Чому димить піч: 6 причин і способи їх усунення

Стійкі холоди змушують користуватися опалювальними приладами в приватному будинку постійно. І раптом неприємність - ви затопили піч або камін, а в приміщення повалив дим. Що сталося і як це виправити?

Нова піч

Якщо ваша піч або камін змонтовані недавно, і ними ще жодного разу не користувалися, то причин появи диму не так багато. Одна з них - непросохла цегляна кладка. Любий пічник скаже, що сохнути вона повинна хоча б півмісяця. Щоб прискорити процес, піддувало і шибер краще тримати відкритими, циркуляція повітря буде сприяти вивітрюванню зайвої вологи. Подивіться і засувку: на ній теж не повинно бути вологи.

Проблеми в конструкції печі

Якщо ж піч все одно димить, варто задуматися про компетенцію пічника, який її клав. Найпоширеніша помилка недосвідчених майстрів - недостатньо широкий димохідний канал. Його розміри залежать, зокрема, від потужності опалювального агрегату. Наприклад, для печі потужністю від 3,5 до 5,2 КВт діаметр димоходу повинен бути не менше 189 мм, а площа перерізу (якщо він прямокутний) - не менше 0,028 м². Інакше чадні гази будуть прагнути вийти назовні не тільки через трубу, а й через топку.

Вибір, установка димоходу і догляд за ним

Не менш важлива і висота димоходу. Згідно зі стандартами, вона повинна складати не менше 5 м від колосника до оголовка і не менше 0,5 м від даху. Інакше висхідний потік буде занадто слабким, що знову ж таки призведе до задимлення. Звичайно, велике значення мають параметри димоходу, зокрема матеріал виготовлення, і у цьому контексті хочеться порадити димохід з нержавіючої сталі торгової марки “Роза Вітрів”, вони витримують значні температури, а отже не прогорають, стійкі до кислотного конденсату, і інших агресивних середовищ, легко піддаються чищенню.

Іноді дверний отвір камери згоряння монтують занадто високо, його верхній край знаходиться значно вище входу в димовідвод. І коли дверцята закриті, продукти горіння намагаються проникнути крізь щілини між нею і кладкою, а при відкритій топці дим починає валити клубами. Для усунення цієї проблеми досить переробити вхідний отвір в димохідний колодязь.

Тягне, але не туди

Якщо грубкою довго не користувалися, може виникнути ефект «зворотної тяги» - скупчена в димоході холодна повітряна пробка не пропускає теплий потік, і дим потрапляє в кімнату. Що робити? Підвищувати температуру в трубі! Для цього перед закладкою палива відкрити заслінки - і кинути через прочищувальні дверцята палаючий папір. Димовідвідний канал прогріється, нагріте повітря піде вгору, і тяга відновиться. Якщо ж цього не сталося, операцію необхідно повторити знову. Але тепер уже папір треба кинути безпосередньо в трубу прямо з даху. Після того як вогонь згасне, підпаліть в топці лучину і подивіться, куди піде дим. Якщо на вулицю - значить, можна закладати дрова.

Дві печі, один димохід

Таке теж буває - в будинку встановлюють два пічних агрегати, поєднуючи кожен з них з одним загальним димарем. Сама по собі ідея непогана, особливо для невеликих будівель, але є один нюанс - в подібних системах майстра нерідко забувають встановити на шляху до димохідної трубі перемичку (короб), яка розділяла б димові потоки. В результаті при їх зіткненні тягові характеристики різко погіршуються, і дим починає «гуляти».

Щоб уникнути цього конструкцію печі доведеться вдосконалити, встановивши перед димоходом розділовий короб. Втім, є і більш дешеве рішення - не використовувати обидва прилади одночасно.

Тріщини і сажа

З часом на внутрішніх стінках печі осідає товстий шар сажі, а кладка під впливом теплових навантажень починає тріскатися. У сукупності все це також може бути причиною задимлення. Для видалення сажі можна спробувати використовувати осикові дрова. Їх горіння супроводжується дуже високою температурою, при якій відкладення на димохідні каналі розрихлюються і виносяться разом з димом назовні. Однак цей спосіб ефективний швидше як профілактичний засіб: якщо зола і сажа осідали протягом багатьох років, то дрова з осики вже навряд чи допоможуть. Різні хімічні засоби у вигляді спеціальних таблеток, брикетів або пеллет теж не панацея. Найкраще - механічне чищення.