Як знайти хорошого адвоката по спадковим справам

Як свідчить древній закон мудрого заповіту: «Щоб правильно скласти документ про спадщину, слід мати тверезу пам'ять, розсудливість і душевний спокій». Тими ж якостями, відповідно до закону, повинен був володіти і отримувач спадщини. Цей постулат виявився настільки вірним, що сперечатися з ним не доводиться і по нинішній день.

Однак в сучасному світі спадкодавця і спадкоємці не можуть покладатися вже тільки на свою власну обачність - у всіх випадках розгляду зі спадщиною слід звертатися до фахівця, здатного надати юридичну допомогу.

Ніхто не може бути впевнений в тому, на що готові піти родичі заради своєї частки в спадщині. Як вважають багато юристів, спадок - настільки заповітна мета, що здатна виправдати навіть такі засоби, які виходять за рамки моральних і правових норм. А якщо ви скористаєтесь послугою услуги юриста Харьков від юридичної компанії “Слон” можете бути на 100% впевнені в професійному захисті від різноманітних посягань на “своє кровне”.

Згідно з Цивільним кодексом України, при спадкуванні майно померлого (спадщина, спадкове майно) переходить до інших осіб у порядку універсального правонаступництва, тобто в незмінному вигляді як єдине ціле і в один і той же момент, якщо інше не встановлено законом. Як диктує закон, на спадщину не може претендувати особа, яка вчинила незаконні дії щодо спадкоємців або спадкодавця. Також такого права позбавляється особа, що спробували забрати собі більшу частку спадщини, ніж йому наказано за законом.

У свою чергу, заповідач на всіх підставах може переписати все своє майно будь-якій фізичній особі або ж кільком обраним особам. Заповіт завжди складається тільки в письмовій формі. Засвідчення нотаріусом є обов’язковою умовою для його дійсності. Проте, закон надає заповідачу можливість залишити текст заповіту в таємниці як від нотаріуса, так і від осіб, зазначених в заповіті.

Для чого звертатися до юриста зі спадкового права?

Оскільки переважна більшість громадян має дуже туманне уявлення про порядок, терміни і юридичні тонкощі, необхідні для вступу в свої спадкові права, розумно звернутися за отриманням кваліфікованої юридичної консультації до професіонала своєї справи. Також не варто забувати і про такі «складні» фактори, як:

- різні підстави отримання спадщини (як за законом, так і за заповітом);

- відсутність будь-яких документів;

- широке коло спадкоємців;

- спадкоємці, які мають право претендувати на спірне майно за правом представлення;

- обов’язкові спадкоємці при передачі спадщини за заповітом;

- пропущений строк на прийняття спадщини.

Яку допомогу може надати адвокат у питанні вирішення спірних питань із спадком?

- Дати усну або письмову юридичну консультацію щодо необхідного питання;

- Допомогти визначитися з вибором відповідної схеми складання спадщини (за законом або шляхом складання заповіту);

- Посприяти в період вступу в права спадщини і під час процедури оформлення прийняття спадщини;

- Представити інтереси спадкоємця в суді в разі, якщо виникають суперечки між учасниками спадщини;

- Зібрати і належним чином представити повний пакет документів при оформленні спадщини;

- Зареєструвати свідоцтво про право на отримання спадщини в органах державної реєстрації;

- Визнати заповіт недійсним;

- Скласти позов про право на спадкування та про розподіл спадщини;

- Сприяти у встановленні фактів, що мають юридичне значення (факт підтвердження родинних зв’язків; факт, який підтверджує прийняття спадщини і т.д.);

- При необхідності продовжити термін для прийняття спадщини.