюризму, які дарує подібна подорож - і ідея «вдарити автопробігом по бездоріжжю» (хоча яке там бездоріжжя!) здасться настільки ж привабливою, як і здійсненою. Загорілися, зібралися? Почекати як мінімум місяць - саме за цей термін до поїздки, оформляється один з найважливіших документів для автоподорожі по закордону - «Зелена карта», а на сайті https://oh.ua/greencard/ ви зможете оформити цю страхівку швидко, і без зайвих переплат.

«Зелена карта» - це еквівалент ОСАГО, який страхує цивільну відповідальність автомобіліста перед іншими учасниками дорожнього руху за межами України. Без неї в’їзд на територію європейських країн закритий. Втім, карту із задоволенням відкриють, якщо турист купить на кордоні місцеву страховку. Природно, за шалені гроші.

Як, коли і у кого

Придбанням «Зеленої карти» слід потурбуватися за 30 днів до передбачуваної поїздки. Система «Зелена карта» діє в 48 країнах. Це більшість держав Європи плюс Ізраїль, Марокко, Туніс, Іран, Азербайджан та інші. Підсумкова вартість поліса буде залежати від типу транспортного засобу (легковик, вантажівка, мотоцикл), терміну поїздки і кількості країн, які турист планує відвідати.

Оформити поліс онлайн або в офісах компаній можна двома способами: на весь список країн або тільки на групу Азербайджан, Білорусія, Молдова, Україна. Термін дії документа - мінімум 15 днів, максимум рік, якщо страхується автомобіль, зареєстрований на території України і має український державний реєстраційний знак. На авто зі знаком «транзит» «Зелену карту» можна оформити тільки на місяць.

Для укладення договору страхування потрібно паспорт страхувальника і документ про реєстрацію ТЗ (ПТС, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, техпаспорт або аналогічний документ). Керувати застрахованим автомобілем зможе будь-яка особа - вносити дані про водіїв в страховку не потрібно.

Що дає «Зелена карта», і як діяти у страховому випадку?

«Зелена карта» забезпечить фінансовий захист тільки третій стороні - людині або групі людей, які постраждали в ДТП від дій водія застрахованого авто. Сам власник такого поліса, що став жертвою ДТП, виплат не отримає. Щоб збиток відшкодували і йому, потрібно оформляти КАСКО з розширенням на країну, куди планується поїздка.

Отримати чіткі коментарі про те, скільки це буде коштувати, вдасться тільки при особистому візиті в страхову компанію. Оформити КАСКО з розширенням водій, котрий вже має КАСКО, може тільки у свого ж страховика. В іншому випадку доведеться розривати-переукладати договір. Іноді, кажуть, так навіть вигідніше. Бувалі автомобілісти, збираючись в Європу, укладають із страховиком договір на КАСКО з розстрочкою, платять перший внесок, повертаються з поїздки і розривають угоду.

У разі ДТП на території іншої країни (неважливо, чия вина і які поліси на руках у туриста) слід:

- сфотографувати місце події і поліс іншого учасника аварії

- передати «товариша по нещастю» відривну копію своєї «Зеленої карти» або повідомити її номер

- отримати від поліції документ, що підтверджує факт ДТП (якщо держоргани цієї країни його видадуть)

- повідомити про аварію в бюро системи «Зелена карта» тієї країни, де сталося ДТП, і в свою страхову компанію (телефони вказані на зворотному боці карти)
зберегти чеки, що підтверджують витрати, понесені через аварію