Автомобільний іммобілайзер: все, що про нього треба знати

Виробники автомобілів, приблизно з 1997 почали серйозно піклуватися про безпеку. Перед інженерами постало питання як захистити автомобіль від зловмисників? Механічний ключ, якої би складності він не був, можна завжди підробити, або як дуже часто можна побачити в кіно, з'єднати червоний і синій дротики і поїхати! Так ось щоб надійніше захистити автомобіль виробники стали використовувати систему під назвою іммобілайзер (іmmobilizer).

Іммобілайзер - один з різновидів протиугінних систем, який призначений для запобігання незаконного запуску мотора. Транспортний засіб неможливо привести в рух до тих пір, поки власник автомобіля не пройде аутентифікацію одним з регламентованих способів. Одним з найбільш поширених варіантів є піднесення автомобільного ключа до приладу для зчитування електронного коду.

Як працює іммобілайзер?

Послуга виготовлення чіпів і прив’язки ключа до іммобилайзера стала популярною після того, як на автомобільному ринку з’явилися нові технології по захисту транспортного засобу від угону. Дана радіочастотна система захисту знайшла застосування на сучасних авто. Іммобілайзер дозволяє обмежити доступ до електричного автомобільного ланцюга в разі, якщо грабіжник спробує виконати запуск двигуна.

Захисна система відразу ж активується, виконуючи звірку зашифрованого коду з доступного в радіусі дії електронного ключа і коректного коду, занесеного в пам’ять системи. При розбіжності кодів, система відключає можливість запуску двигуна, навіть якщо в замок запалювання вставлений відповідний ключ.

При втраті електронного ключа господар транспортного засобу може зіткнутися з певними проблемами. Експлуатація автомобіля в цьому випадку буде неможлива, тому єдиний вихід із ситуації - звернення до професіоналів, у яких необхідно буде замовити новий електронний ключ з оновленим кодом. А замовити послугу заміна секретності в автомобільному ключі в Броварах і Києві ви зможете в компанії “Під Замком”

Як влаштований чіп-ключ?

Щоб зрозуміти, як працює іммобілайзер, необхідно розібратися в принципі роботи чіп-ключа. У внутрішній частині ключа знаходяться транспондери зі скла або карбону. А в замку запалювання розташовується трансресівер. Після того, як ключ запалювання потрапляє в замкову щілину, система виконує сканування інформації. При розбіжності кодів система блокує запуск двигуна і інших ключових ланок автомобіля. У роботу при цьому вступає іммобілайзер, контролер якого пов’язаний з трансресівером і блоком контролю двигуна.

Саме за такою схемою здійснюється робота здебільшого популярних протиугінних систем, заснованих на іммобілайзері. Іноді функціональні рішення можуть дещо відрізнятися. Наприклад, трансрессівер може бути безпосередньо з’єднаний з блоком управління двигуном.

Звертаємо увагу власників авто: іммобілайзер не допомагає захистити автомобіль від викрадення - ця система тільки виконує запобігання мотора від запуску зловмисниками. Але не слід списувати на іммобілайзер проблеми в роботі мотора - система відключається відразу після запуску двигуна до тих пір, поки в машині включено запалювання.

Прив’язка ключа до іммобілайзера після покупки нового авто, а також прошивка нового чіп-ключа через втрату попереднього здійснюється тільки після того, як власник машини пред’явить документи, які підтверджують права на володіння даним транспортним засобом. Майстри на автосервісі допоможуть вам справитися з наступним рядом проблем:

- програмування додаткового чіпа, а також ключа для автоматичного запуску авто;

- прошивка додаткового брелока іммобілайзера;

- прошивка автомобільного чіпа, який запускається за допомогою кнопки;

- роботи з запалюванням автомобіля, від якого втрачено всі ключі;

- синхронізація роботи електронних частин системи.