Все, що потрібно знати автомобілісту про редуктор ГБО

Редуктор газобалонного обладнання (ГБО) - пристрій, призначений для випаровування газу, що надходить з балонів в паливну систему, і підтримки в ній тиску, необхідного для нормальної роботи двигуна. В агрегат подається паливо, стисле в межах 12-15 атм, а вже на виході цей параметр знижений приблизно до 1 атм.

Редуктор представляє собою один з основних вузлів, від якого залежить стабільність обертів ДВС при функціонуванні на пропані. Саме цей газ використовується в ГБО легкових автомобілів.

Як правильно підібрати редуктор по типу?

Цей пристрій встановлюється на ГБО перших чотирьох поколінь. Нові системи не вимагають зниження тиску газу, тому і редуктор в них не потрібен. Серед вітчизняних автовласників особливою популярністю користуються ГБО 2 і 4 поколінь. Це пов’язано з тим, що перший з них оптимально підходить для карбюраторних ДВС, другий - для інжекторних. А на сайті http://stolovato.com.ua/katalog/zapchasti-2-e-pokolenie/reduktori ООО «Ловато Сервис» ви зможете по доступній вартості купити ГБО 2 покоління.

Більш досконалі системи хоч і дозволяють двигуну працювати без втрати потужності і безвідмовно функціонують навіть при сильному морозі, їх використання для українців поки недоцільно через високу вартість. Крім того, низька якість газу швидко приводить таке обладнання в непридатність.

Залежно від покоління ГБО в ньому використовується один з двох типів редукторів:

- Вакуумний - встановлюється на ГБО 2 покоління і сумісний тільки з карбюраторними ДВС. Особливість даного пристрою в напівавтоматичному виконанні технологічного процесу. Він подає паливо, коли у впускному колекторі двигуна створюється розрідження і відкривається дросельна заслінка. На запуск ДВС реагує вакуумна мембрана, яка звільняє клапан другого ступеня.

- Електронний - підходить для ГБО як 4, так і 2-3 поколінь. Він забезпечує раціональне і економне використання палива. У ньому відсутня вакуумна мембрана, а технологічний процес виконується за участю електромагнітного клапана. Відразу при включенні запалювання такий редуктор, на відміну від попереднього, подає стартову порцію палива, що позитивно відображається на запуск двигуна. У разі відсутності обертання колінчастого вала подача газу припиняється через пару секунд.

Якщо на автомобілі встановлено ГБО 2 покоління з газовим змішувачем, тут має місце двоступеневий редуктор. У системах з газовими форсунками встановлюється одноступінчатий агрегат.

Параметри підбору редуктора ГБО

Визначившись з типом редуктора, варто переходити до вибору конкретної моделі, з огляду на наступні параметри:

1. Потужність - основна технічна характеристика, яка визначається з урахуванням того, скільки кінських сил має двигун автомобіля. Газові редуктори діляться на три категорії і можуть бути розраховані на ДВС потужністю до 100 к.с., 100-140 к.с. і вище 140 к.с. Краще, щоб редуктор мав запас по цьому параметру близько 30%.

2. Вихідний тиск. Для малолітражок нормальний показник становить 0,9-1 атм. Якщо в автомобілі встановлений двигун об’ємом 1,5-2 літри і вище, зупиняйтеся на редукторі з діапазоном регулювання вихідного тиску 1-1,5 атм.

3. Розмір вхідних і вихідних отворів. Європейські моделі редукторів приєднуються до магістральних трубок за допомогою штуцерів діаметром 6 мм, а в обладнанні вітчизняного виробництва ці вироби можуть мати діаметр 8 мм. Тому, якщо з’єднувальні елементи потрібного редуктора не підходять вам за розміром, треба придбати перехідники.

4. Ремонтопридатність. Щоб після кількох десятків тисяч кілометрів пробігу не довелося купувати новий агрегат, зупиняйтеся на пристрої, до якого на вітчизняному ринку є ремкомплекти. Популярністю користуються продукти італійських брендів.

Щоб точно визначити, яка модель редуктора підходить для конкретного автомобіля, можна також провести діагностику транспортного засобу на СТО. Брендові редуктори, вартість яких вище середньоринкових розцінок, як правило, комплектуються високоякісними гумотехнічними деталями і клапанами, тому відрізняються тривалим терміном безвідмовної роботи. Їх ціна виправдовується надійністю, але тільки при своєчасному технічному обслуговуванні.