Що таке проксі і для чого він потрібен

Ви напевно зустрічали слово «проксі-сервер», але завжди думали, що це для адмінів і інших технарів. Аж надто наворочено звучить! Насправді проксі - це дуже корисна для звичайної людини штука, якою легко почати користуватися. Зараз ми розповімо про проксі зрозумілою мовою.

Проксі-сервер - це як франшиза чи блокчейн. Слово начебто на слуху, але толком незрозуміло, що це, а головне - навіщо потрібно. І якщо моду на франшизу чи блокчейн легко ігнорувати без якого-небудь збитку для себе, то проксі-сервери ігнорувати не варто. Вони потрібні користувачам, вони потрібні компаніям, вони потрібні керівникам цих компаній. І перш, ніж перерахувати всі особливості і переваги даного функціоналу зазначимо, що по посиланню proxyline.net/ipv4 ви зможете купити оптимальний для ваших потреб персональний проксі ipv4, що забезпечить максимально надійну анонімну і безперебійну роботу в інтернеті.

Що таке проксі-сервер і навіщо він потрібен

Це такий собі посередник між комп’ютером та інтернетом. Фізично це комп’ютер, через який, як через митний контроль, проходить будь-який запит до світової павутини.

Люди не люблять посередників, якщо тільки це не адвокати, що представляють інтереси в суді. До чого призводить довгий ланцюжок посередників, знає будь-яка людина, котра хоч раз грала в «зіпсований телефон». Але це в реальному світі. З комп’ютерами та інтернетом принцип «чим менше посередників - тим краще» не працює.

Проксі-сервер - це перша лінія оборони, що захищає комп’ютер або комп’ютери від мережевих атак. Пам’ятайте класичні загрози «обчислити по IP»? З проксі-сервером обчислити вас не те щоб зовсім неможливо, але це настільки складно, що переслідувачеві потрібно неймовірно багато часу, винахідливості і знань. Тому що проксі-сервер робить вас анонімом в інтернеті: зовнішні ресурси бачать адреси проксі, а не користувача.

Стверджувати про повну анонімність не можна. Теоретично правоохоронні органи за рішенням суду можуть вимагати від адміністратора або власника проксі-сервера інформацію про те, хто ним користувався і відвідував конкретні сайти в певний проміжок часу. Адміністратор напевно надасть ці дані, інакше він стане співучасником.

Але найчастіше люди використовують проксі-сервера з інших країн, і після рішення місцевого суду буде відправлятися запит до іншої держави. Такі випадки бувають, коли мова йде про пошук особливо небезпечних зловмисників. Якщо ж мова йде про просте відвідуванні «забороненого» сайту, ніхто не буде витрачати стільки часу і сил на пошуки.

Навіщо проксі-сервера компаніям і керівникам?

Анонімність і безпека - не єдині функції проксі-сервера. Ще він вирішує таке питання, як контроль доступу. Якщо ви не хочете, щоб підлеглі сиділи в робочий час на Facebook або Twitter, через проксі ви заблокуєте доступ до соціальних мереж. Правда, у співробітників залишаться смартфони з мобільним інтернетом, але це вже інша історія.

Проксі захистить вас і від нав’язливої ​​реклами: через нього налаштовують фільтрацію контента, тому рекламу або матеріали для дорослих можна відсіяти. Словом, проксі-сервера дозволяють контролювати, хто, коли і як користується інтернетом. Ви можете використовувати проксі і для реєстрації дій користувачів: в журналі реєстрації буде записана дата, час і вміст, який проглядалося через мережу.

Проксі-сервер - це тільки для контролю і обмежень?

Зовсім ні: одна з функцій проксі - підвищення швидкості доступу і економія трафіку. Інтернет буде працювати швидше: проксі буде стискати трафік, а коли ви зайдете на сайт, проксі збереже його копію в своєму локальному сховищі. Наступного разу сайт завантажиться набагато швидше - сервер використовує інформацію зі своїх сховищ. Це станеться тільки в тому випадку, якщо на сайті не буде ніяких змін, тому побоюватися за актуальність інформації не доводиться.

Більш того, проксі-сервер використовують ще й для того, щоб обійти обмеження на перегляд певного контенту. Youtube не вказує відео, тому що воно закрите для користувачів з вашого регіону? Використовуйте відкритий проксі-сервер, і веб-сайт не дізнається, в якому саме регіоні ви знаходитеся.

Інші причини використовувати проксі-сервер

Проксі-сервер дозволяє легко підмінити IP-адресу користувача для доступу до «забороненої» інформації. Приклад з відео далеко не єдиний. Припустимо, ви хочете послухати музику в соціальній мережі, але виявляється, що вона недоступна для вашого регіону. За допомогою проксі можна імітувати ваше перебування в іншій країні або навіть на іншому континенті. Але бувають ситуації трохи складніше, коли певний сайт повністю заблокований у вашій країні, і ви не можете зайти на нього зовсім. Проксі забезпечить доступ до цього ресурсу і всьому його вмісту в повному обсязі.

Проксі-сервера іноді застосовують журналісти, а також люди, які працюють в зонах бойових дій і гарячих точках, в тому числі для шпигунства. Людина, що відправляє інформацію розвідці своєї країни, навряд чи робитиме це без проксі-серверів, адже в такому випадку служби кібербезпеки, дізнавшись про витік, досить швидко ідентифікують його. За рахунок проксі зберігається шанс залишитися анонімом.

Які бувають проксі і де їх знайти?

Існує багато безкоштовних проксі-серверів, які легко знайти через будь-яку пошукову систему. Їхній головний недолік пов’язаний з головним же достоїнством: з огляду на публічність такими серверами користується багато людей, і вони працюють повільно. Не дивуйтеся, якщо сайти, які повинні відкриватися за секунду, будуть завантажуватися по хвилині. А іноді завантаження може пройти не до кінця, і доведеться оновлювати сторінку.

При роботі з платними проксі-серверами цей недолік виключений, адже можна відібрати кращі з них по ряду критеріїв: наприклад, за швидкістю роботи, затримки відгуку і так далі. Але платні проксі-сервери іноді бувають трохи гірше безкоштовних в контексті безпеки: при легальній роботі вони повинні бути зареєстровані, і якщо спецслужби серйозно зацікавляться вами, вони легко подадуть запит керівництву компанії, яка обслуговує сервер. Втім, якщо сервер і юридична особа знаходяться в іншій країні, це знижує ризики.

Відомо, що професіонали, в тому числі хакери і кіберзлочинці, для збільшення безпеки використовують цілий ланцюжок з 3-5 проксі-серверів: це знижує швидкість роботи, але в рази підвищує анонімність.