Види і особливості монтажу електричних теплих підлог

З настанням холодів тема нових технологій в опаленні стає актуальною як ніколи. І, мабуть, не дарма, адже комфорт і затишок в домі багато в чому залежить від температури. Мало того, нікому не хочеться підхопити застуду, перебуваючи в прохолодному приміщенні. Благо сьогодні існує такий спосіб рівномірного розподілу тепла в будинку, як тепла підлога.

Електрична тепла підлога може бути воістину універсальним засобом обігріву кімнати, квартири, або заміського будинку. Вона дозволяє ефективно рівномірно розподілити тепло по всій поверхні самої підлоги, і повноцінно прогріти повітря в приміщенні. Всі види підлогових покриттів, будь то ковролін, лінолеум, ламінат, паркет, кахель, або навіть натуральний камінь, сумісні з такою системою обігріву.

Електрична тепла підлога - це система з електричних нагрівальних кабелів, розташованих в стяжцы або під покриттям підлоги, і елементів контролю і управління. У неї є цілий ряд переваг:

- рівномірний обігрів всього простору кімнати,

- можливість встановити комфортну температуру,

- економна витрата електроенергії,

- простий і швидкий монтаж.

- ця система обігріву не вимагає дозволів і може встановлюватися в квартирах багатоповерхових будинків.

Існує кілька видів електричної підлоги, нижче ми розглянемо їх, а  в інтернет-магазині https://rdmarket.com.ua/ua/, ви можете їх придбати по найкращій вартості.

Нагрівальний кабель

На ринку представлені два різновиди кабелю, що гріє: одножильний і двожильний. Одножильний кабель укладати складніше, так як його обидва кінці повинні бути приєднані до терморегулятора. Зазвичай такі кабелі використовуються в нежитлових приміщеннях (гаражах, офісних і складських об’єктах), так як вони створюють сильне електромагнітне поле. Двожильний кабель на 20 - 30% дорожче одножильного, але більш простий в монтажі, так як підключається він лише з одного боку, і безпечний - його електромагнітне випромінювання менше, ніж біля телевізора.

Розрахунок загальної потужності системи

Для сухого приміщення з покладеною на підлогу теплоізоляцією питома потужність теплої підлоги повинна становити 100 - 130 Вт / кв. м. Якщо знизу знаходиться опалювальне приміщення, а підлога нетеплоізолірованна, або під приміщенням розташований холодний підвал, але є теплоізоляція, нагрівальні елементи повинні бути могутнішы, в діапазоні 130 - 160 Вт / кв. м. Для приміщень з підвищеною вологістю потужність кабелю повинна становити 160 - 180 Вт / кв. м. Питома потужність системи для заскленого балкона і лоджії 180 - 220 Вт / кв. м.

Для обчислення загальної потужності системи потрібно помножити питому потужність на площу укладання кабелю. Із загальної площі приміщення потрібно відняти площу нізкостоящей меблів, меблів без ніжок, а також площа холодильника, пральної машини, кухонної плити, а також врахувати відступи від стін (5 - 10 см) і приладів опалення (15 - 20 см).

Укладання нагрівального кабелю

Ідеальна підстава для кабельного обігріву - чорнова стяжка або бетонне перекриття, накрите теплоізоляцією, що обмежує втрати тепла вниз. Кращий утеплювач для кабельної підлоги - екструдований пінополістерол. Нагрівальний кабель ні в якому разі не можна укладати на сам утеплювач, так як під час роботи він може його розплавити.

Кабель укладають в шар стяжки (3 - 5 см) під будь-яке підлогове покриття. Заливається проміжна стяжка (1 см), потім дюбелями до неї кріпиться металева монтажна стрічка, яка фіксує нагрівальний кабель, або укладається армуюча сітка, до неї хомутами прив’язується кабель. При заливці розчином сітка піднімається, і кабель не стосується утеплювача. Сітка додатково армує стяжку.

При укладанні кабелю, що гріє забороняється його вкорочувати і розтягувати. Неприпустимий перехлест або контакт петель кабелю. Зверху пирога укладається чистове стягування і підлоговим покриттям. Включати нагрівальний кабель після заливки стяжки рекомендується не раніше, ніж через 30 днів.

Нагрівальний мат

Якщо немає можливості підняти рівень підлоги, або потрібно, щоб тепла підлога досягла заданої температури вже через 30 - 40 хвилин після включення, кращим варіантом стане нагрівальний мат товщиною всього 3 - 4 мм, який укладається в плитковий клей. Це практично готова тепла підлога, що не вимагає розрахунку - тонкий кабель вже закріплений на сітчастій основі. Мат коштує дорожче аналогічного по потужності кабелю, але це компенсується простотою монтажу, а також економією на стягуванні і кріпленнях.

Укладання нагрівальних матів

Нагрівальний мат також укладається тільки на вільну площу, без урахування меблів з низькими ніжками. Нагрівальні мати мають стандартну ширину 50 см. Сітку, на якій укладений кабель, можна розрізати, ні в якому разі не зачіпаючи кабель. Поверх розкладеного мату під гребінку заливається плитковий клей (він повинен повністю покривати теплу підлогу, щоб не було повітряних прошарків), потім укладається плитка.

Інфрачервона тепла підлога

Інфрачервоний плівка - це плоский електричний нагрівальний елемент, розташований під покриттям підлоги, яка 90% тепла виділяє у вигляді інфрачервоного випромінювання. Інфрачервона плівка випускається смугами з шириною 50, 80 і 100 см. Лінії відрізу плівки розташовані через кожні 20 - 25 см.

Монтаж інфрачервоної плівки

ІЧ-плівка не заливається стяжкою або плитковим клеєм, так як її матеріал вразливий до лужного впливу розчину, який серйозно скорочує термін її експлуатації. Її укладають безпосередньо під підлогове покриття. Для цього плівку розкочують на рівній і очищеної від сміття поверхні. Окремі смуги укладають встик. Від стін відступають 5 см, а від опалювальних приладів - 30 см. Закріплюють плівку на підставі монтажним скотчем.

Підключаються відрізки паралельно з допомогою контактних кліпс або пайки. Місця підключення і відрізів ізолюються бітумною стрічкою.

Підлогове покриття настилається безпосередньо над нагрівальними елементами - воно повинно забезпечити плівці механічну захист. Якщо на підлогу планується укладання лінолеуму або ковроліну, спочатку плівку потрібно закрити фанерою або плитами ДВП.

Плівкову підлогу можна використовувати в якості основного, додаткового або зонального обігріву. Якщо приміщення обігрівається тільки нею, то плівка повинна покривати не менше 70% підлоги.