Сонячні панелі: що потрібно знати перед установкою

Останнє десятиріччя стало по-справжньому проривним для альтернативної енергетики. Технології по виробництву сонячних панелей, що використовуються для космічних апаратів з другої половини минулого століття, увійшли і в побутову сферу.

Ще донедавна вони здавалися чимось дивовижним, а тепер сонячні панелі стають звичним явищем для міських і заміських житлових будинків. Це й не дивно з огляду на всі переваги такого джерела енергії. І якщо раніше надто велика вартість такого обладнання була єдиними стримуючим фактором, то тепер ознайомившись тут elektro.in.ua/alternativnaja-energetika/solnechnye-paneli з вигідними пропозиціями від інтернет-магазину elektro.in.ua, кожен дбайливий господар захоче придбати сонячні батареї, тим самим суттєво заощаджуючи на енерговитратах.

Однак перед установкою сонячних батарей варто звернути увагу на кілька важливих питань, відповіді на які необхідно отримати ще до початку установки.

Обслуговування сонячних батарей

Експлуатація сонячних панелей не пов’язана зі значними змінами в побутовій електричній мережі, але зажадає від власника певних зусиль для догляду за панелями. Єдине, що може забезпечити домовласник для стаціонарно встановлених сонячних батарей - це чистота панелей. Забруднювати панелі може не тільки пил, але і зграї птахів, падаюче листя і опади у вигляді снігу. Для догляду за сонячними панелями на даху можна і не підійматися настільки високо, а досить використовувати шланг і спеціальну насадку, яка допоможе змити всі забруднення з землі.

Околиці будинку

Енергетична ефективність перетворення для сонячних панелей визначається обсягом сонячного світла, яке потрапляє на поверхню батареї. Перешкодою для світла на шляху до сонячної панелі можуть стати дерева, високі будівлі і затінені ділянки. При цьому для монокристалічних сонячних батарей затінення навіть невеликої ділянки батареї повністю зупинить генерацію електроенергії цим елементом.

Інсоляція

Параметр, що характеризує інтенсивність сонячної радіації називається інсоляція. Даний параметр визначається тільки географічним положенням місцевості, де передбачається установка сонячних панелей, і, чим вище його значення, тим більший обсяг електроенергії можна отримати. Від інсоляції залежить той обсяг електроенергії, на який зможе розраховувати споживач при установці одиниці площі сонячної панелі, а значить і термін окупності установки сонячних панелей.

Зона покриття

Більшість людей помилково вважають, що розмір енергоустановки безпосередньо залежить від розміру будинку. Це зовсім не так. Слід брати до уваги лише два параметри: інсоляцію, яка була розглянута раніше, і необхідна Вам кількість енергії.

Щоб навскидку визначити, яка енергосистема Вам необхідна, потрібно всього-лише порахувати, скільки витрачається кіловат електроенергії за добу.

В середньому в одному будинку витрачається 900 кВт / год за місяць, що приблизно становить 30 кВт / год на добу. Далі потрібно помножити показник за день на 0,25. Виходить 7,5, що означає потребу в системі потужністю 7,5 кВт.

Протягом одного дня стандартна сонячна панель здатна виробляти до 120 ват, що дорівнює 0,12 кВт. Щоб забезпечити 7,5 кВт потрібні 63 стандартні панелі. Одна така панель має габарити 64 на 142 сантиметрів. Провівши нескладні обчислення ми визначили, що 63 панелі займуть приблизну площу в 57 метрів квадратних.

Витрати на установку

Сонячні батареї в 1956 році мали вартість близько 300 доларів в розрахунку на 1 ват. Тому енергосистему потужністю 7,5 кВт могли собі дозволити лише мільйонери.

В наші дні ціни, значно знизилися. У більшості регіонів ціна становить 3 - 5 доларів за 1 ват. Якщо монтувати панелі самостійно, то ціна буде ближче до 3 доларам, а якщо наймати професіоналів для монтажу, то ціна складе близько 5 доларів. Звідси випливає, що установка енергосистеми потужністю 7,5 кВт обійдеться Вам від 22,5 тис. До 37,5 тис. Доларів.

Чим менше електроенергії Вам необхідно, тим менша буде ціна панелей. Якщо витрачається до 600 кВт / год за місяць (20 кВт / год на добу), то можна встановити систему потужністю 5 кВт, яка обійдеться близько 15 тис. Доларів.

Також можна забезпечувати будинок сонячною енергією і частково. Наприклад, якщо є бажання інвестувати в сонячні панелі суму в 10 тис. Доларів, то Ваша домашня електрична мережа доповниться ще й 1,5 кВт сонячної енергосистемою.