Антигравійна плівка - надійний невидимий захист вашого авто

Обклеювання автомобіля плівкою стає все більш популярним: кількість таких машин в загальному транспортному потоці зростає, відповідно множаться сервіси з надання цієї послуги. Ми вирішили розібратися в плюсах і мінусах обклеювання авто антигравійними плівками - як вініловими (економ-варіант), так і більш сучасною і дорогою поліуретановою.

Головне завдання захисної антигравійної плівки, як і випливає з її назви, - захист лакофарбового покриття від подряпин, відколів та інших «дрібних неприємностей». А якщо вам потрібна дійсно якісна плівка для авто, фахівці радять преміальні захисні плівки гідрофобним ефектом STEK.

Загалом, всі плівки діляться на два великі види: вінілові і поліуретанові. Вінілові плівки на ринку з’явилися першими: за своєю структурою вони ближче до пластику і можуть змінювати свій розмір тільки при нагріванні, потім тверднуть і стають жорсткими. Антигравійні поліуретанові плівки за своїми властивостями, складом і характеристикам ближче до гуми: можуть значно розтягуватися без нагріву, але при цьому набувати вихідних розмірів. Природно, остання плівка швидко завоювала ринок.

Антигравійна поліуретанова плівка була розроблена і вперше застосована для потреб американської армії. Її наносили на лопаті вертольотів під час операції «Буря в пустелі», бо інакше лопаті дуже швидко зношувалися в піщаному повітрі Близького Сходу. Великі виробники вінілових плівок зрозуміли переваги поліуретану і почали застосовувати його для обклеювання автомобілів. Адже спочатку вініл розроблявся для реклами, вивісок і всього того, що не схильне до агресивного впливу навколишнього середовища.

Принципова різниця в тому, що плівка з вінілу, може захистити поверхню машини фактично лише за рахунок товщини, в той час як поліуретан володіє іншими корисними властивостями. Для прикладу, низькі температури не впливають на захисні здібності поліуретанової плівки, тоді як в зимовий період  вініл “задубіває” і така плівка скоріше порветьсяще більше, і порвати їх не складає ніяких труднощів.

Вініл чи поліуретан?

У чому ж відмінності? Вінілова - звичайна прозора плівка, товщиною в середньому близько 100 мікрон (0,1 мм), яка в основному використовується для обклеювання автомобілів. Вона добре оберігає від дрібних подряпин, гілок, піску, пошкоджень при недбалій мийці. Недоліки - швидко вицвітає при яскравому сонці і жовтіє під дією реагентів. Вінілова плівка може бути не тільки прозорою, але і матовою, в цьому випадку вона ще стає і елементом стилю. Правда, в разі подряпини або невеликого відколу доведеться переклеювати весь елемент (або миритися з недоліком естетики).

Поліуретанова плівка (її іноді ще називають просто уретанова) як правило випускається товщиною 150 мк, є достатньо міцною, не допускає сколів, добре захищає від подряпин, тому для захисту покриття краще підходить. Зокрема, вона захистить від удару дверцятами сусіднього автомобіля. Поліуретан здатний пропускати ультрафіолет, тому для збереження єдиного тону забарвлення не обовязково обклеювати весь автомобіл: обклеєні і незахищені деталі навіть після кількох років експлуатації по тону відрізнятися не будуть.

Але при цьому поліуретанова плівка значно дорожче вінілової, її вартість (без робіт з обклеювання) раз в п’ять вища.

Особливості клеєння

Клеять плівку на спеціальний мильний розчин. Як варіант за основу беруть дитячий шампунь Johnson’s Baby без лугу, або рідина для миття посуду Fairy. Деякі поклейщики використовують просто воду, але мильний склад допомагає плівці не залипати, щоб в разі утворення залома можна було без наслідків підірвати її і заново прокатати.

Чи можна обклеїти авто самостійно? Теоретично це реально. Важливо, щоб в приміщенні була постійна температура 20-23 градусів за Цельсієм, були відсутні протяги, бруд і пил. При обклеювання знімається плівка з підкладки, яка захищає клейовий шар (за принципом схожа на двосторонній скотч), при цьому утворюється статична електрика, яке миттєво притягує до себе мікроскопічні частинки пилу.

Клеїти плівку, що декоративну, що захисну, потрібно на новий автомобіль. На машині, яка проїхала навіть 100 км, вже можуть утворитися якісь подряпини і відколи, і плівка зробить їх більш помітними. На відміну від вінілових плівок, поліуретановим потрібен час для просушування автомобіля, зазвичай близько 12 годин.