Що потрібно знати про проектування опалювальної системи

Специфічний характер українського клімату визначає те, що будівлю без опалення просто неможливо собі уявити. Опалення повинно працювати так, щоб мешканці дому навіть не помічали, що за вікном - мороз. У будинку завжди повинно бути затишно, тепло взимку і комфортно влітку.

Для того, щоб створити якісну систему опалення будинку, необхідно почати з проекту. А професійне проектування системи опалення є запорукою того, що ця система дійсно буде працювати без перебоїв і з максимальною віддачею. На сайті https://yms.com.ua/uslugi-dlya-fiz-lits/montazh-sistem-ventilyatsii-konditsionirovaniya-i-otopleniya/ ви дізнаєтесь про компанію УКРМОНТАЖСЕРВІС спеціалізацією якої є монтаж систем опалення, вентиляції і кондиціонування.

Система опалення, заснована на використанні радіаторів, є досі однією з найпоширеніших. З одного боку, вона звична, з іншого - її не так вже й складно створити. Тому багато людей вибирають саме таку схему. Взагалі, багато при пошуку відповіді на питання про те, якою має бути система опалення, залежить саме від замовника - все-таки, він буде жити в будинку, для якого буде спроектована ця система. У свою чергу, замовник нерідко вирішує свої проблеми з вибором, виходячи з фінансового стану.

Звичайно, фінанси - це надзвичайно важливий фактор. Однак він є далеко не єдиним, і якщо людина визначає свій вибір тільки тим, скільки може заплатити, то може зробити помилку. Класичні варіанти цієї помилки - це або створення дорогої і малоефективною системи, що базується на абсолютно неправильному принципі «найкраще - те, що найбільше вартує», або, навпаки, спроба заощадити і створення, в зв’язку з цим, знову ж таки абсолютно неефективної системи. Тому при проектуванні системи опалення необхідно уточнити у фахівців, як ваші фінансові можливості співвідносяться з потребами вашого будинку в теплі. Після цього вже можна вирішувати питання про те, яке обладнання варто використовувати.

Багато в чому система опалення визначається відповіддю на ключове питання: чи буде використовуватися газовий нагрівальний котел або ж електричний. Існують певні переваги у будь-якого з цих варіантів, але вони багато в чому визначаються конкретними умовами використання. Тому складно проектувати систему, не знаючи відповідей на ряд інших питань. Тому фахівці повинні отримати від замовника додаткову інформацію. У цій інформації має говоритися про розміри об’єкта, для якого створюється система опалення, вказуватися, скільки в ньому поверхів і кімнат, як розташовуються двері і вікна.

Надзвичайно важливо повідомити проектувальникам і то, з чого зроблені стіни, яка висота стель. Не варто забувати і про функціональне призначення приміщень, в іншому випадку може виникнути прикра ситуація, коли фахівець, створюючи проект, вирішить, що найбільш зручним варіантом буде установка котла в вітальні. Звичайно, це анекдотичний приклад, і ще на стадії узгодження від установки опалювального котла в вітальні можна буде відмовитися. Однак чим швидше буде надана інформація, чим повнішою вона буде, тим швидше буде готовий проект.

Також замовник повинен визначити, яка схема розводки йому потрібна, лежаковая або колекторна. Лежаковая схема передбачає наявність стояків, які проходять крізь усі поверхи. На цих стояках висять радіатори. Колекторна схема полягає в тому, що на кожному рівні є свій колектор, від якого труби вже йдуть до радіаторів. Колекторна схема трохи дорожче, однак має свої переваги. Зокрема, вона більш зручна в обслуговуванні і краще дозволяє регулювати температуру в кімнатах.

Перед замовником нерідко виникає питання, яким трубам краще віддати перевагу? Сьогодні вибір, що стоїть перед покупцем - це мідні труби, пластикові та сталеві. Сталеві труби є чи не найпопулярнішими. Щоб труби не іржавіли їх обов’язково потрібно фарбувати, хоча сьогодні в продажу можна зустріти металопластикові труби. Вони не потребують фарбування, так як зовні покриті шаром пластика, що захищає від корозії. Пластикові труби часто не відрізняються високою надійністю.

З точки зору міцності, довговічності, надійності, естетичності найкращим варіантом є труби з міді. Однак вони коштують дорожче, ніж сталеві або пластикові. З іншого боку, для монтажу мідних труб застосовують прес-фітинги, які коштують дешевше, ніж, наприклад, з’єднання для металопластикових труб. Тому не можна однозначно стверджувати, що проектування сучасної системи опалення з використанням мідних труб помітно збільшує її вартість. До речі, прес-фітинги забезпечують найвищу якість з’єднання. На відміну від традиційної пайки, цей процес і швидше, і надійніше, і безпечніше. Не дарма на Заході вже давно відмовляються від пайки на користь застосування прес-фітингів, які без особливого клопоту затягуються спеціальним інструментом: раз - і готово.