Щоб вражай був щедрим: регулюємо pH грунту

Ви внесли для вирощування певної культури необхідні добрива. Температура, освітленість і вологість грунту - оптимальні. Ви все робите правильно, але рослина не розвивається або починає жовтіти. Це означає, що культура не засвоює добрива і страждає від їх нестачі. Висновок - рослині не підходить кислотність грунту!

Експерти розповіли, чому так важливо визначити pH грунту, чому це потрібно робити постійно і які вимірники кислотності грунту використовувати. Без відповідного сучасного точного обладнання це зробити неможливо, тому на сайті https://grow.in.ua/ph-tds-es-regulyatory/ph-metry замовляйте по найкращій вартості якісні pH метри.

Як кислотність грунту впливає на розвиток рослин

Кожній культурі на одній і тій же ділянці потрібно створити індивідуальні умови вирощування, де pH грунту є вихідний параметр. Перш, ніж вносити добрива, необхідно знати оптимальні значення pH грунту для культури і виправити рівень кислотності в разі відхилення від норми. В інтернеті можна знайти таблиці з допустимими показниками кислотності для конкретних рослин.

В умовах неоптимальної кислотності рослини не можуть нормально всмоктувати макро- і мікроелементи. Пожива в грунті є, але ці речовини важкодоступні для кореневої системи. Підживлення не допомагають. Грунт потрібно підкислити або розкислювати за допомогою фізіологічно кислих або фізіологічно лужних добрив.

При відхиленні pH добрива не засвоюються

Більшість культур, за рідкісним винятком, найкраще ростуть в нейтральних або слабокислих грунтах. У них добре розвиваються мікроорганізми, корисні для рослин бактерії, засвоюються макро- і мікроелементи.

У кислих грунтах для багатьох рослин стають важкодоступними найважливіші для хорошого розвитку макроелементи - азот, фосфор, кальцій і магній. Мікроелементи - залізо, марганець і бор - при підвищеній кислотності можуть бути і зовсім токсичними для культури.

У лужних грунтах рослини погано засвоюють залізо. Скільки б ми не додавали цей мікроелемент у вигляді підгодівлі, він не буде засвоюватися. Листя залишаться пожовклими. Рішення одне - підкислити грунт.

Економія на добривах і підвищення врожайності

Визначення кислотності грунту дозволяє максимально точно внести добрива в кількості, необхідній під запланований урожай культури. Такий розрахунок дозволяє істотно економити на добривах.

Навіть якщо ви вже раніше перевіряли pH грунту, стежте за його рівнем. Згодом він завжди зростає і може змінитися навіть протягом доби. Рослини виїдають добрива і разом з ними іони водню, які впливають на концентрацію кислоти в грунті.

Як визначити кислотність ґрунту

Кислотність грунту можна визначити самостійно, без хімічного аналізу в лабораторії. Для домашнього господарства садівники-городники продовжують використовувати лакмусові папірці, народні методи і рослини-індикатори. Фермери для визначення кислотності використовують електронний визначник кислотності - pH-метр.

Коли і як перевірити грунт на pH

Відбір проб проводять восени, після збирання попереднього врожаю до внесення добрив. З кожної ділянки, виходячи з розмірів і рельєфу ділянки, беруть по кілька зразків землі.

Для того, щоб проводити вимірювання, зразки землі повинні бути чистими, без домішок, субстратів і хімічних добавок, а ділянка повинна оброблятися впродовж кількох років. У місцях забору проб не повинні бути складені добрива або будівельне сміття.

Для вимірювання кислотності pH-метром з зондом-електродом, штир приладу встромляють в землю дощенту на тих ділянках, які хочуть перевірити. Грунт повинен бути досить волоима і щільним, щоб показники були точними. Щоб дізнатися рівень кислотності за допомогою портативного універсального pH-метра, необхідно підготувати грунтовий розчин.

Для хімічного аналізу в лабораторії грунт відбирають щупом і формують середню пробу вагою близько 1 кг. Одна середня проба відбирається з 25 га. На полях зі схилами зразки збираються окремо. Точкові проби відбирають по діагоналі або зигзагоподібні методом.

Як змінити кислотність грунту

- З нейтральних і лужних в кислі. Якщо ви садите рослини, які люблять кислі грунти, додайте в землю кислий торф, хвою, подрібнену кору хвойних дерев або хвойну тирсу. Перемішайте їх з землею і садіть в ямки разом з рослинами.

- З кислих до нейтральних і лужних. Якщо хочете кислий грунт нейтралізувати або зробити лужний, додайте крейду, вапняно-магнієві добрива, золу. Повторюйте операцію кожні 3-4 роки. З дощами і поливами вапнування змивається і грунт знову стає кислим.

Пам’ятайте, pH грунту безпосередньо впливає на врожайність і окупність внесених добрив, тому перед закладкою посівів переконайтеся, що кислотність грунту оптимальна для вирощування вашої культури.