Поради по вирощуванню цитрусових на відкритому грунті

Якщо вас занесло в теплі краї, де ростуть цитрусові, і у вас з'явилося бажання їх вирощувати на відкритому грунті, досвідчені садівники розповідають які саджанці і де слід по можливості купувати, а також чого потрібно дотримуватись, і уникати при вирощуванні.

До плюсів цитрусових відноситься те, що вони відносно невибагливі. Але це врівноважується мінусами на кшталт маси шкідників, а також величезними колючками, якими озброєні деякі види і сорти цитрусових. Якщо ви готові боротися з цими проблемами - тоді вперед!

Посадковий матеріал

Саджанці купуються в спеціалізованих розплідниках, які продають посадковий матеріал для фермерів. Це не завжди можливо, але дуже бажано. Або в розплідниках при наукових установах. А ще досвідчені садівники рекомендують інтернет-магазин https://ecosad.com.ua/mandarin, де представлені саджанці кращих сортів мандаринів.

Не бажано закуплятись в супермаркетах і в дрібних розплідниках, які продають все і відразу. Не те, щоб садові центри і дрібні розплідники були безумовним злом, але там можна нарватися на що завгодно - малопродуктивні рослини, шкідників і хвороби. З рідкісними екзотами, звичайно, вибір невелік - купуєш там, де можна. Ринки - джерело ненадійне, туди треба йти в останню чергу.

Якість посадкового матеріалу надзвичайно важлива, тому що це не тільки гроші, але і час. Молоді саджанці почнуть плодоносити далеко не на перший рік, заміна дерева в разі чого займе помітний шматок вашого життя. Звичайно, і погані рослини можна перепривити, але для цього потрібні спеціальні навички, так що краще всього просто купити нормальний клон.

Уникайте рослин, що “пересиділи” у горщиках і пакетах, з надмірно загущеним корінням, вони погано приймаються на новому місці, часто хворіють і маловрожайні в майбутньому. Необхідно ретельно оглядати саджанці на предмет шкідників і хвороб, жовтизна листя, плями на листі, підозрілі “лусочки” і деформовані листя-привід для відмови від покупки.

Пагони повинні рости тільки вище місця щеплення, нижче зростають пагони підщепи, і якщо їх не видаляти, то підщепу з цінними плодами не отримуватиме достатньо харчування і може навіть загинути.

Як садити цитрусові

Всі культурні сорти цитрусових люблять яскраве світло, і розміщувати їх треба там, де днем ​​немає тіні, на сонці. І резервує місця з урахуванням того, що потім вам ще захочеться посадити штук десять мінімум.

Прийнятна віддаль - десь три метри сімдесят сантиметрів між рослинами, після цього дерева почнуть тіснити один одного. Начебто дуже великі проміжки, але треба пам’ятати, що цитрусові виростають в середньому до трьох з гаком метрів у висоту, коли входять в повну зрілість, а то і вище, діаметр крони у них під стать висоті. Якщо це вас не влаштовує, заздалегідь придивляйтеся до дерев на карликових підщепах.

Перевірте грунт. В теплих краях грунт часто кислий, оптимально ж для цітрусових- pH 6.5. Вапном в таких випадках необхідна. Гіпс, хоч і не змінює кислотність, допомагає поліпшити структуру грунту, що дуже важливо для глин.

Садити цитрусові краще навесні і восени, якщо в ваших місцях вони хоч трохи виражені. Або до або після сезону дощів. Власне, там, де немає періоду спокою, садити цитрусові можна цілий рік, але в періоди активного побегообразования це робити не варто.

Садять рослини так, щоб коренева шийка була не нижче і не вище, ніж в пакеті для саджанців, якщо вже попався саджанець з голим корінням - то врівень з грунтом. Рослина перевалюється в лунку, присипається землею, земля утоптує з усіх боків, стовбур прив’язується до кілка-підпірки в трьох місцях, якщо у нього немає “рідної” підпірки. Для підв’язування зручно використовувати пластикову стрічку і закріплювати її степлером.

Потім треба рясно полити рослину. Перший тиждень цитрусові поливають щодня, потім-рясно раз в тиждень. Зазвичай вони переносять пересадку і перевалку абсолютно безболісно.

Цитрусові мають потребу в азоті, фосфорі, калії і мікроелементах. Забезпечити “натуральними” добривами ці потреби можна, але важко. Для цього знадобляться гній, перегній і морські водорості або їх екстракти, а водорості доступні далеко не скрізь. Можна, звичайно, при необхідності і від безвиході використовувати і штучні добрива, але при цьому уважно стежити, щоб на пакетах не було попередження про можливе накопичення в грунті важких металів-це головна проблема, пов’язана із застосуванням штучних добрив.