Зважуємо всі за і проти: чи шкідливі інфрачервоні обігрівачі

На носі холоди, а батареї ледве теплі або зовсім не гріють? Не біда - рятівником в цій ситуації може стати один з найбільш популярних нині типів обігрівачів, що використовує інфрачервоне випромінювання в якості джерела тепла.

Багатьом відомо про переваги інфрачервоних обігрівачів. Вони, на відміну від тепловентилятора, не сушать повітря, витрачають меншу кількість енергоносія і забезпечують зональний обігрів. Тепло після його включення відчувається відразу, тоді як іншим типам опалювальних приладів потрібен час на «розкачку». А на сайті http://termoplazashop.com можна придбати кращого представника цього сімейства обігрівачів - інноваційні моделі TERMOPLAZA.

Не зважаючи на те, що такий прилад має масу переваг перед рішеннями іншого роду, однак при виборі інфрачервоного обігрівача виникає закономірне питання - чи не заподіють шкоди інфрачервоні хвилі здоров’ю?

Принцип дії моделей інфрачервоного типу запозичений від Сонця - найяскравішого небесного світила, яке гріє своїми променями нашу планету. Воно, в свою чергу, є найпотужнішим природним джерелом інфрачервоного випромінювання, проте паралельно з ним в простори Сонячної системи викидається маса радіоактивних частинок. Обігрівачі генерують виключно інфрачервоні промені з мізерно малим ступенем негативного впливу на людський організм. Але все ж при певних обставинах вони можуть заподіяти незначної шкоди здоров’ю. Про це піде мова трохи далі.

Тоді як традиційні опалювальні прилади функціонують за принципом нагрівання повітря в приміщенні, обігрівачі ІЧ впливають променями на розташовані в межах досяжності предмети (елементи інтер’єру, стіни, стелю та ін.). Вони-то і віддають отримане тепло, дозволяючи відчути ефект від роботи обігрівача в лічені хвилини після включення.

Минаючи етап нагріву повітря, інфрачервоні обігрівачі годяться для використання не тільки в приміщеннях, але і на відкритих площадках (аж до установки на вулиці). Інфрачервоне випромінювання проникає в навколишні предмети точково, що й обумовлює його високу ефективність.

Чи є шкода?

Інфрачервоне випромінювання класифікується наступним чином:

- довгі хвилі IR-C (більше 3 мкм) - повністю поглинаються верхніми шарами шкіри;

- хвилі середньої довжини IR-B (від 1.5 до 3 мкм) - здатні проникати в поверхневі шари шкіри;

- короткі хвилі IR-A (від 0.76 до 1.5 мкм) - проникають під шкіру на глибину до 4 см.

Як видно, найбільшу небезпеку для організму являють собою хвилі короткого спектрального піддіапазону інфрачервоного випромінювання. Втім, шкоди вони здатні заподіяти лише при тривалому безперервному впливі на відкриті ділянки шкіри. Він полягає в пересушуванні шкіри, її зневодненні і, відповідно, підвищення ризику отримання опіку.

Існує обернено пропорційна залежність між довжиною хвиль і робочою температурою нагрівального елементу. Тобто, чим вище температура нагрівача, тим більше короткохвильового випромінювання генерує опалювальний прилад. Наприклад, галогеновий інфрачервоний випромінювач розігрівається до температури понад 1000 ° С, а його нагрівання супроводжується яскравим золотистим світінням. Трохи менш яскраво світить в процесі роботи карбоновий нагрівальний елемент з ниткою з вуглецевого волокна замість металевої спіралі. Найбільш безпечними є обігрівачі, побудовані на базі мікатермічного нагрівача - він славиться найбільш високим ККД, не випускає світла, а його випромінювання доводиться на нешкідливий довгохвильовий діапазон.

Така пильна увага світінню нагрівального елементу приділено недарма - прямий погляд на обігрівач в процесі його роботи може викликати термальне ураження сітківки, а також кришталика ока. Надалі при регулярній дії променів на очі підвищується ризик виникнення катаракти. У помірних дозах інфрачервоні промені не мають жодного негативного впливу на організм. Навіть навпаки, подібне випромінювання знайшло широке застосування в медицині для лікування і профілактики різного роду захворювань. Наприклад, воно застосовується для точкового прогрівання частин тіла при відновленні після травм, в стоматології, хірургії, а також інших медичних напрямках.

А чи є користь?

Застосування інфрачервоного випромінювання в медицині строго регламентовано, тому займатися самодіяльністю і зловживати ваннами з інфрачервоних променів в домашніх умовах вже точно не варто. Втім, і без цього обігрівачі приносять багато користі. Ряд переваг інфрачервоних обігрівачів складається з п’яти основних пунктів:

- ІЧ-промені не сушать повітря і не спалюють кисень;

- точковий напрямок поширення променів дає можливість місцевого обігріву;

- в процесі роботи інфрачервоні обігрівачі не видають шуму;

- в невеликих дозах ІК-випромінювання сприяє поліпшенню кровообігу і стимуляції метаболізму;

- інфрачервоні промені мають дезінфікуючу дію і допомагають позбавити приміщення від цвілі, грибків і хвороботворних мікробів.

Плюси ІЧ-обігрівачів схиляють чашу терезів на свою користь і геть руйнують стереотип про те, що інфрачервоні обігрівачі шкідливі для людського здоров’я. Шкода може бути викликана тільки неправильним підбором потужності опалювального приладу, установкою обігрівача не в тому місці або надмірно тривалим впливом променів на організм.