Відмінні параметри: на що звернути увагу при виборі намету

Світ наметів так само багатий і різноманітний, як і завдання, які вони вирішують. Тому вибрати одну єдину на всі випадки життя навряд чи вийде. У спробі відповісти однозначно на питання «Як виглядає ідеальний екземпляр» вас просто закрутить в хороводі параметрів!

Типи наметів

Перше питання, на який потрібно відповісти - який відпочинок вас чекає. За призначенням палатки діляться на чотири групи: для кемпінгу, туризму, трекінгу та експедицій. А на сайті https://voenmag.com.ua/ ви зможете придбати якісні комфортні армійські палатки.

Головне, що потрібно враховувати під час підготовки до походу, це те, що сезон має значення. Але це не означає, що під кожен з умовних чотирьох вам потрібно купувати щось особливе. Типів наметів всього три: fast and light (їх ще називають літніми), трисезонні (розраховані на весну, літо і осінь) і всесезонні.

Намети fast and light важать мало за рахунок того, що виробляються з максимально полегшених матеріалів (модель для двох важить близько кілограма), збираються легко, але за це мають дві основні «слабкості»: нестійкі до вітрів і їх легко зламати. Такі намети добре використовувати в походах вихідного дня і на пляжі (існують спеціальні). Їх іноді вибирають туристи, для яких кожен грам в рюкзаку має значення. Показники водонепроникності при цьому ці моделі можуть мати хороші. Але якщо ви зібралися в короткий тур, але не довіряєте прогнозом погоди, що обіцяє «ясно і без опадів», запасіться додатковим тентом.

Трисезонні намети використовуються в походах з весни по осінь. Внутрішня частина трьохсезонного намету виконана з більш щільної тканини з меншою кількістю сітчастих поверхонь, ніж у літній намети. Стійкість до вітрам і опадам у трьохсезонних наметів зазвичай вище, ніж у літніх. Від морозів вона не врятує, але в прохолодну погоду (аж до легкого мінуса) в ній буде цілком комфортно і в кемпінгу, і в прогулянковому форматі.

Всесезонні намети призначені для експлуатації в будь-яких погодних умовах. Свою першу назву - зимові - вони отримали через те, що тестуються в першу чергу на стійкість до низьких температур і вітру, але здатні забезпечувати оптимальну атмосферу всередині і в жарку погоду. Це означає, що краще опинитися влітку в поході з зимової наметом, ніж взимку - з річною.

Конструктивне рішення

Безкаркасні намети натягуються на кілочки за допомогою розтяжок. Така конструкція використовувалася в радянських наметах, а зараз за тим же принципом найчастіше влаштовані похідні тенти - ті, що використовуються в якості самостійного укриття. Такі намети потрібно встановлювати на плоскій поверхні і бажано біля дерев. Закріпивши розтяжки за стовбури, ви підвищите вітростійкість намету. І, звичайно ж, пам’ятайте, що такі намети підходять тільки для літніх походів.

Практично всі сучасні намети - каркасні. Названі вони так тому, що мають «скелет» з дуг, які при складанні утворюють дві основні форми каркаса: півсферу і напівбочку. Далі ми розглядаємо тільки каркасні намети.

Матеріал дуг

Часто туристи зациклюються на матеріалі тенту і не надають значення тому, на чому цей тент тримається. Але якщо провести аналогію з будинком, то дно - це фундамент, а дуги - каркас, і це теж важливо. Найуживаніші матеріали - скловолокно і алюміній.

Фіберглас - це скловолоконний матеріал, твердий, з невеликою пружністю і нульовою залишковою деформацією. Останнє означає, що дуга зігнеться як треба, коли ви будете збирати намет, а потім повернеться в початковий вигляд, коли ви її розберете. При своїй бюджетности фіберглас - крихкий матеріал. Він погано переносить різкі перепади температур, і відремонтувати зламану в поході дугу з фібергласу не вийде. Тому їх варто вибирати любителям, які віддають перевагу коротким неекстремальні вилазки за місто.

Дуги з алюмінію воліють люди, для яких намети - якщо не перший, то, у всякому разі, другий будинок. Він міцний, легкий і стійкий до температурних перепадів. Один з мінусів матеріалу - наявність залишкової деформації. Це означає, що після тривалої фіксації в одному положенні дуга залишиться зігнутою, тому її доведеться постійно розгинати. Але під певним кутом мінус стає плюсом: шанс зламати алюмінієву дугу дорівнює нулю. Тому такі дуги підходять для походу будь-якої складності.

Матеріальна частина

При виборі намету ви зустрінетеся з двома матеріалами для виготовлення тенту і внутрішнього намету - нейлоном і поліестером. У нейлону більше переваг, ніж недоліків. Він міцний, легкий, стійкий до стирання і динамічним впливам. Ціна за це - нееластичність при намоканні і висока вартість. З нейлону найчастіше роблять зовнішній тент для трекінгових та наметів в стилі fast and light, а з поліестеру - внутрішній намет. Дно наметів роблять з нейлонових тканин з особливими способами переплетення ниток (таффета, оксфорд і ріп-стоп) або з тарпауліну (армованого поліетилену).

Поліестер - менш міцний матеріал. Він дешевший і менше розтягується при намоканні. З поліестеру зроблені багато туристичних наметів. При виборі намету з цього матеріалу слід звертати увагу на щільність тканини - чим вона вища, тим краще.

Таффета - тканина з найпоширенішим способом переплетення - полотняним. Водостійкість і еластичність таффету забезпечується нейлоном, з якого виконані нитки. Тканина з таким переплетенням - самий бюджетний варіант для дна намету.

Полотняне переплетення ниток оксфорда надає велику в порівнянні з таффет міцність за рахунок того, що переплетення виконано в кілька ниток, але не додає водостійкості. У матеріалі з способом переплетення ниток ріп-стоп (найміцніший з трьох способів) присутня армована нитка, і за рахунок цього підвищується міцність тканини.

Незважаючи на загальні характеристики тканин з кожним з типів переплетення нитки на їх міцність і водостійкість в першу чергу впливають щільність тканини і використовується захисне покриття. Тобто дно палатки з тканини з переплетенням тафетта може бути міцнішим і стійкішим до вологи, ніж дно з тканини з переплетенням оксфорд.

Тарпаулін - матеріал з поліетилену з хорошою водостійкістю, а також невисокою вартістю. Однак тарпаулін поступається по міцності нейлону з переплетенням ріп-стоп - його простіше проткнути. Він також важче нейлону і швидше ламається на згинах.