Принцип роботи і переваги теплових насосів

Ви вирішили якісно модернізувати свою систему опалення і додати гаряче водопостачання і кондиціонування, або підбираєте обладнання, яке вирішило б усі завдання для проекту будинку найкращим чином? Природно, Ваш вибір - тепловий насос!

Теплові насоси успішно використовуються в побуті і промисловості в Європі і США вже більше 25 років. Їх особливість полягає в перетворенні так званого низько потенційного тепла навколишнього середовища: землі, води, повітря. На вітчизняному ринку ця екологічна технологія набула поширення порівняно недавно, і зараз на сайті idm.ua сучасні ефективні теплові насоси пропонує компанія IDM.

Кожен тип теплових насосів використовує своє джерело тепла. Геотермальний тип використовує тепло ґрунту, водяний - тепло води, повітряний - тепло повітря. Кожна з цих природних стихій володіє теплом, яке можна використовувати в якості альтернативного джерела опалення будинку.

В принципі, з будь-якого предмета з температурою вище абсолютного нуля (-273 ° С) можна “викачувати” тепло, але сучасні теплові насоси не здатні відбирати тепло при таких низьких температурах, вони спроектовані для роботи в інших умовах. Для роботи при температурах до -273 ° С необхідно розробити спеціальний компресор, спеціальний холодоагент, сольовий розчин і т.д. Але поки в таких розробках немає необхідності, однак теоретично це можливо.

Сучасний тепловий насос також може працювати і в зворотний бік, викачувати тепло з будинку і віддавати в землю, тобто працювати на охолодження будинку. При цьому віддаючи тепло в землю, тепловий насос цілеспрямовано наповнює свердловину теплом, що має позитивний ефект в опалювальний сезон.

Принцип роботи теплового насоса включає в себе 4 стадії:

1. У випарник надходить охолоджений холодоагент, де отримує тепло від зовнішнього джерела, при цьому холодоагент випаровується.


2. Газоподібний холодоагент надходить у компресор, де відбувається його стиснення і нагрівання до температури 60-100 ° С.


3. З компресора розігрітий холодоагент надходить в конденсатор, в якому передає своє тепло опалювальному контуру для обігріву будинку. Віддавши тепло холодоагент переходить в рідкий стан.


4. Віддавши тепло холодоагент проходить через розширювальний клапан, в якому його тиск знижується, а температура може опускатися до -20 ° С. Далі холодоагент надходить у випарник, де знову отримує тепло від зовнішнього джерела, і цикл повторюється.


Таким чином, принцип роботи теплових насосів заснований на циркуляції холодоагенту між двома теплообмінниками (випарником і конденсатором). У випарнику холодоагент забирає тепло від джерела, а в конденсаторі віддає це тепло в опалювальний контур будинку.

Загальновизнані і безперечні переваги теплових насосів

1. Одна система, багато можливостей! Проживаєте ви на півночі або на півдні, система теплових насосів - оптимальне рішення для створення комфорту у вашому будинку. Тепловий насос може забезпечити нагрів і охолодження повітря, опалення та підігрів побутової води незалежно від умов клімату. Через невеликі розміри установка теплового насоса система зручна, надійна і практична в використанні.

2. Висока економічна ефективність - на 1 кВт витраченої електроенергії тепловий насос виробляє від 3,0 до 6 і більше кВт теплової енергії або 1,5 - 3,0 кВт потужності по охолодженню. Тепловий насос використовує підведену до нього енергію на порядок ефективніше будь-яких опалювальних / охолоджувальних пристроїв, що спалюють паливо і використовують електричну енергію.

3. Автономність і універсальність. Робота теплового насоса не залежить від поставок палива, що спалюється, не вимагає прокладки тепло-газо комунікації. Можливість використання в будь-яких кліматичних умовах і в будь-якій місцевості. В одному комплекті обладнання споживач отримує одночасно систему опалення, охолодження і систему нагріву води.

4. Екологічна безпека. Екологічно чистий метод опалення та кондиціювання. Під час роботи відсутні шкідливі викиди в навколишнє середовище CO, СO2, NOх, SO2, PbO2, що призводять до порушення озонового шару, кислотних дощів, не робить шкідливого впливу на наш організм. Універсальність теплових насосів забезпечує опалення приміщень в холодну пору року, в жарку - видаляє надлишки тепла (кондиціонування).

5. Безпека експлуатації. Відсутність палива, що спалюється виключає можливість пожеж, вибухів, витік небезпечних для здоров’я речовин. Ці агрегати вибухо і пожежобезпечні. Жодна деталь не нагрівається до температур, здатних викликати займання горючих матеріалів. Зупинки агрегату не призводять до його поломок або замерзання рідин. По суті тепловий насос “небезпечний” не більше ніж холодильник.

6. Довговічність. Надійність теплового насоса дозволяє працювати 20-25 років без капітального ремонту.

7. Комфорт. Тепловий насос працює стійко, коливання температури і вологості в приміщенні мінімальні, відсутній шум, забезпечується клімат-контроль.