Вісім правил хорошого оратора

Іноді ми зустрічаємо людей, які несподівано для нас самих змінюють наше життя. Зовсім не обов'язково, щоб це спілкування тривало роками і було підкріплено регулярними особистими зустрічами; досить однієї або двох відвертих розмов, які нас зачепили за живе, вразили, надихнули - і ми робимо новий крок! Так в чому ж секрет ораторської майстерності?

Якщо ви хочете навчитися говорити так, щоб вас уважно слухали; бажаєте передавати свої почуття, переживання та думки так, щоб вас розуміли; хочете, щоб ваша інформація змінювала свідомість інших і в чомусь допомагала зробити їх життя кращим - вам безсумнівно потрібно вдосконалити ораторські здібності. Звичайно, найкращим варіантом стане відвідування спеціалізованих тренінгів, які організовує тренінговий центр Alpha Club, детальніше з ним можна познайомитись на сайті a-club.com.ua. А що робити, коли нема можливості відвідувати подібні заходи, а бути красномовним ну дуже хочеться?

Експерти діляться з вами перевіреними способами розвинути в себе ораторську майстерність. Адже, чим би ви не займалися, вміння вести себе перед публікою і вчасно сказати потрібні слова в наш час дуже важливо. Ми живемо в соціальному світі, де за допомогою гарного доречного спілкування можна “перевернути гори”! Варто тільки запам’ятати кілька корисних порад, як вдосконалити в собі ораторські здібності і чим керуватися, коли ви говорите публічно.

Правило №1. Публіка - не дурна

Для того, щоб вас хотіли слухати, в першу чергу, ви повинні з повагою ставитися до людей, до яких звертаєтеся. Це старе як світ правило відомих ораторів, музикантів, акторів, бізнесменів, освітян і впливових особистостей.

Поки ми не переступили до дикції, інтонації і рухів, пам’ятайте: публіка, яка вас слухає, заслуговує отримати відповіді на питання, що цікавлять в якісно викладеній формі. Кожен ваш рух, інтонація голосу, настрій, відкритість, найменший подих і швидкоплинний погляд - все грає велику роль. Не намагайтеся нікого обдурити. Будьте чесні з аудиторією. У плані любові і поваги ми отримуємо рівно стільки, скільки віддаємо.

Правило №2. Говоріть голосно!

Спочатку може здатися смішним, однак, це працює. На підсвідомому рівні, коли людина говорить трошки голосніше, слухачі сприймають її як більш впевненою в порівнянні з іншими учасниками розмови. Тут важливо знайти золоту середину: не підвищувати тон. Просто налаштуйтеся на те, що інформація, яку ви хочете донести, повинна якісно прозвучати. Це правило допомагає впоратися з хвилюванням на важливих переговорах, зустрічах, презентаціях і майстер-класах.

Правило №3. Працюйте над дикцією.

Є багато корисних вправ для розігріву голосового апарату. Коли вам належить багато говорити, необхідно розігріватися точно так же, як спортсмен перед забігом. Перебуваючи в розслабленому стані наші м’язи, зв’язки і мова часто псують звучання слів, через що мова невиразна, вимова нечітка. А ще вивчіть арсенал скоромовок, це пригодиться.

Правило 4. Не поспішайте. Дихайте глибше.

Парадокс: чим швидше хочеш розповісти історію, тим менше виходить донести це людям. Вас ніхто нікуди не квапить! Обмірковуйте свої слова, діліться думками без сумбуру. Нехай ваша вимова йде плавно, спокійно, виважено. Іноді хочеться прискорити темп через емоції, які відчуваємо. У тому випадку “агогіка” вітається, проте, не слід нею нехтувати.

Правило 5. Будьте уважні до жестів і міміки.

Ваше тіло може розповісти набагато більше, ніж ви думаєте. Справжній оратор завжди активно жестикулює і переміщається по аудиторії. Тут на допомогу психологічні книги по невербалиці - мови жестів: інтонація, міміка, вираз очей і обличчя. Відкриємо маленький секрет: коли під час звернення або вітання ви демонструєте відкриті долоні, вас сприймають за свого, більше довіряють. Цей факт науково підтверджений і багато впливових осіб вдало ним користуються. Також ви можете ставити ноги трошки ширше між собою, коли відчуваєте невпевненість і при жестикуляції руками, не дозволяти пальцях бути «млявими сосисками». Даний метод забезпечить вам впевненість і стійкість, від чого, власне, і залежить виразність вашої мови.

Правило №6. Репетируйте перед дзеркалом.

Розвивайте чарівність і репетируйте вимову перед дзеркалом не тільки перед важливими звітами або виступами. Вправи з дзеркалом допомагають прийняти себе і позбавитися від комплексів. Говоріть з собою поки вам не сподобається те, що ви робите! Посміхайтеся і тренуйте свій шарм.

Правило №7. Правильно підібрана інтонація - запорука успіху.

Які б слова ви не підбирали, від інтонації залежить все! Напевно, з вами траплялося, коли людина не сказала нічого образливого, а на душі після розмови не по собі. Люди дуже відчувають інтонацію. Коли ви ображені, але не хочете образити іншого, ви можете висловити це або інтонацією втоми і розчарування, або роздратуванням і злістю. Коли радісні - енергійною бесідою і надихаючими виразами. Навчіться комбінувати те й інше незалежно від ситуації. Ви не тільки зможете донести бажане до співрозмовника, але і додасте спілкуванню контрасту. А на контрасті, як нам відомо, легше сприймати.

Правило №8. Своєчасний актуальний жарт - родзинка хорошого оратора.

Почуття гумору - одне з найчарівніших якостей людини! Коли ви використовуєте момент розвантаження аудиторії і вчасно жартуєте (навіть над самим собою), ви надихаєте і розслабляєте слухачів. В результаті позитивно змінюється атмосфера заходу, публіка приймає вас за свого і концентрує свою увагу на сприйнятті інформації.