В стяжку чи під плитку: вибираємо конструкцію теплої підлоги

Сучасних власників житла вже не потрібно переконувати в перевагах і доцільності використання теплої підлоги. Системи підлог, що обігріваються електрикою як ефективна альтернатива традиційним видам опалення міцно увійшли в побут. Рідкісний ремонт житла обходиться без монтажу теплої підлоги хоча б в одній кімнаті, кухні, санвузлі, коридорі або закритій лоджії.

З огляду на, що в даний час існує декілька технічних рішень теплих підлог - кабельні системи в стяжку, нагрівальні мати і тонкі інфрачервоні плівкові структури, потенційні покупці намагаються зрозуміти - що краще застосувати в тому чи іншому випадку. Крім того, складно визначитися з найбільш оптимальним способом монтажу - в стяжку, під паркет, плитку, ламінат, або відразу під м’які підлогові покриття?

Щоб правильно відповісти на це питання, потрібно уважно вивчити призначення, допустиму область використання, а також переваги і недоліки всіх згаданих систем теплих підлог і способів їх монтажу.

Особливості кабельних систем, що монтуються в стяжку

При влаштуванні підлог в нових будинках, коли є можливість в повному обсязі виконати всі необхідні роботи по влаштуванню чорнової підлоги, шару теплоізоляції і якісної стяжки необхідної товщини, оптимальним рішенням є монтаж кабельного теплої підлоги. Досить товста стяжка підлоги надійно захищає змонтований кабель і дозволяє використовувати будь-які оздоблювальні матеріали. А на сайті https://rdim.ua/uk/ ви зможете вигідно замовити якісні кабельні теплі підлоги, системи антиобмерзанння і сніготанення, терморегулятори, саморегулюючий кабель, супутні товари для підігріву. 

Перевагами даної системи електричного підігріву або опалення є:

- можливість придбання недорого кабелю;

- рівномірний прогрів поверхні підлоги;

- надійність і пожежна безпека;

- висока теплова ефективність.

Обов’язковою умовою монтажу кабелю є однорідність і висока якість стяжки, а також виробництво оздоблювальних робіт і пробне включення системи після набору бетоном достатньої міцності. Відомі випадки, коли стяжка тріскалася і псувала кабель через кілька місяців після закінчення ремонту. Саме тому керамограніт і важку керамічну плитку для підлоги слід укладати не раніше, ніж через кілька тижнів після монтажу кабелю і заливки верхнього шару чистового статі.

Особливості монтажу і експлуатації нагрівальних матів

Широке поширення в останні роки отримали готові до укладання нагрівальні мати. Їх установка не вимагає створення товстої стяжки - такі теплі підлоги можуть монтуватися під кахель, мозаїку, керамограніт і натуральний камінь. Вони так і називаються - теплі підлоги під плитку.

Багато фахівців радять після заливки тонкого самовирівнюється захисного складу поверх нагрівальних матів використовувати паркет або ламінат.

Гріючі мати - це тонкий, як правило, - сітчастий рулонний матеріал із закріпленим на ньому кабелем. Головна перевага нагрівальних матів - простий і швидкий монтаж, а також невелика товщина виробів, що дозволяє забезпечити підйом підлоги на невелику висоту. Разом з тим, вони коштують дорожче і менш надійні. Якщо укладена зверху керамічна плитка потребує заміни, під час робіт з демонтажу нагрівальні мати можуть бути серйозно пошкоджені.

Плівкові теплі підлоги - швидке вирішення проблеми опалення

Поверх гнучкого плоского гріючого матеріалу у вигляді запечатаного в плівку тонкого карбону можна використовувати будь-які покриття для підлоги. Керамічна або плитка пвх, паркет, ламінат, лінолеум та ковролін - кожен з цих матеріалів може бути покладений на плівкову теплу підлогу.

Інфрачервона тепла підлога у вигляді плівкової системи - це найбільш швидке, але і найдорожче рішення обігріву приміщень, не позбавлене певних недоліків. Одним з головних факторів ризику є надійність множинних прихованих електричних з’єднань, які доводиться виконувати в процесі монтажу.