Бетон на сторожі екології: ще один спосіб знешкодити діоксиди

Взагалі-то бетон виглядає досить безневинно. Як щось на зразок бруду, не здатний робити що-небудь, крім як лежати в кутку і укріпляти конструкції. Насправді ж цей матеріал - третє за величиною джерело антропогенного діоксиду вуглецю в світі. Виготовлення бетону винне в появі як мінімум 5% всього СО2, що щорічно потрапляє в атмосферу з нашої вини.

Мабуть, це не зовсім правильно. Дві компанії зараз використовують різні технології, які роблять бетон не просто «вуглець-нейтральним», але навіть «вуглець-негативним».

Calera - каліфорнійська компанія, котра переробляє вуглець з газоподібних промислових викидів (наприклад, з димарів) в компоненти для бетону і асфальту. Процес включає в себе перегонку вуглецевовмісних газів через морську воду з нормалізованою кислотністю або через лужну воду. Розчинені у воді хімічні речовини перетворюють СО2 в карбонат кальцію і / або магнію, який потім осідає з води і висушується за допомогою тепла, також отриманого з газоподібних відходів. Ці затверділі мінерали можуть бути використані в якості цементу або заповнюючого матеріалу, а це вже дві з трьох складових бетону (третій - вода). Вважається, що процес витягує 70-90% СО2 з газів і кожна тонна одержані в результаті будівельних матеріалів містить до 50% захопленого вуглецю.

У даній технології є ще пара “тузів в рукаві”. З її допомогою можна вловити 95-98% діоксиду сірки з промислових вихлопів; можна так нейтралізувати і інші забруднювачі: ртуть, азот, аміак. У поєднанні з опріснювальними установками, ця технологія може стати джерелом дешевої питної води: в процесі роботи морська вода і так закачується в агрегат, а кальцій і магній - видаляються, що робить процес опріснення дешевше і простіше.

В даний час процес, розроблений компанією Calera, використовується в пілотному проекті в штаті Каліфорнія. Подібні технології використовуються і такими компаніями як America’s Carbon Sciences і Canada’s Carbon Sense.

Компанія Novacem, розташована в Лондоні, ставить приблизно такі ж цілі, що і американська Calera, але підхід використовує інший. В якості основи береться силікат магнію, на противагу вапняку, що входить до складу традиційного портландцементу. В ході низькотемпературного маловуглецевої процесу, силікат перетворюється в оксид магнію, який потім використовується для виробництва цементу. Коли цей цемент твердне в бетонної суміші, він зазвичай абсорбує і зберігає атмосферне СО2.

Представники компанії Novacem запевняють, що кожна тонна використаного цементу їх виробництва містить приблизно 0,75 тонни депонованого діоксиду вуглецю. При цьому вартість виробництва порівнянна з аналогічним показником портландцементу, а окрім того, новий цемент є переробним.

Качественный бетон - залог надежности и долговечности строительства. А заказать этот и другие стройматериалы по доступной стоимости вы сможете на сайте http://betonkharkov.com.ua компании «Бетонстрой». Также здесь вам помогут организовать доставку и эфективную работу разнообразной спецтехники на стройобъектах.