День Святого Миколая - історія і традиції свята

Напевно, кожен з нас в дитинстві любив знаходити подарунки під подушкою на день Святого Миколая. Однак, мало хто знає звідки з'явилося це свято, хто такий Миколай і чому необхідно класти подарунки саме під подушку. Отже, давайте ближче познайомимося з цим святом.

Святий Миколай дуже любив дітей і ніколи не залишав їх без подарунків. Але при цьому, він цілий рік стежить за ними, і якщо дитина протягом року була слухняною, то у себе в панчішці вона обов’язково знаходила подарунок, солодощі, а от якщо не слухалася - різки. А ще кожна дитина мріє отримати лист від Святого Миколая, на сайті udidamoroza.com.ua ви дізнаєтесь як втілити в життя цю мрію вашої дорогоцінної малечі!

Традиційно день Святого Миколая щорічно святкують 19 грудня, що стосується католиків - 6 грудня. Але щоб дізнатися про свято більше, нам доведеться зануриться в далеке минуле.

Хто такий святий Миколай

Сам святий Миколай був історичною постаттю. Народився він в 270 році нашої ери в містечку Патарі (територія Туреччина). На той час це було найбагатше місто півострова Лікії. Батьки Миколи були віруючими людьми і виховували сина в християнському дусі. Хлопчик був дуже довгоочікуваний, так як його батьки були вже досить в похилому віці. Його відразу охрестили.

Коли батьки Миколи померли, йому дісталася хороша спадщина і він зміг допомагати всім нужденним. Городяни любили і поважали Миколи за його добре серце і справи. Згодом його обрали своїм єпископом. Під час гонінь християн Миколая кинули до в’язниці. Коли він вийшов з в’язниці, то продовжував проповідувати ім’я Господнє. У 325 році Миколай завітав на перший Вселенський Собор в Нікеї.

У Києві в XI столітті побудували храм на честь святого Миколая. Потім такі храми стали з’являтися і в інших містах.

Заступництво Миколая

Святий Миколай опікується дітьми, студентами, мандрівниками, моряками, торговцями. Люди вірять, що святий обрегает їх від стихійних лих. Також Миколай є покровителем незаконно засуджених.

Українські традиції в День Святого Миколая

Найбільше це свято люблять діти, так як чекають від святого Миколая подарунки. За легендою, святий спускається з небес, приходить до дитини і кладе подарунок під подушку. Але подарунок кладе тільки тим дітям, які протягом усього року були слухняними. Ті, що провинилися ж діти під подушкою знаходили прути. Подарунки, які називають миколайчиками, прийнято залишати в ніч з 18 на 19 грудня, коли дитина засне.

Як відзначають день святого Миколая в Україні

В Україні до цього дня готувалися заздалегідь. Господині смажили і гасили рибу, ліпили вареники з картоплею, грибами і капустою, пекли пироги і пряники- “миколайчики”, готували кутю, діставали з льоху іншу всяку смакоту. Глави сімейства варили пиво, яким щедро пригощали друзів але і ворогів, щоб примиритися.

Молодь увечері, напередодні 19 грудня збиралася і обходила двори з першими колядками.

19 грудня дуже важливо відвідати в церкві божественну літургію. Як правило в церквах в цей день дуже людно.

Народні повір’я

У народі вважають, що в день святого Миколая краще нічого для себе не робити, а допомогти нужденним. Також прийнято укладати важливі угоди і договори.

Також з давніх часів люди по погоді в свято люди прогнозували погоду на рік. День холодний і ясний віщував багатий урожай зернових і овочів. Якщо на Миколу тепло - на Різдво будуть морози.