Що таке розвал-сходження коліс, і навіщо здійснювати процедуру регулювання

При активній їзді автолюбителі змінюють гуму раз в 2-3 року, але неправильне положення коліс по відношенню до осей кузова і дороги скорочує період експлуатації шин в рази. Нові колеса приходять в непридатність, не проїхавши і 1000 кілометрів. Своєчасне регулювання кутів збереже шини і ваші гроші.

Що таке розвал-сходження?

На знос гуми більше впливає сходження коліс - кут між площиною обертання колеса і лінією напрямку руху. Сходження вимірюють в градусах, визначаючи величину кута між площинами або в міліметрах, вираховуючи різницю між передніми і задніми точками коліс однієї осі. Перша ознака неправильних кутів сходження - вереск гуми при поворотах.

Розвал - це кут, який показує стан коліс по відношенню до поверхні дороги при погляді на автомобіль спереду. Розвал дозволяє з’ясувати, як сильно відхилені колеса від своєї вертикальної площини. При «нульовому» розвалі вони не відхиляються ні всередину, ні назовні. Знос шин в такому випадку мінімальний.

Розвал впливає на курсову стійкість і керованість автомобіля, забезпечуючи контакт шин з дорогою. Кути розвалу повинні бути однакові по обидва боки, інакше при русі машина буде відхилятися в сторону.

Непередбачуваність при входженні в повороти, підвищений знос шин, «розхлябана» підвіска, зниження маневреності - все це підвищує ризик серйозного ДТП!

Розвал і сходження коліс можуть порушитися після наїзду на перешкоду, пошкодження диска, ремонту ходової частини. Відрегульоване положення коліс важливі для стійкості автомобіля на дорозі - менше схильність до перекидання і заносу в екстремальних ситуаціях, керування стає легшим!

Як регулюють кути?

Процедура проводиться на 3D-стенді, з використанням оптичних датчиків, що дозволяє точно виставити правильні кути. До речі, якщо ви плануєте відкрити СТО, купити стенд розвал сходжения в Україні ви зможете в компанії “Диагностик Лайн”. Тут же ви зможете по найкращій вартості замовити інше сертифіковане обладнання для технічного контролю автомобілів.

Регулювання складається з декількох кроків:

- Перевірка ходової частини автомобіля на люфти, ступінь зносу частин;

- Замір і регулювання тиску в шинах;

- Установка автомобіля на 3D-стенд і прикріплення датчиків до коліс;

- Зняття параметрів з передніх і задніх осей. Камери фіксують положення датчиків і відправляють інформацію на комп’ютер;

- Виявлення відхилення в положенні коліс (дані по 3 видам кутів: кут нахилу, розвал і сходження). Стенд містить в собі технічну інформацію більшості моделей автомобілів;

- Регулювання кутів в положенні колеса в залежності від параметрів моделі автомобіля, починаючи з задньої осі.

Як зрозуміти, що пора вдатися до регулювання коліс?

Регулювати кути установки коліс рекомендують два рази на рік, в якості профілактики. Зручніше це робити при заміні зимової та літньої гуми. В іншому випадку сигналом до регулювання кутів будуть наступні події:

- Нещодавно змінювалися деталі підвіски (вузли, кермові тяги);

- Помітно, що шини нерівномірно зношуються з внутрішньої або зовнішньої сторони;

- Знизилася керованість автомобіля;

- Машину «веде» в сторону при русі по прямій;

- Після останнього регулювання пройшло більше 20 000 км.

І на завершення: якщо порівняти ціни процедури регулювання розвал-сходження і вартості гуми, елементів підвіски, то стане очевидним, що своєчасне проходження згадуваної процедури не тільки запобіжить небезпечній ДТП, але і заощадить значні кошти на обслуговування автомобіля.