Функції і основні елементи повітряних ліній електропередач

Практично у всіх сферах людської діяльності застосовується електрика. А а щоб доставити електричну енергію від підстанції через тисячі кілометрів до кінцевих споживачів застосовуються численні системи.

До подібних систем входять спеціальні агрегати, які підвищують і знижують напругу в мережі. Пристрої передають напругу з відповідними характеристиками по дротах по повітрю або спеціальним кабель-каналах. Всі ці дроти формують лінію електропередач.

Розглянувши особливості повітряних ліній електропередачі, можна зрозуміти їх особливості експлуатації та обслуговування. А по посиланню воздушные линии электропередач ви зможете замовити в компанії “Енерготехнології” будівництво ліній ВЛ 0,4 КВ.

Особливості повітряних і кабельних ліній електропередач

Система передачі електрики від підстанції до споживача передбачає використання різної силової апаратури і комунікацій. Провід можуть прокладати в спеціальних каналах або кріпитися до опор за допомогою ізоляторів та арматури.

Вибір того чи іншого способу комунікацій залежить від умов експлуатації. Будівництво повітряної лінії електропередачі обходиться на 25-30% дешевше, ніж облаштування каналу для кабелю під землею. Однак обидва різновиди монтажу ліній високовольтних проводів застосовуються повсюдно. При цьому обов’язково враховуються існуючі норми і правила при будівництві всіх елементів системи.

Головною характеристикою лінії електропередач є її потужність. Саме від потужності залежать використовувані пристрої, тип кабелю і інша апаратура.

Існує дві основні вимоги при облаштуванні повітряних і кабельних ліній електропередач:

- всі елементи системи сприяють надійній передачі електроенергії високої потужності на необхідну відстань;

- лінії повинні бути безпечними для обладнання, людей та тварин.

Існуючі умови навколишнього середовища не повинні впливати на виконання системою функції з передачі електричної енергії. Ураганний вітер, сніг, ожеледь, вібрація, коливання температури не повинні порушувати роботу лінії електропередач. Тому при будівництві об’єкта враховуються можливі механічні дії, кліматичні умови.

Класифікація і характеристики повітряних ліній електропередач

Лінії передачі електрики, розташовані на відкритому повітрі, називаються повітряними і позначають буквами «ВЛ». Провідники ВЛ проходять по повітрю. Ці елементи закріплюються за допомогою спеціальної арматури до опорних стовпів, мостів, шляхопроводів. Не обов’язково це високовольтні установки.

Процес будівництва подібних об’єктів організовується відповідно до норм правил улаштування електроустановок. Це дозволяє створювати надійні, безпечні в експлуатації конструкції.

В процесі облаштування повітряної лінії електропередач керуються будівельними нормами і правилами. Займатися подібною діяльністю можуть тільки спеціальні компанії, які мають всі необхідні допуски. Персонал таких організацій повинен володіти не тільки відповідною кваліфікацією, а й достатній досвід роботи.

Існує певна класифікація, яка застосовується до представлених об’єктів. За родом струму, що протікає в проводах, бувають лінії змінного і постійного струму. Також повітряні лінії електропередач відрізняються показником номінальної напруги.

Основні елементи повітряних ліній електропередач

До елементів повітряної лінії відносяться:

- кабель (це провідник, по якому передається електрику);

- траверси (запобігають зіткнення проводів з іншими елементами опорної конструкції);

- ізолятори;

- опори;

-фундамент;

- заземлення;

- блискавковідводи

- розрядники.

Кожен з перерахованих пристроїв незамінний. Елементи повітряної лінії виконують певні функції, які збільшують безпеку і надійність системи.

У деяких випадках лінія може складатися з оптоволоконних провідників. Для таких пристроїв застосовується спеціальне обладнання. Це дозволяє прикріпити до відповідних опор високочастотні провідники.