Переваги, недоліки і догляд за скляним посудом

Догляд за посудом зі скла нагадує справжній ритуал. Скло - дуже незвичайний матеріал, він володіє унікальними властивостями. Одне з його достоїнств - здатність видозмінюватися, приймати необхідну форму, в залежності від того, якими методами скло було вироблено і оброблено. Цей матеріал справжній хамелеон. Вироби зі скла бувають прозорими, матовими, можуть переливатися яскравими відтінками і різнокольоровими відблисками.

Скляний посуд додає якоїсь святкової атмосфери навіть звичайному обіду. Якщо ви хочете здивувати своїх гостей і рідних сервіровкою столу, подайте страви в оригінальній скляній посуді з незвичайним дизайном. А на сайті https://sweethome.com.ua/ компанії Sweet Home можна вигідно купити якісне прфесійне столове скло, кераміку, порцеляну кращих вітчизняних і закордонних виробників.

Переваги та недоліки скляного посуду

Скляний посуд не користується такою популярністю як керамічний або порцеляновий. Виникає питання: чому? Здавалося б, скло має всі властивості, необхідні для приготування їжі і задоволення естетичних потреб, у господинь не виникає труднощів з тим, як очистити скляний посуд. Нижче ми розповімо про основні переваги і недоліки скляного посуду.

Переваги

1. Асортимент і дизайн. Посуд зі скла виглядає розкішно, багато і красиво. У такому посуді зручно готувати запіканки - можна з легкістю спостерігати за процесом приготування. Асортимент і зовнішній вигляд посуду радує своєю різноманітністю.

2. Екологічність. Це єдиний вид екологічно безпечного посуду. Навіть якщо сильно нагрівати скло, ніяких шкідливих речовин виділятися не буде.

3. Не іржавіє. Догляд за посудом зі скла досить простий. Ви економите свій час: скло досить складно подряпати, воно не іржавіє і в принципі не змінює свій колір і вигляд.

4. Багатофункціональність. Скло практичне. Ви можете готувати, подавати на стіл і зберігати їжу в одній ємності.

5. Не вбирає запахи. Скляний посуд не вбирає неприємні запахи і його легко помити водою з миючим засобом.

6. Не деформується. Скільки б років Ви не експлуатували скляний посуд, при грамотному догляді він збереже свій первісний вигляд.

7. Не боїться кислот. Такий посуд дуже легко відмити від пригорілих слідів приготовленої їжі.

8. Довговічність. Незалежно, чи купуєте Ви дорогий скляний посуд чи ні, він прослужить вам вірою і правдою багато років.

Недоліки

1. Такий посуд б’ється. Напевно, це головний мінус скляних виробів. Але при дбайливому використанні він прослужить Вам дуже довго.

2. Необхідно дотримуватися запобіжних заходів. Не можна ставити гарячий посуд на холодну або мокру поверхню або користуватися сильними абразивними засобами.

Як доглядати за посудом зі скла

Як правило, посуд виготовляють з трьох видів скла: кришталь, натрієве скло і боросилікатне скло. Найдорожчий посуд - з кришталю. Рекомендується дотримуватися певних правил по догляду, щоб навіть через багато років скляний посуд радувала своїм сяйвом і красою.

Як доглядати за посудом з кришталю

1. Посуд із кришталю завжди миється вручну і ні в якому разі не в посудомийній машині. Найпростіший спобос догляду за кришталевим посудом - обполоснути його в холодній воді з додаванням оцту або солі.

2. Перш ніж братися за миття посуду з кришталю, необхідно зняти всі перстені і ​​браслети - залишити подряпини на поверхні фужерів дуже легко.

3. Кришталь містить свинець - м’який метал. Абразивні миючі засоби можуть подряпати покриття. Використовуйте мило або виберіть щадний засіб для миття.

4. Кришталевий посуд, прикрашений золотим або срібним декором легко подряпати, якщо мити її під гарячою водою. Для запобігання пошкоджень мийте фужери під теплою водою.

5. Мийте фужери спочатку всередині, а потім - зовні. Якщо одночасно мити обидві сторони, можна створити тиск, що призведе до утворення тріщин.

6. Витирати посуд необхідно рушником без ворсу або щільною тканиною.

7. Необхідно ретельно протирати келихи, щоб не залишалося водяних розводів, які потім буде дуже складно відтерти.

8. Продукти харчування й напої, що містять кислоту - вороги для кришталю. Тому рекомендується мити келихи відразу ж після того, як Ви випили вино.

Поради по догляду за посудом з натрієвого і боросилікатного скла

Натрієве і боросиликатное скло виготовляються з дешевших матеріалів, але і такий посуд також вимагають постійного догляду. Це скло більш міцне, може витримувати високу температуру і миття в посудомийній машині. Однак кілька рекомендацій все ж слід дотримуватися.

1. Скло чутливо до змін температури. Щоб посуд не тріснула, не опускайте холодний склянку в гарячу воду.

2. Якщо наливаєте гарячу рідину в холодний склянку - помістіть в нього металеву ложку. Метал частково охолодить воду, і стакан залишиться цілим.

3. Квіти змінюють хімічний склад води. Щоб уникнути пошкоджень скляних ваз, міняйте воду щодня.

4. Мінеральні речовини в воді негативно впливають на скло, оскільки під час миття в поєднанні з хімічними елементами миючого засобу залишаються на стінках посуду.

5. Якщо не вдається роз’єднати дві склянки, поступите таким чином. Заповніть верхній склянку холодною водою, а нижній помістіть в теплу. Таким чином, верхній стакан трохи стиснеться і через кілька хвилин їх можна легко роз’єднати.

6. Перш ніж чистити скляний посуд, запам’ятайте, що пральний порошок і мочалка з дроту - табу для скла!