В США робочих складів перетворюють на біороботів

Роботи на складах майбутнього - поки рідкість. Але американські компанії вже на всю використовують «біороботів» - людей, кожен рух яких відстежують за допомогою систем біометрії, обчислюючи продуктивність, і готуючи грунт для майбутніх масових звільнень.

Нещодавно Amazon показувала роботів для роботи на складах - це нижча, але дуже важлива ланка в структурі компанії Джеффа Безоса. Однак для впровадження автоматизації важливо зрозуміти, де і як людей простіше і вигідніше замінити роботами. Тому зараз все більше складських компаній використовують системи біометрії: як пише видання Business Insider, робочих змушують носити розумні ремені, які відстежують кожен їх крок і поступово наближають момент їх звільнення. У США такі системи вже використовують Walmart, Toyota і Heineken.

А тим часом в Україні компанія ABM CLOUD пропонує інноваційну систему ABM WMS автоматизация складского учета, що дозволить набагато ефективніше працювати складам.

Розробник рішень - компанія StrongArm - стверджує, що головна мета розширеної біометрії - це зростання безпеки, особливо при роботі з важкими вантажами. Нібито ремені з біометрією значно знижують число травм і, відповідно, розмір компенсацій. Пристрій StrongArm відстежує, чи не довелося працівникові занадто сильно нагинатися або, навпаки, вигнути спину назад, піднімаючи і переносячи вантаж. І передає ці дані на сервер, де система їх узагальнює, видаючи рекомендації про те, як оптимізувати роботу і куди послати автоматичні навантажувачі. За офіційними даними, StrongArm використовують близько 15 000 робочих складів в США.

Bloomberg, однак, стверджує, що все частіше біометрії використовують для відстеження продуктивності. Те, що начальник ніби цілодобово стежить за роботою, додаючи стресу, лише початок історії.

Система моніторингу StrongArm породила цілий ряд стартапів, націлених на автоматизацію. Один з них - Geodis - інтегрує рішення, хвилина за хвилиною відстежує розпорядок дня робітників.

Такі системи готують грунт для того, щоб замінити людей роботами - тих, хто виконує найбільш монотонну роботу. А найбільш неефективних можна оштрафувати або звільнити.

У StrongArm визнають наявність проблеми, але підкреслюють, що компанія концентрується на питаннях безпеки. І рекомендує замовникам не вводити обов’язковий регламент для носіння ременів. Однак багато хто вступає саме так, повідомляє Bloomberg з посиланням на профспілкового лідера Адама Кажінского. За його даними, на фабриках General Electric в Массачусетсі робочих зобов’язують носити ремені з біометрією. Відомі й випадки звільнень за підсумками аналізу трекінгу.

«Я намагався переконати всіх не робити цього [не носити ремені], - каже Кажінскій. - Це страшенно моторошно і принизливо. Знати це - не їхня справа».