Бетон для будівництва. Поради по вибору класу і марки

У сучасному будівництві бетон займає міцну провідну позицію. Сьогодні неможливо уявити, що колись стародавні майстри обходилися без цього матеріалу. З моменту винаходу цементу, технологія виготовлення бетону постійно вдосконалювалася.

Хоча основний склад до сих пір залишається колишнім, це цемент, пісок, щебінь, вода і добавки, принцип приготування бетону значно змінився. Розширився спектр добавок, від кількості та якості яких залежить марка і клас бетону. Тому питання, як вибрати марку бетону сьогодні на піку актуальності. Застосування кожної марки бетону для будівництва певних видів об’єктів і елементів, гарантує високі експлуатаційні якості, довговічність і надійність.

Основні характеристики марок і класів бетонних розчинів

Складовими бетону є:

- Дрібний наповнювач (пісок),

- Крупний наповнювач (щебінь),

- Цемент,

- Вода.

Різні варіації співвідношень цих компонентів дають можливість виготовляти безліч різних видів бетону, що мають характерні показники, що дозволяє використовувати в кожному окремому випадку найбільш підходящу суміш. Для прикладу, пропонований компанією бетон Р1-4 В3,5 M50 має наступні характеристики: відносно мала вологостійкість, морозостійкість, і міцність за рахунок використання прискорювачів затвердівання і пластифікаторів, що дозволяє використовувати його на об’єктах, де наявність високих характеристик міцності не потрібна. Перевагою ж цього бетону є його низька ціна.

Існує цілий ряд показників, що визначають якість сумішей, але основні характеристики марок і класів бетонних розчинів, це:

1. Марка. Це основна характеристика якості бетону, на яку слід звертати увагу. Марка є усередненим показником міцності на стиск, і визначається кілограмами на кв. см. (кг / см2). Показник записується як М-50 - М-100 - М-450. Існує велика кількість різновидів від 50 до 1000, але в будівельній практиці нашої країни використовуються здебільшого модифікації від М-100 до М-500.

2. Клас. Показник нерозривно пов’язаний з маркою суміші, він вказує на граничні можливості бетону, обчислені в мегапаскалях. У вітчизняному будівництві застосовуються суміші класом від В-7,5 до В-40, хоча різновидів класів набагато більше.

До основних властивостей бетонних сумішей слід віднести

- Рухливість (пластичність). Здатність готової суміші до заповнення пустот, дрібних і великих тріщин і раковин. Показник варіюється в діапазоні від 1 до 5, але фактично на практиці використовуються розчини середніх показників.

- Морозостійкість. Один найважливіших показників, особливо для північних регіонів. Позначається він як F F75 - F500, і вказує на кількість критичних заморожувань і різких розморожування, які здатний витримати склад бетону без втрати міцності на стиск.

- Водостійкість (проникність). Здатність готової кладки витримувати негативний вплив водного потоку. Інакше кажучи, цей показник говорить про те, який час даний склад зможе протистояти напірній течії ґрунтових або паводкових вод. У супровідній документації показники водостійкості позначаються як W W4. - W12.

- Однорідність. Ця характеристика грає важливу роль в показниках якості. Структура одержуваної суміші повинна відповідати певним нормам однорідності. Від цього залежить можливість створення монолітної поверхні. Показник характеризують відповідність розмірів великої та дрібної наповнювачів, якість основного складового, тобто цементу, і дотримання технологій приготування.

Зверніть увагу! Критичний поріг у бетону високих марок нижчий, а бетон низьких марок володіє більш високим порогом. Це важливо при виборі марки і класу суміші.

Високі цифрові показники водостійкості говорять і про більш високу морозостійкість бетону, так як технологія приготування передбачає більший вміст чистого цементу. Цілком природно, що чим вище марка бетону по міцності, тим краще його показники водонепроникності і морозостійкості.