Як правильно вибрати сухий корм для собаки

Перефразовуючи слова німецького філософа, скажімо так: «Собака є те, що вона їсть». І це правда, адже на здоров'ї і зовнішньому вигляді вихованця відбивається його харчування. І якщо ви дбаєте про свого чотириногого друга, то знаєте, що вибрати підходящий сухий корм конкретно для вашого випадку - досить складне завдання.

Як правильно вибрати сухий корм для домашнього вихованця? У чому відмінності різних марок сухих кормів? У чому різниця між дорогим і дешевим кормом? Який корм купити для цуценя, а який вважати за краще для дорослого собаки? У цих та інших питаннях вам допоможе розібратися наш матеріал про секрети сухого корму і його вибір.

Склад і клас сухого корму, розміри собаки, її вік, порода, наявність або відсутність захворювань - все це визначає вибір корму. Правильно обрані корма для собак, а саме такі пропонує зоомагазин ПетМаркет, благотворно впливають на зовнішній вигляд, самопочуття і поведінку собаки: поліпшується метаболізм, збільшується рухливість, підвищується бадьорість і настрій, шерстяний покрив стає більш гладким, густим і блискучим. Давайте розглянемо види кормів докладніше.

Склад і клас корму

Перш за все, слід сказати, що сухі корми для собак діляться на кілька груп, які відрізняються за ціною, дією і складом. Саме склад і вартість (вже як наслідок) розрізняють між собою класи кормів економ, преміум, супер преміум і холістік. Давайте перш за все розберемося в них.

Економ клас

Сухий корм економ класу - це продукт найменшої вартості, що складається з найдешевших інгредієнтів. У таких кормах переважаючими за складом є зернові: кукурудза, рис, ячмінь та інші культури. Такі сухі корми часто містять в складі сою, харчові барвники і смакові ароматизатори. М’яса в сухих кормах економ класу зовсім небагато, і воно низької якості, що пояснює його невисоку вартість.

Безсумнівний плюс кормів економ класу в їх дешевизні. Мінусом же є те, що через невисоку кількість м’яса собаці необхідно з’їсти більше корму, щоб насититися. Крім цього, корми для собак економ класу зазвичай не містять в складі додаткових мікроелементів і вітамінів, які обов’язково потрібні собаці. Якщо собаку годувати таким кормом постійно, її здоров’я і поведінка може погіршитися. Корми класу економ широко використовуються в розплідниках, віваріях, охоронних підприємствах. Також ним годують собак покупці з невисоким достатком.

Преміум клас

Корм ​​класу преміум містить в своєму складі менше зернових, ніж корм економ, і більше м’яса, що дозволяє собаці насититися меншою його порцією. У такі корми часто додаються смакові ароматизатори і підсилювачі смаку, завдяки чому собаки їдять його із задоволенням. Основними покупцями даного корму є люди з невисоким і середнім доходом, ті, хто утримує собак в якості охорони приватних будинків, розплідники охоронних підприємств, віварії.

Клас супер премиум холістік

Сухий корм класу холістік - це корми найвищого класу. Це продукт, що представляє собою тільки найкраще м’ясо з додаванням овочів і фруктів і високоякісних зернових (коричневий рис, низькоглікемічний овес). Тут використовується яловичина, ягня, качка і інші види м’яса високої якості. Корми класу холістік можуть взагалі не містити зернових (шукайте позначку «беззерновой»).

Корми класу холістік містять оптимальний комплекс мінеральних речовин, підібраних для собак в залежності від вікового періоду і навіть породи, що запобігає захворюванням кістяка, нирок, сечостатевої та серцево-судинної систем. Він не містить барвників, дешевих наповнювачів, смакових ароматизаторів та інших шкідливих речовин. Це повністю натуральний продукт, який придатний в їжу навіть людині. Сухий корм преміум класу холістік значно ситніший, і його споживання менше, проте за рахунок натуральності його вартість може здаватися високою. Покупці сухих кормів цього класу - люди із середнім і високим доходом.

Вік собаки

Слід також врахувати, що собаці потрібне різне харчування в залежності від її віку, і щеня, якому потрібні протеїни і мікроелементи для розвитку і зростання, не повинен харчуватися так само, як доросла і тим більше вікова собака, харчування якої потрібно вже коригувати з урахуванням профілактики або наявності різних хвороб.

Багато виробників враховують це, створюючи корми з найкращим балансом речовин для кожної вікової категорії. Цуценят слід годувати спеціально розробленими для них кормами, склад яких продуманий з урахуванням їх віку і який сприяє підтримці здоров’я і стабільного зростання. При цьому слід врахувати, що собаки дрібних порід вважаються цуценятами до року, а собаки великих порід - до півтора-двох років. Відповідно, годувати їх спеціальним кормом для цуценят їх слід до цього віку, після чого поступово переводити на корм для дорослих собак.

Корми для дорослих собак легко впізнати з маркування Adult (тобто дорослий). Старіючим собакам також необхідно внести поправки в харчування, щоб виключити вікові хвороби і полегшити травлення. Багато фірм мають у своєму арсеналі лінійку сухих кормів Senior для собак у віці від 7 років, склад яких враховує вікові особливості тварини. Також корми лінійки Senior можна застосовувати в якості дієтичного корму для страждаючих зайвою вагою собак, оскільки в своєму складі вони містять менше жирів, ніж звичайні корми.