Особливості і переваги хмарних серверів

Підприємства на сьогоднішній день збирають, аналізують і зберігають більше даних, ніж будь-коли. Це зростання в міру розвитку технологій очікувано буде експонентним. Однією з проблем, що виникають на цьому шляху, є пошук місця для зберігання даних. Зрозуміло, питання охоплює не просто необхідність знайти простір для зберігання. Необхідно також забезпечити зручність, доступність, безпеку і можливість відновлення. Для багатьох організацій рішенням є хмарне сховище, і в цій статті ми детально розглянемо, що це таке, як працює і які переваги надає.

Що таке хмарне сховище?

Хмарне сховище - це місце, де дані організацій або приватних осіб ізольовано зберігаються в віддаленій базі даних з отриманням подальшого доступу до них через Інтернет. Більшість цих баз даних розміщуються на серверах, керованих сторонніми постачальниками - хмарними провайдерами. Вони відомі як публічні хмари. Крім того, ви можете розміщувати свої власні сервери, створивши приватну хмару, або навіть мати комбінацію того і іншого, в так званому гібридному хмарі.

Існує безліч хмарних систем зберігання даних, які вже знайомі більшості людей: Google One, Microsoft OneDrive і Dropbox - це три приклади онлайн-сховища, використовуваних широкою публікою.

Проте, для підприємств, яким потрібно зберігати великі обсяги даних, потрібен провайдер, що спеціалізується на розміщенні систем корпоративного класу і має масштабовану інфраструктуру центру обробки даних, необхідну для задоволення зростаючих потреб бізнесу. І аренда сервера на www.cloud.net.ua якраз і вирішує ці проблеми, даний провайдер  спеціалізується на IT-оренді інфраструктури корпоративним клієнтам і має значний досвід у цій сфері.

Як працює хмарне сховище

На базовому рівні все, що необхідно для створення хмарної системи зберігання, - це один сервер даних, підключений до Інтернету. Завдяки цьому користувачі зможуть вивантажувати файли на сервер для зберігання, редагувати через Інтернет і завантажувати назад, якщо буде потрібно. Все це може бути досягнуто за допомогою веб-інтерфейсу, що не надто відрізняється від інтерфейсу популярних веб-сервісів.

Однак на практиці цей варіант не підходить для бізнесу. Сучасні підприємства повинні мати гарантії того, що їх дані будуть завжди доступні, що системи зберігання даних залишатимуться в мережі, і що, якщо раптово і несподівано зросте обсяг ресурсів, необхідний для зберігання всіх даних, в системі провайдера є достатня ємність для обслуговування потреб.

З цієї причини системи хмарних сховищ побудовані з сотні, а іноді з тисячі серверів, багато з яких навмисно залишаються резервними машинами на випадок збою в роботі серверів або на випадок їх обслуговування. Надмірність є однією з ключових особливостей хмарних обчислень. Резервування дозволяє компаніям знати, що завжди є додаткове сховище або ресурси, доступні на вимогу, якщо вони їм знадобляться.

Багато провайдерів мають територіально-розподілену мережу центрів обробки даних. Тому навіть у разі землетрусів або інших стихійних лих, якщо один центр відключається, інший центр може продовжувати надавати послугу.

Незважаючи на те, що жодна система, створена людиною, не може бути повністю безвідмовною, хмарне сховище серверів забезпечує рівень доступності, який не має аналогів при використанні інших систем. Навіть створення інфраструктури меншого масштабу виходить за рамки можливостей більшості компаній, оскільки потребує значних фінансових інвестицій в будівництво споруд, технології і штат співробітників. З цієї причини публічне або гібридне хмарне сховище і модель ціноутворення за принципом «pay-as-you-go» пропонують підприємствам найбільш вигідний спосіб досягнення цих переваг.

Інші переваги хмарних сховищ

Крім переваг масштабованості та доступності хмарне сховище забезпечує інші переваги в порівнянні з традиційним сховищем даних. По-перше, через доступ до даних через Інтернет користувачі отримують можливість дістатися до інформації в сховищі з будь-якого місця і на будь-якому сумісному пристрої, підключеному до Інтернету. Співробітникам не потрібно носити з собою флешки і інші переносяться пристрої зберігання. Результатом цього також є підвищення рівня інформаційної безпеки.

Крім того, доступність через Інтернет означає, що вся команда компанії може мати доступ до «найсвіжіших» даних, допомагаючи співпрацювати в режимі реального часу незалежно від того, чи знаходяться працівники в одному офісі або на різних сторонах планети. Менеджери з продажу, перебуваючи в дорозі, матимуть ті ж дані про запаси, що і команда складу, а ваші дизайнери в Лондоні і Києві зможуть об’єднати свій проект одномоментно.