Особливості використання підвісних світильників в інтер’єрі

Світильники виконують кілька важливих функцій: забезпечують кімнату якісним освітленням, здатні зонувати простір на окремі зони, а також є одними з основних елементів декору інтер'єру. Сучасні дизайнери пропонують величезний вибір унікальних оригінальних моделей світильників, вибрати з яких оптимальний варіант стає щораз складніше.

Найпопулярнішими сьогодні вважаються незвичайні варіанти підвісних світильників, так як домашні інтер’єри стають все більш різноманітними і унікальними. Крім того, при виборі відповідного освітлювального приладу слід враховувати особливості сучасного освітлення, що пов’язано з ростом попиту на натяжні і підвісні конструкції стель.

Підвісний світильник являє собою виріб, який кріпиться безпосередньо до стельової поверхні за допомогою особливої ​​конструкції або ж підвісів.

Основні види підвісів

Більшість сучасних моделей підвісів можуть встановлюватися на будь-яку горизонтальну поверхню, а світильники з коротким тросом можуть кріпитися не тільки до стелі. Подібним освітленням можна прикрасити декоративну нішу, відкрита шафа і т. д.

Розрізняють такі види підвісних світильників в залежності від критерію:

- За типом підвісу: з регульованим тросом, кабелем, нерухомим штативом, трубою певного діаметру.

- За кількістю плафонів і джерел світла - підбирати необхідно в залежності від площі кімнати, висоти стель, а також особливостей кімнати.

- За типами плафонів: розрізняють підвіси з модульними, стаціонарними, незалежними і обертовими плафонами.

- За матеріалом вироби: скляні, бронзові, кришталеві, пластикові, дерев’яні та інші підвіси.

Практично безмежними можливостями для компаній-виробників світильників має матеріал, з якого виготовляють підвісні моделі. У сучасному світі широко використовується мереживо, повсть і навіть папір для виробництва стильних і незвичайних плафонів. Однак, не варто забувати і про раціональність вибору, світильник повинен прослужити досить довго, а також залишатися простим у догляді.

Часто підвіси розрізняють і за формою плафона, яка може бути кулястою, конусною, сферичною або ж у вигляді абстрактної фігури.

Критерії вибору підвісних світильників

Найпростіше довірити вибір підвісного світильника дизайнеру, який з точки зору досвіду і професійних навичок легко підбере найбільш оптимальний варіант покупки. Але якщо ви хочете зайнятися цим питанням самостійно, то необхідно врахувати кілька параметрів, які дозволять купити хороший світильник. До критеріїв вибору підвісів слід віднести параметри:

- в приладі повинні поєднуватися матеріали підстави і плафонів, а також кількість останніх з відповідністю висоти;

- матеріал не повинен викликати складності в процесі догляду та повинен оптимально поєднуватися з іншими текстурами в інтер’єрі;

- освітлювальний прилад повинен бути енергоефективним, тому краще віддати перевагу світлодіодним підвісів;

- довгі варіанти світильників слід укорочувати, інакше вони будуть створювати перешкоду в приміщенні, тому вибирайте короткі моделі;

- можливість самостійного регулювання інтенсивності освітлення вважається важливим параметром вибору, так як ви зможете домогтися максимальної гармонії в інтер’єрі з потрібною кількістю світла.

Чому варто вибрати підвісний світильник?

Багато власників будинків і квартир не можуть визначитися, якому світильнику віддати перевагу: традиційній люстрі або ж сучасному світильника? На це питання немає однозначної відповіді, так як все визначається безліччю факторів.

Якщо у вашій кімнаті переважають такі стилі інтер’єру: класичний, кантрі, вікторіанський або ж венеціанський, то люстра пасуватиме тут як не можна до речі. Що ж стосується інших стилістичних напрямків, то їх доповнить стильний підвісний світильник.

Крім того, люстри підходять для яскравого інтенсивного освітлення простору, тому знаходять своє застосування в просторих віталень. А підвіси краще виглядають в спальні, дитячої, на кухні і передпокої.

Також не варто забувати про особисті уподобання і побажаннях. Це дозволить вибрати саме ту модель світильника, яка буде доставляти тільки позитивні емоції і гарний настрій.

Велику кімнату не обов’язково прикрашати однієї центральної люстрою, адже можна встановити кілька цікавих підвісних світильників, що дозволити зонувати простір без перегородок.