4 важливі питання щодо глистів і їх профілактики

Про цю «хворобу брудних рук» говорять рідше, ніж про ротавірус, та й проявляється вона не настільки яскраво. Але менш небезпечною від цього вона не стає. Як впливають гельмінти на організм і чи можна при митті рук замінити воду з милом дезінфікуючими гелями, розповідають медики.

Як можна заразитися гельмінтозом?

Щодня наші руки стають “громадським транспортом” для величезної кількості бактерій, вірусів та інших патогенних мікроорганізмів. Якщо під час миття не намилювати руки досить ретельно, вони можуть залишитися на шкірі, а потім потрапити з неї далі в організм - коли дитина облизала руки, чи поїла. Таким чином, передаються збудники різних захворювань - від ГРВІ та грипу до кишкових інфекцій і гепатиту А і, звичайно, гельмінтозу.

Паразитичні черви (гельмінти, глисти), точніше, їх мікроскопічні яйця, настільки малі, що помітити їх неозброєним оком неможливо, а поширені вони повсюдно. Гельмінти можуть передаватися людині від іншого господаря (ними може бути не тільки кішка або собака, але і птах, і заражена людина), потрапляти в організм з грунту (в тому числі з немитими овочами, фруктами, свіжою зеленню або ягодами) і води.

Чим небезпечний вплив глистів на організм дитини?

Гельмінти, які найчастіше зустрічаються на території України, живуть в кишечнику господаря: прикріплюються до його внутрішніх стінок і крадуть з хімусу (так називається вміст шлунка і кишечника) поживні речовини - найбільш цінні білки, вітаміни і мікроелементи.

Інші гельмінти харчуються еритроцитами крові - в цьому випадку при зараженні може розвинутися небезпечна для життя анемія. Личинки деяких паразитів разом з кровотоком потрапляють в тканини і життєво важливі органи людини: печінка, легені, очі, мозок.

Крім того, що глисти у дитини заважають обміну речовин, вони можуть пригнічувати імунну систему, через що гострі інфекційні захворювання виникають частіше, а лікувати їх стає складніше. Іноді продукти розпаду паразитів можуть, навпаки, активізувати імунну відповідь організму - це приводить до розвитку алергій, навіть якщо до цього дитина до них схильною не була.

Один з найпоширеніших видів гельмінтозів, ентеробіоз, може викликати у дівчаток запальні захворювання статевих органів - вульвіти і вульвовагініти, а у хлопчиків - враження сім’яного канатика, фанікуліт.

Які симптоми можуть говорити про глисти?

- Нудота, біль в різних відділах живота, нестійкі випорожнення, зниження апетиту

- Припинення набору ваги

- Сверблячка в області анального отвору, частіше вночі

- Алергічні реакції

- Підвищена стомлюваність, ослаблення пам’яті, дратівливість, зниження успішності, порушення сну, аж до затримок розвитку при масивних інвазіях

- Поява синців під очима

Скрип зубів (бруксизм) - неспецифічний симптом. Він може зустрічатися і при інших захворюваннях, наприклад неврологічних

Як правильно мити руки для профілактики глистів?

Кілька років тому американські дослідники підрахували, що тільки 5% людей виконують цю найпростішу дію правильно. Решта просто обполіскують руки з милом, але цього недостатньо, щоб змити непомітні забруднення і збудників хвороб. Отож, основні правила:

- Намилювати потрібно вологі руки, але не під струменем води.

- Робити це потрібно досить довго - 10-15 секунд, при цьому піна повинна покривати всю кисть, як рукавичка.

- Обов’язково потрібно потерти тильні сторони кистей, простір між пальцями, під нігтями.

- Змивати мило потрібно ще 10 секунд, потираючи руки під струменем води.

- Напір води потрібно відрегулювати таким чином, щоб вона не розбризкувалася і не потрапляла на обличчя.

- Якщо дитині складно оцінити час, який потрібен для миття рук, можна підібрати для нього відповідну по тривалості рядок з пісеньки.

- Після миття необхідно насухо витерти руки.

Руки необхідно мити не тільки, як в дитячому вірші, «перед їжею і коли прийдеш додому», але і після туалету, контакту з твариною (навіть власним домашнім вихованцем), його мисками або туалетом, також після прибирання будинку. Під час прогулянки краще використовувати не дезінфікуючі гелі, а вологі серветки: механічне очищення допоможе виключити ризики не тільки бактеріальних інфекцій, але і гельмінтозів.